Wednesday, February 4, 2009

Citernya sal tomyam...


alahaii...ekseli dah lama aku tak masak beria ni...nengoklah hari senin ni kena masak secara beria lagi...hahaha...ada tetamu nak datang...dalam paler otak ni dok pikir² nak masak pe nanti...hehehe...kat blog sinun ada citer sal masak memasak ni...alahaiii...rajinnya dia...memang leh dapat title isteri solehah ar...beselah hari² masak...pastu dapatlah upah terapi yang dia inginkan...hahaha...tapi kat blog sini lak sibuk dok kopi paste resepi² tomyam bagai...tomyam putih ler, tomyam oren la...macam2 la tomyam ni kan...

ha kat bawah ni aku tempek gambar tomyam yang pernah aku buat dulu kala...tomyam sotong jek, sebab kebetulan masa tu haiwan² lam peti yang ada hanya sutung sahaja...so jadilah tomyam sutung...kalu idak, tomyam campur namanya sebab beraneka jenis haiwan² yang ada...hehehe...aku kan bukanlah pandai masak cam orang ni, tapi yang aku perasan, sejak dua tiga bulan ni cam tak berasap lak dapur si chef tu...tah ar...kata dia dapur dah ditake ober oleh en sominya...macam² la...so tadop ler resepi² terbaru yang tercipta kan...hurmm...apa² la kan...harap² blog resepi dia tu tak delah berkubur sampai setahun ye...ekekeke...

to ayang...ni rupa aku nyer tomyam...kaler oren kan...bukan kaler putih...sebab aku guna pes cam knorr...ada tau cap knorr..bukan takat cap megi jek yang ujud dipasaran...nak lebih kick kai cap made in tailen cam nora guna tu...katanya halal...so leh ar kita guna...psstt...psstt nora...ada diiktirap oleh JAKIM dak???hahaha...
skang kan...teringin plak aku makan ikan percik...nora...leh tak ko tolong buatkan tuk aku...hehehe...aku cam ngidam ni...uhukss..:P...aku nak ikan percik cam yang pernah aku buat seperti gambar dibawah...hehehe...leh ke demand cam gini.???
Note: agak² nya nora nak ke layan permintaan ngengada aku ni ek...ishhh...kalu dia takmo layan, aku suh dia wat air asam jelah...hahaha...

16 comments

Wednesday, February 04, 2009 3:10:00 PM

tak layan! mana aku nak bakar ikan?takmo takmo

Wednesday, February 04, 2009 3:13:00 PM

aler...sedih la gini...kata terer...bakor ngan kuali pung buleh kan...uhukss...plis...plis...sambil merayu² ni...

Wednesday, February 04, 2009 3:23:00 PM

udah la.. xmo la aku komen2 pasal masak memasak nih... huaaa... sedeyyy... tapi kalu makcik nora kite ni masak utk makcik izan jgn lupe masak utk aku skali...

Wednesday, February 04, 2009 3:28:00 PM

aku setuju tu...bukannya jauh pun umah² kami ni nora...dalam putrajaya jugak...bole la ek...pliss...lagi sekali...ihikss

Wednesday, February 04, 2009 3:47:00 PM

aku pun nak sambung plis.. plis dak izan nih.. anto kt opis aku pun xpe..

Wednesday, February 04, 2009 4:05:00 PM

tlg letak resepi percik ni....kuah dia ye...sbb aku punye mak mentua kaler putih...

Wednesday, February 04, 2009 4:07:00 PM

resepi ko tanya si nora ar...dia lagi terer...tak pun tanya dak echa...dia masak lagi marvellous...siap siakap senohong gelama ikan duri tau...
resepi mak mertua ko tu, banyak kaler putih sebab pewarna dah abis...tu la sebabnya weii...sekian...

Wednesday, February 04, 2009 4:14:00 PM

siakap?? emmm sebut2 siakap teringat pulak siakap 3 rasa.... menjejes air liur....

Wednesday, February 04, 2009 4:21:00 PM

ha...dak echa terer bab² siakap ni...tu makanan harian dia tau...heheh...

Wednesday, February 04, 2009 4:24:00 PM

erkk... ni apa kes lak nama aku tersenarai dalam golongan chef bangsawan neh??? aku masak sekadar le telan dek tekak jek wei.. kalau korang pasan pun.. itu ajelah lauk aku ulang-ulang sejak pandai makan makanan orang dewasan ne... hehehhehehe

Wednesday, February 04, 2009 4:25:00 PM

*eh.. sblom ada yg tego, aku nak betulkan... dewasan tu tukar kepada dewasa yeeee.. heheehh

Wednesday, February 04, 2009 4:38:00 PM

dewasan tu sebab ngko makan takat telan2 tekak jek.. lenkali kunyah taw.. 44kali k. hehehe

Wednesday, February 04, 2009 5:33:00 PM

best la korang2 ni terrer2 memasak.. akak jugak yang jarang/tak terrer masak.. tahun ni belum sekalipun dapurku berasap.

Thursday, February 05, 2009 9:06:00 AM

umah akak masih pakai dapur arang lg ke? kesian, jaman sekarang orang dh pakai dapu gas la kak mimi...tadek asap!

Thursday, February 05, 2009 10:34:00 AM

tak baik ko kata gitu gha...kak mimi dapur kat umah dia hanya perhiasan semata² weii..tu yang jarang diperasap tu...ehehehe...mohon ampun ye kak mi...jangan marah :P

Thursday, February 05, 2009 10:56:00 AM

hahha kurang asam boi punya budak.. tapi memang betul kata zan tu, dapur tu perhiasan semata2 jer.. hahaha

boleh dikira dengan jari berapa kali masak dalam setahun

Post a Comment