Thursday, February 19, 2009

Dah Siap Dah...

alhamdulillah...dah siap seme keje aku walaupun dalam pada aku menyiapkan seme keje² itu ada gak ganggun dari anasir² luar tu...hahaha...tolong lah...tadi bos aku baru kol...dia dah ada kat mesia, kata dia, rini dia wat flight test kat subang...so tak masuk opis la...ari sok baru masuk...tak pelah kan...ok la tu...so rini aku ada masa lagi nak bersenang lenang, walhal dah 4 hari termasuk hari aku dok bersenang ni...hahaha...so dah siap² seme keje tadi, ada ar aku sembang ngan mekda...so adalah dia bagi satu website ni...mekasih ye mek da...sebab ko dah leraikan kekusutan aku ni...aku memang dok mencari2 botol tuk storage susu nanti...dan nengok rege kat situ murah gak ar...cap mom's precious...so aku dah wat order tadi...tapi mencik ar, maybank2U lak buat hal...kang kejap² lagi haruslah aku cuba buat pembayaran...kang tak pasal² order aku ditolak lak...hahaha...

oh ya, citer sal breastmilk storage ni...ritu aku ada ar beli "Playtex Disposable Milk Storage Bag" kat website ni...sebagai bukti pembelian, ada aku tempek gambar tersebut di bawah...aku beli seme ni, sebab aku dah pasang niat awal² ngandung lagi, nak try fully bf si adik ni...bukan per, aku kecewa dan ada sedikit rasa terkilan ar sebab masa kakak dulu dek kerana kurang pengalaman, aku hanya mampu bf kan dia takat dia umur 3-4 bulan jek...sian dia tau...maafkan ibu ye kakak...ibu naif sangat time tu...so tuk tidak perkara yang sama berulang lagi, makanya aku akan manfaatkan segala ilmu yang ada tuk pastikan si adik mendapat bekalan susu yang mencukupi...insyaAllah...mudahan la kan...
nilah rupanya disposable milk storage bag tersebut... contoh plastiknya... aku masih lagi dok berfikir, camner cara penggunaannya ni...hahaha...
oklah, tu jek pengceritaan aku tuk hari ni...aku nak teruskan rikian aku dalam mencari apa jenis storage tuk newborn aku nanti...kalu bleh, aku nak try dapatkan susu sebanyak yang mungkin agar bekalan tidak putus...tulah niat ku ni...moga ianya menjadi kenyataan...amin...daaaaa...
sambungan sikit...aku baru sudah buat perbandingan ni..aku gak nak mencari menda alah seperti gambar dibawah ni... aku ada nengok rege dia kat web ni RM89.90 tapi kat web ni lak RM99.90...hurmmm beza RM10 jek...so aku kena cari kat web yang lelain ar plak...takat ni, cap ni jek yang paling murah...so kena riki² lagi ar...mana tau ada lagi web yang tawarkan rege yang murah kan...maklumlah aku kan ibu pembajet...hahaha...
LUCKY BABY Grandioz Baby Bottle & Food Warmer
Note: terima kasih sebab sudi tengok gambar pada yang malas nak membaca tu...hahaha... :P
Alhamdulillah...akhirnya aku berjaya membuat pembayaran setelah hampir² gif ap dengan m2U yang mengong² alang tu...mencik tul...

25 comments

Thursday, February 19, 2009 11:28:00 AM

aku pun tatau cmana nk pakei...

Thursday, February 19, 2009 11:37:00 AM

aku rasa kena tampal kat kopek mung pahtu, biar je air susu mengalir secara semula jadi tampa dipicit..gituu gamaknya?

Thursday, February 19, 2009 11:40:00 AM

salah...salah...nipu sungguh...tak betul tuh...ekekek...

Thursday, February 19, 2009 12:27:00 PM

Izaannn K.Yt ingat ler maner leh lupa... ingat korang yang dah lupa K.Yt :P

Thursday, February 19, 2009 12:30:00 PM

mmmm

Thursday, February 19, 2009 12:32:00 PM

erkk...kak yatie dah sampai blog aku ni...unbelibebel ni...hahha...ko pesal sha???speechless???

Thursday, February 19, 2009 12:35:00 PM

zan, apahal lak beza RM1?? bukan beza RM10 ker????

bagus la kalau dah pasang niat yang macam tu.. memang susu ibu baik untuk baby.. akak pun bercita2 gitu, tapi ntah ler, selalu tak kuat semangat

Thursday, February 19, 2009 12:36:00 PM

hahaha kak mimi...beselah...math tak kredit...ekekek...

Thursday, February 19, 2009 12:53:00 PM

tu la pasal.. sllu sgt bab kire2 budak nih fail.. eheheh..

Thursday, February 19, 2009 2:49:00 PM

Izann bkn stakat dah sampai dah add pon kat "my blog list" Izann ngan Asha nyer... :D

Thursday, February 19, 2009 3:06:00 PM

sila²...mekasih ye kak...jasamu dikenang...
selamat menjadi blogger yang rajin mengupdate...hahaha...

Thursday, February 19, 2009 3:19:00 PM

ermm..aku masih lg kabur tentang penggunaan palastik tu..ia ialah plastik simpan susu BF...yang ralatnya...aku tak tau macamana nak seal plastik tu..
ATTN: sila simpan susu BF nt dalam peti kecik tau..kang ada yang terbancuh ngan Milo nanti..errkss...

Thursday, February 19, 2009 3:33:00 PM

good luck ye..moga dpt full bf kali ni..Aiman pun takat 5bulan je..huhu

Thursday, February 19, 2009 3:49:00 PM

sesama no problemo... :D

Thursday, February 19, 2009 3:59:00 PM

aris - bole pecaya ke ko ralat tatau nak seal plastik tu?? ke ko ralat lain?? hehehe pastu cover2 la pesan simpan lam peti kecik bagai.. pd hal jgn perah BF dpn mata ngko kang takut ngko teminum kan.. kan kan aler ngaku jek la.. hehehe

Thursday, February 19, 2009 4:12:00 PM

ATTN : sebab aku ada dua peti..peti kecik khas tuk susu saja..AKU TAK MINUM SUSU..x caya tanya ar tuan empunya BF!!!!!

Thursday, February 19, 2009 4:20:00 PM

betul...betul...betul...memang hubby aku ni yang...spesis tak minum susu...sib baik...hahaha...

Thursday, February 19, 2009 4:38:00 PM

sama la spisis dgn aku... tapi aku produce susu jek.. hehehehehe

Thursday, February 19, 2009 5:43:00 PM

sumer bab susu ker..aku dulu langsung airol tak minum bf aku coz dier masuk wad lain..aku kat wad lain..dier dah diajar minum susu botol..so, takder dier nak susu aku nih..kali ni insyaAllah..aku akan ajar si adik ni..tapi aku pun risau..bley ker mak ayah aku asingkan susu yang aku simpan nanti..ermmm....

Monday, February 23, 2009 2:18:00 PM

zan,benda alah plastik tu guna untuk apa tu??
aku bab2 tak pandai sangat nak gunanya.hehheheheh

Monday, February 23, 2009 3:00:00 PM

hehehe...hang ni pung...plastik tu tuk buh susu la...takkan nak buh hang lak...hahaha...kalu idak, tadop ler aku membelinya sue weii... :P

kombat
Monday, February 23, 2009 5:20:00 PM

wah.. dah hampir complete eh barang-barang tuk adik. bestnye!!

zan, ana mmg guna Playtex Liner ni tuk storage susu. pd ana, sangat menjimatkan ruang peti ais (peti ais ku size kecik saja).

cara ana pulak, pam mcm biasa. susu terus masuk ke dlm botol. dah siap, baru transfer susu tu, ke dlm liner ni. (mmg agak renyah jugak lah. tapi, dah lama-lama, ok je).

reason kenapa buat mcm ni, sbb, ana buat double pumping. kadang, amount 2-2 botol tak sama, sebelah 6oz. sebelah lagi mungkin 3 oz, mungkin lebih. satu liner tu, ana limitkan dlm 4 oz.

cara nak guna susu tu pulak, either, tuang balik susu ke dlm botol & panaskan. atau, rendam je susu yg dah sedia ada dlm liner tu dgn air suam-panas (yg ni lebih cepat la kata mak ana. hehehe). bottle warmer tu, ada prepare tuk mak. tapi, mak ckp, lambat pulak guna dia. beli brand snowbear tak silap. simpan tuk adik dina pulak :D

cara nak seal pulak. mmg ada jual proper seal. clip je kat situ. tapi, tak pulak la ana beli. ana biasa ikat simpulkan atau guna getah.

liner ni, better beli yg size besar (8oz) tu. so, max leh masuk dlm 5-6oz. sbb, space lebih tu, tuk ikat dia kan.

breastpump, guna brand apa eh?

Tuesday, February 24, 2009 9:19:00 AM

wah mekasih ana atas penerangan yang panjang lebar tu..so barulah saya paham cara penggunaannya...

breastpump plak guna cap pureen jek...tu jek yang mampu...eh cap snowbear tu ok tak???

kombat
Wednesday, February 25, 2009 12:01:00 PM

pureen pun not bad. ada jgk member guna. tapi, kalau dapat buat double pumping, insyaallah dpt mempercepatkan/mengaktifkan pengeluaran susu. dari pengalaman ana lah :)

masa dlm pantang nanti, bila baby susu sebelah, sebelah lagi blh lah pam. mmg best! laju je keluar :D

tu lah, mak guna sekali dua je warmer tu. mak kata, mak rendam susu tu dlm air lebih cepat berbanding guna warmer. tu tak guna warmer dah. kami pulak langsung tak penah try. yelah, kat umah, dina direct susu je. tak de panas-panas kan pun. tak dpt nak la nak review zan.

Wednesday, February 25, 2009 4:02:00 PM

ooo...tulah member ada gak sarankan dual pam or dabel pumping tu...mekasih tau ana...sudi kongsi info gini...
skang kena banyakkan ilmu didada...dulu cetek sangat...tu yang nurin hanya isap smpai 3 bulan jek...sedih tul...

Post a Comment