Thursday, February 26, 2009

Rentetan Kisah Pasal Check Up Tadi...

hurmm...ketemu lagi kita...maaflah ye, sepanjang hari ni aku tiada di arena berblogging ni...sebabnya telah aku nyatakan seperti di entry di bawah kan...oklah, aku pun malas nak panjangkan taipan aku ni...aler aku tau la, ada yang idak membacanya kan...tapi aku harap korang rerajin la baca apa yang aku nak citer sal hasil pertama kali cek up kat sepital ngan Dr. Sumitra (aku suka doktor ni, sebab masa bersalinkan si kakak dulu, dialah yang suh aku sign surat operate tu...hahaha...g pun cung doktor ni...:P)

ok...tadi pagi aku nyer appointment jam 11 pagi kan...so seawal jam 10:30 lebih kurang, hubby datang jemput aku di opis...lagi pun bagi meke yang ada temujanji kat sepital tu, leh la datang daftar 30 minit awal dari jam temujanji...so sesampai aku di sepital tu, hubby drop aku kat pintu masuk konter pendaftaran tu, sementara dia mencari parking...mak aih...parking penuh yu ollss...sib baik la ada hubby temankan, kalu aku p sorang2, mang masak ler mencari parking satu hal, tu lum lagi nak p daftar bagai...mau masak aku dibuatnya...so sesudah no giliran di ambil, makan bermulalah adegan aku menunggu giliran aku sehingga no giliran aku dipanggil...huwaa...nilah yang buatkan aku hampir2 gif ap nak cek up kat sepital ni...tapi memandangkan sejarah bersalin dulu, maka ku gagahkan jua dan stabilkan emosi...korang bayangkan la, hampir 3 jam gak ar aku menunggu....masa ni aku dok terpikir gak ar, dimana silapnya bila kelembapan dan masa menunggu terlalu lama ni terjadi???nak salahkan sistem atau doktor tu atau meke yang bertanggungjawab...tah ler...yang aku tau, memang lama giler aku nunggu tau...appointment kul 11 pagi, tapi lebih kurang jam 1:30 petang barulah aku dapat berjumpa ngan doktor...memula tu mud aku mang dah tak stabil dah...anak lam perut pun makin aktif...maybe dia pun tak selesa nunggu lama kan...ishhh...sabo jelah...

bila tiba no giliran aku naik, aku pun menuju ke bilik yang sepatutnya...tersenyumlah aku, tak jadi nak bad mud tau, sebab aku kenal bangat ngan doktor yang bakal merawat aku tu...ye, tulah Dr. Sumitra...hurmm...dan bermulalah sesi soal jawab ngan doktor tu, perkara pertama yang doktor tu tanya...cara mana aku pilih nak bersalin nanti...yelah, anak first dulu kan, aku di operate memandangkan kes aku masa tu poor progress...maksudnya bukaan jalan terlalu lambat sampaikan aku menunggu terlalu lama dalam labor room...so tuk selamatkan aku dan bb maka pembedahan harus dijalankan dengan segera....

tadi, aku telah menyatakan niat dihati pada doktor tu, aku katalah kalu boleh aku memang nak bersalin secara normal...dan mendengarkan jawapan dari aku tadi, doktor Sumi telah menerangkan prosedur yang jauh dilubuk hati buatkan aku rasa sedih, takut, semenya adalah...nak tau apa jawapannya???kata doktor Sumi tu, aku leh jek nak beranak normal, tapi ada risikonya jugak...sebab kata dia kalu aku nak try bersalin normal tuk kali ni, dia hanya bagi short trial jek...lepas seme percubaan aku tuk normal tak berjaya maka aku kenalah relakan diri aku tuk di operate sekali lagi...dan ada risikonya jugak kata dia...ishh...ni yang buat aku rasa gerun ni...kata dia lagi...0.5% kalu aku beranak normal, boleh terjadi tempat operate dahulu akan terbuka...tapi bergantunglah pada individu tu kan...hurmmm...so camner???apa aku nak jawab???aku diamkan jelah...

mengenai kalu aku di operate lagi tuk kali kedua ni lak, ada gak risikonya...risikonya adalah, yelah kan, kalu operate kali pertama memanglah mudah, sebab kulit masih baru tuk ditoreh, tapi kalu operate tuk kedua kalinya amatlah berisiko seperti, leh cederakan pundi kencing ker, apa2 yang terdapat lam perut tulah...sebabnya operate ni akan membuka balik luka lama...dan yang pastinya, kalu aku hamil tuk anak ketiga, aku wajib di operate dan mungki peranakan aku terus diikat...itulah kata Dr. Sumi tadi...hurmm...terdiam aku seketika....kalu itulah ketentuan dariNYA...aku terima dengan redha...yang paling aku harapkan agar baby yang aku kandung ni selamat menjengah dunia ini...dan tadi doktor pun ada wat scanning jugak...kata dia semenya ok, jantung bb pun berdengup ngan normal dan kesimpulannya semenya ok....gender pun kompem...mudahan ler kan....so lepas ni, aku kena jugak wat bp test twice a week...ni seme sebab aku ada sikit darah tinggi dulu...hurmm...apa2 lah janji bb selamat sudah...

so neks cek up kat sepital ni, doktor telah tetapkan pada 19 Mac depan...ni pun kalu aku tak bersalin lagi tau...harap sangat masa tu aku dah selamat melahirkan cahayamata kedua aku ni...tu jek aku harapkan...oklah kengkawan...tu jelah...mekasih pada meke2 yang sudi membacanya...dan doakan yang terbaik tuk aku ye...sampai ketemu lagi...daaaaaa....

8 comments

Friday, February 27, 2009 8:49:00 AM

kesalahan mestilah diletakkan kepada diri kita sendiri...ye lah, kalu dulu kita rajin belajar, mesti kita dah jadi doktor, jadinya bilangan doktor ramai la..takyah tunggu lelama nak jumpa doktor...
releven tak jawapan aku ni? aku ni menjawab soklan ko nih..kang ada plak orang tak pasan, perenggan mana ko tanya soklan ni kan?

Friday, February 27, 2009 9:11:00 AM

zan....act..memang semua doktor menerangkan perkara macam tu pada orang yang bersalin c-ser pada anak pertama... insyaallah..tak de masalahla....kawan akak 3 orang c-ser...alhamdulillah tak de masalah...selalunya doktor akan cakap...risiko-risikonya saje...tak de apa la mot..insyaallah...tapi yang akak tahu sekarang ni...boleh 4 kali melahirkan untuk c-ser...

Dan satu lagi...pasal bersalin normal jahitan tu terbuka bagai....alahai..doktor ni kekadang nak menakutkan kita je...kan... oficemate akak ni...lagila... 1st c-ser...anak dia lum 10 bulan..dia dah peknen balik..alhamdulillah..dia bersalin normal tak de masalah....apapun..semuanya rezeki..tuhan yang tentukan ...kan mot...berdoa bebanyak semoga dipermudahkan segalanya...

ok....tak mo susah-susah hati...fikir positif...ok dik....gud luck....

elyies
Friday, February 27, 2009 9:16:00 AM

adui zan..sedihnya...tp nak buat camner kan...semua dah tertulis...so redha je la..janji baby sihat tu yg penting

Friday, February 27, 2009 10:28:00 AM

Izan...
X per everythg will b just fine insyaAllah..
Cara mana2 pun x per asalkan Izan dan bb selamat k...

Friday, February 27, 2009 10:37:00 AM

insyaallah takde pape... itu memang prosedur tuk dokter tuk terangkan seme tu... kalau dia tak terangkan, takde idea la plak nanti nak cakap apa ngan ko.. hehehe.. dun wori.. aku doakan seme selamat... kak opis aku ni tetiga anak dia czer..

Friday, February 27, 2009 3:44:00 PM

zan..ko jangan la takut..aku dengar pun rasa seram sejuk jer...yang penting ko berdoa banyak2 minta permudahkan semuanya..
insyallah..ko boleh bersalin normal..ko jangan la fikir yang bukan2 tau..alamak.tarikh ko bersalin tu aku tak ada kat sini..tapi tak pa,lepas balik aku leh tengok ko....apapun yang penting..ko mesti bagi tau aku..hehehhe

Friday, February 27, 2009 5:34:00 PM

sabo zan...itu semua kata2 doktor..dier pun manusia..yang menentukan semua Allah swt..ko berdoa yer zan..setahu aku..mak aku, biras aku n kakak ipar aku semuanya bersalin operate..anak jarak pun setahun ajer..alhamdulillah..takder pun yang terbuka balik jahitan operate tuh bila bersalin normal...aku pun doakan supaya ko mudah bersalin n bebi semua sihat..

Friday, February 27, 2009 5:48:00 PM

mekasih ye kengkawan...aku pun harapkan yang terbaik buat aku dan anak lam kandungan aku ni...mudahan gitu la..

Post a Comment