Tuesday, April 21, 2009

Background Blog

Atas permintaan dak echa @ tasya yang bertanyakan pasal background blog en somi aku yang telah aku tukar buh gambar dia sendiri cam kat friendster tu cam kat SINI, makanya aku dengan baik hati, aku nak kongsi info ngan korang...info ni pun aku dapat dari blog meke2 yang suka berkongsi ilmu dengan orang lain...beselah SHARING IS CARING kan...

Nilah antara langkah-langkah yang perlu korang buat ok...

1. Sila upload gambar kat PB bersize 1megabytes.

2. Buka blog,then klik LAYOUT. Then klik EDIT HTML. Korang cari word yang ada tulis BODY. Korang copy link yang dibawah ni then paste dekat word body. Body lama tu korang delete ok. contoh seperti dibawah ni ha...
3. Copy DIRECT LINK dari PB,then paste kat kaler merah yang aku highlight ni.

body {background:$bgcolor;background-image:url('/direct link');background-position: center; background-repeat:no-repeat; background-attachment: fixed;margin:0; color:$textcolor; font:x-small Georgia Serif; font-size/* */:/**/small; font-size: /**/small; text-align: center;

4. Dah siap seme, korang save jelah apa lagi...pastu view ar blog korang...Amaran, nak selamat, sila buat back up dulu sebelum apa2 editan berlaku...mekasih...

ni contoh link yang aku dapat dari Photobucket tu ek...

body {background:$bgcolor;background-image:url(http://i199.photobucket.com/albums/aa88/nurin81/DSC02109.jpg);background-position: center; background-repeat:no-repeat; background-attachment: fixed;margin:0; color:$textcolor; font:x-small Georgia Serif; font-size/* */:/**/small; font-size: /**/small; text-align: center;

Sekian lah...

8 comments

Tuesday, April 21, 2009 12:00:00 PM

aler aku cam biasa jek la kan.. order saja.. hehehehe

kukupink: aku tetap mengekalkan konsep ORDER SAJA (pengorder tegar) hahaha

Tuesday, April 21, 2009 1:02:00 PM

aku pun nak oder jugak...ada borang online?? heeehhe.. (jap lagi mesti izan meroyan marah niii.. )

Tuesday, April 21, 2009 1:08:00 PM

amoih...amoih korang seme main pakat order jek...ishh...buat la sendiri...usaha la sikit...ni asik nak mudah jek...huh...amarah aku ni...grrrr...grrr...

Tuesday, April 21, 2009 2:14:00 PM

pasal ngko ada express jugak.. pasal iteww ada suka order kat ngko jugak.. hahaha

Tuesday, April 21, 2009 2:48:00 PM

ok...borang kat blog aku...online je..bayaran juga boleh dibuat di sana atau pun ke akaun maybank

Tuesday, April 21, 2009 3:48:00 PM

erk.. on behalf ke??

Wednesday, April 22, 2009 9:15:00 AM

bape bayaran? guna duit rupee bleh tak..

Wednesday, April 22, 2009 9:24:00 AM

nti tlg buat ek..tapi tgu aku snap gambo di gigian pantai...ahahahaha

Post a Comment