Tuesday, June 30, 2009

Help Me...I Need A New Ice Boks

ni stok terkini...sila nengok tarikh yang tertera pada gambar tersebut...

begini kisahnya...sejak akhir² aku dah jarang sangat memasak...sebab dan alasan yang kukuh adalah kerana perkara di atas...so disebabkan freezer dah penuh dengan stok² susu dak irfan tu, makanya aku pun kurang dah membeli haiwan² segar tuk dijadikan lauk...kalu beli pun, maybe lam kuantiti yang sedikit...beli ari ni terus kena masak sebab tak muat nak storage lam tempat beku...hurm...fening...fening...

ekseli aku dah lama utarakan kat my hubby pasal nak beli new ice boks ni...memandangkan dari hari ke hari stok² susu makin bertambah...tapi sampai kehari ni lum jumpa lagi yang berkenan dihati...pernah gak terpikir nak beli ice boks cam storage eskrem kat kedai² runcit tu...tapi walau bagaimanapun, kena gak nengok bajet kan...alahaii...camner ni.???kawan² ada idea dan cadangan tak???plis advis me ok...

lately...aku nengok stok² susu dak irfan ni cam tak surut² jek kan...makin bertambah adalah...sebabnya susu² ebm ni aku hanya guna tuk kegunaan di taska...kalu dak irfan ngan aku kat rumah aku terus kasi direct link jek...senang...so riso gak aku kalu susu² yang ada tu dah hampir expired date dia...so tuk mengelakkan daripada kejadian cam gini berlaku...susu² yang dah hampir sebulan tu, aku panaskan kendian aku campurkan dengan susu si kakak...alhamdulillah...sib baik la kakak minum jek susu dia tanpa syak dan wasangka...kalu dia tau, harapan la dia nak minum...sure dia akan kata gini...takmo...nak muntah...bertuah punya anak...yelah, dulu kakak tak sempat nak puas minum susu ibu kan...so ni kira sebagai pengganti la kan...hehehe...klah tu jelah citernya...

16 comments

Tuesday, June 30, 2009 2:28:00 PM

wah...seronoknye tgk susu ko byk..lg byk dr aku..bagus teruskan usaha kite yek..aku mmg ade 2 peti ais beb..satu peti ais kcik utk lauk2 mentah..n peti ais 2 pntu utk stok susu..klu ko nak bli peti ais yg simpan ais krim pun ok gak..aku tgk aritu murh je..takkan 2thn ko tak memasak kan..sian laki ko tak merase air tgn ko..hehehe..

Tuesday, June 30, 2009 2:30:00 PM

izan.. makin jeles berganda tgk stok ebm ko. ni cam ada can kenen cik abg deep freezer seketol hehe

Tuesday, June 30, 2009 2:45:00 PM

izan..beli je yg kecik mcm kat hotel2 tu..dlm 2-3 rat je kot.....takpun ko bagi je terus kakak susu ko tu ..share je..pe salah..tapi slow slow la bagi...nti terkejut dia....so lepas ni....bajet susu kakak leh beli peti ais beso..ok tak idea bernas ni...

Tuesday, June 30, 2009 2:45:00 PM

beli la mot..
deep freezer pun ada macam2 size gak.. amik yg cute2 cukup ler..

Tuesday, June 30, 2009 2:49:00 PM

lia~hurmm...tulah pasal...takkan sampai 2 tahun aku tak masak kan...aku pun kebulur gak...huwaaa...

afne~oit...ko kecek tuk aku sekali..aku pun dah impikan deep freezer ni...

asha~sha...peti ais cam kat otel tu kan, dia nyer tempat beku cenonet jek...tak ker rugi aku membelinya...baik aku on kan peti ais aku yang satu lagi...

shifa~tulah...rasa memang dok terbayang nak beli deep freezer ni...kalu shifa ternampak dimana2 ada jualan murah sila inpom dengan kadar segera muleh???

Tuesday, June 30, 2009 3:21:00 PM

lor dah ada satu lagi pesal tak on je...cehhh on je la...yg dulu tu ke...yg kecik mel punye tu ke..on je la...itu khas tuk susu je...buat suhu paling sejuk....

Tuesday, June 30, 2009 3:35:00 PM

sha~uikss...on kan yang tu tuk susu...lagi kecik tempat freezer dia...hurmm...kena beli gak yang deep freezer ni...

Tuesday, June 30, 2009 3:58:00 PM

beli..beli jgn x beli..balance bli pump tu ade lg kan..hehe

Tuesday, June 30, 2009 4:01:00 PM

huhu..2 tahun...hari hari makn sardin jelah..uhuks...

Tuesday, June 30, 2009 5:12:00 PM

weh haritu aku tgk paper ada sale esbok mcm kat kedai tuh yg kotak je tu dlm 5 ke 6 ratus je.. ko bli arrr... nti ko jual eskrim kat irfan.. wekekekeke...
mak aku ckp susu dlm plastik tu eskrim.. hiksss..

Wednesday, July 01, 2009 9:20:00 AM

deli...hehehe...aku skang kena buat jualan langsung dah kat irfan tu...dia jelah pengguna tegar kesemua susu2 aku tu...kalu aku caj ok tak???

Wednesday, July 01, 2009 1:18:00 PM

zan, kalau dah terlebih kau sedekah jer susu tu kat sapa2 yagn kurang susu. kiranya jdi ibu susuan. heheheh

ok gak tu, beli la freezer yagn orang jual aiskrm tu, tapi kalau bleh cari yagn kecik jer la..

Wednesday, July 01, 2009 1:31:00 PM

wow..susu awak..saya teruja...seronok kan..biler kita dt simpan stok byk2...tu rezeki anak kita...dan save skit perbelanjaan kita kan...

Wednesday, July 01, 2009 2:00:00 PM

weh td aku gi c4, esbok kotak tu tak de la besar mana.. rege lam $545 je weh.. ko hint2 la kat laki ko.. hahahahaha...
siyes weh ngam2 je esbok tu kalo nk wat simpan ebm.. just nice!

Wednesday, July 01, 2009 3:07:00 PM

giler byk..emmm..dee dulu x smpt rasa gini..anak2 jelir2 lidah rasa susu ibu..huhuhu..

Wednesday, July 01, 2009 3:08:00 PM

giler byk..emmm..dee dulu x smpt rasa gini..anak2 jelir2 lidah rasa susu ibu..huhuhu..

Post a Comment