Thursday, August 4, 2011

Tips Susukan Bayi Di Bulan Puasa


ari ni dah masuk 4 ramadhan...so kat sini aku nak kongsi bersama² bf mommy mengenai tips² tuk susukan bayi di sepanjang bulan puasa ni...diharap semua bf mommy tabah menjalani ibadah puasa ini....amin...

1. Pastikan si ibu bersahur untuk meneruskan ibadah puasa bagi mengembalikan tenaga. Sekaligus memperbanyakkan jumlah susu yang sedia ada.

2. Amalkan memakan makanan berserat seperti oat, roti berserat tinggi, buah kurma serta tamar bagi menambahkan air susu.

3. Lebihkan makanan berair seperti sup ayam atau daging serta minum minuman berprotein iaitu air soya.

4. Banyakkan penyusuan di sebelah pagi dan bagi ibu-ibu yang bekerja, lebihkan memerah susu di waktu tersebut(pagi).

5. Susukan anak anda sebaik tiba waktu berbuka atau solat maghrib.

6. Jangan lupa untuk menyusukan anak anda di waktu malam. Kalu boleh kerapkan penyusuan.

7. Dapatkan rehat yang secukupnya supaya anda tidak tertekan atau kepenatan.

so tulah tips²nya...aku harap semua (bf mommy) dan ibu ibu yang mengandung dapat bertahan dan berpuasa penuh pada ramadhan kali ini...daaaa....
"SHARING IS CARING"

7 comments

Wednesday, June 24, 2009 2:19:00 PM

izan, good info.. risau gak aku ni bln pose anak aku tak nyusu nnti.. klau ada lg tips nyusu waktu puasa ko bgtau tau...
lg 1bln anak aku bleh makan... apa ekk makanan pejal pertama yg elok bg kat dia?

Wednesday, June 24, 2009 2:35:00 PM

hurmm...terpulang la mie...tapi aku dulu makan pejal pertama aku bagi bubur, pastu kalu rajin aku wat puri...cam puri pisang, keledek, epal atau sebagainya...

Thursday, August 04, 2011 11:05:00 AM

rase kekeringan jek pas pam susu...
akak kalo baby da 6 bulan minum susu ibu pastu mkn kan, die kurang susu ke kak..bape botol eyh nk bekalkan

Thursday, August 04, 2011 11:57:00 AM

siyes weh,rindu plak time aku bf maryam pose thn lepas ;)

Thursday, August 04, 2011 1:42:00 PM

alhamdulillah. mekasih sharing wei. is very caring. hehe.

dik fareez, time org nk berbuka,dia nak berbuka gak. sabo la mummy kul 8 br leh mkn.

Thursday, August 04, 2011 11:16:00 PM

akak,izan selalu berangan nk full bf kat anak2 tp semua tinggal kenangan bila ada je halangan smpai putus asa..lg2 kalau bersalin kt private yg xkisah kita nk bg botol ke,bf ke..takde moral support sgt huhu...

Friday, August 05, 2011 8:55:00 AM

good info. i like. aku dh stop pam susu kt ofis. blk keje br pam utk bekalan esoknya. lg pun haziq byk mkn. 19hb ni genap 2 thn fully bf dia. aku nk sapih slow2 tp tak sure nk continue ngan susu apa.

Post a Comment