Friday, July 24, 2009

Irfan Kena Cirit???

ishhh...heran aku...tapi tulah yang doc kata...gini citernya...semalam irfan berak² tapi takdelah sekerap mana hingga leh dikategorikan sebagai cirit..sekali dia berak pun sikit² jek...pastu tak lama tu sebab selalu berak melecetlah kulit punggung dia tu kan...tapi irfan tak meragam, rengek² dan sebagainya...so tuk puaskan hati aku yang gundah gelana tu, balik keje aku terus bawa irfan ke klinik Lita Alis dekat ngan umah aku tu...

cek² jumpa doc yang bertugas, doc kata irfan kena cirit...hurmm...termanggu aku seketika...pastu doc tanyalah irfan minum susu apa...aku pun jawablah dia fully bf...so doc sarankan aku stop dulu bf, kendian bagi susu similac or isomil...susu berasaskan soya...aku dah terpinga-pinga...bukan per...dah namanya irfan fully bf kan...so aku agak keberatan nak bagi dia sebarang susu formula buat masa sekarang...aku dah riso dah...nak nangis pun ada....nengok muka bujang aku tu, dia sengih² jek...haihh...ibu punyalah riso anak oiii...pastu doc ada bagi ubat tuk cirit dan krim sapu untuk montot dia tu...oklah kan dapat ubat sapu...

dah setel hal kat klinik, aku balik umah...dah buat pe yang patut, aku susukan irfan cam biasa...dalam pada tu, dok msg² si elyies tanya hal ni...tak lama lepas tu irfan tido...maybe penat sebab tak tido sangat kat taska...dan elyies bitau tak yah bagi susu similac tu, teruskan penyusuan cam biasa or bagi susu ebm...aku lega bila elyies bitau...kalu korang nak tau, elyies ni pakar rujuk aku berkenaan dengan penyusuan dan laktasi ni...hahaha...kembang kuncup mek ni kang ekekeke...pepun mekasih bebanyak pada elyies coz menguraikan kekusutan yang melanda...

berbalik pada irfan...dah siap menyusu seme...dia bantainya tido sampai nak dekat masuk time maghrib...aku kejutkan dia, mandikan dia cam biasa...kendian dia sambung balik tido...dalam pada dia tido tu aku cek² jugak lah nengok sama ada dia masih berak² lagi or tidak...tapi nengok clear jek...tiada sisa buangan...alhamdulillah...ok dah sikit...pagi ni dia berak lagi tapi kesan merah kat montot dia tu dah berkurangan...syukur sesangat...malam tadi dok berfikir dah...kalu irfan tak ok aku bebila masa kenalah EL kan...susah sungguh nak kontrol anak² bila sorang² gini...sok abhi derang baru balik sini dari kedah tu...hurmm...nak besarkan anak, ginilah...macam² hal berlaku nak nunggu derang membesar dengan jayanya...hehehe..

nilah ubatan yang diberi semalam...tu sampel susu similac...ubat minum...ubat sapu...
dan ni ubat tuk aku...ni aku beli kat farmasi kat billion tu...agak² korang ni ubat tuk apa ek...hehehe...segan sungguh nak citer kat sini...

klah, tu jelah citer sal irfan bujang aku tu...aku sedih dan menitis air mata sungguh bila anak² tak sehat or sakit gini...yelah derang masih kecik nak cakap pada kita kat mana derang rasa sakit...alahai anak² ibu...moga kalian tabah menghadapi setiap sakit dan ujian yang menimpa...semuanya dari Allah...semoga Allah sentiasa memberikan kesihatan yang baik kepada anak² ibu yang tersayang...luv both of you...

4 comments

Friday, July 24, 2009 10:15:00 AM

kimi dulu pun aku penah bg susu isomil time umur dia 6 bulan sampai setahun sebab dia berkahak..tapi aku sempat fully bf kimi sampai umur dia 4 bulan je..kejap sgt..klau bleh yg no 2 ni, nak lama skit..sampai umur bb dah 2 tahun ke..

Friday, July 24, 2009 10:34:00 AM

aku rs takde apela zan..bnda biasa tu..ank aku pun sll gak cirit..tp takde la truk smpai dia tak leh bgn ke..tak cergas ke..klu teruk tu smpai tgk dia tak bemaya..tak nak main2..tu da kira kritikal..ni stil ok lg takde ape la..takyahla campur susu isomil tu..kang da bg susu lain dia tak nak susu ko..rugi beb..

Friday, July 24, 2009 10:48:00 AM

tulah pasal lia...alih2 aku tak bagi...irfan cam biasa jek..girang jek dia...takdelah dia lembik or tak bermaya cam ko cakap tu...tapilah..doc tu kata gitu...aihhh...felik tul...

Friday, July 24, 2009 3:34:00 PM

hahahhaha.....tolong menolong kan bagus.....

saya tak kembang kuncup lagi yer.....masih maintain..hahahahhaa

Post a Comment