Wednesday, July 22, 2009

Jus Lobak Merah + Putih

malam tadi...aku tetiba kerajinan datang menyinggah nak buat jus lobak merah putih ni...sebab ritu aku ada baca satu blog tu...yang jus ni adalah salah satu petua tuk banyakkan air susu...so aku pun mau lah try kan...nak banyakkan stok memandangkan bulan ramadhan is around the corner jek ni...riso la kalu time² bulan pose ni pengeluaran susu akan merundum...mau tangkap nangis aku nanti...so sebagai langkah berjaga² kenalah aku cari alternatif lain kan, tuk banyakkan air susu demi irfan yang tersayang...

so nilah bahan yang diperlukan...lobak merah dan putih...susu segar...caranya blend lobak merah dan putih...patinya campur ngan air suam sikit...kendian campurkan ngan susu segar tu...
dan nilah hasilnya...
hurmm...bagi orang yang pernah makan lobak putih ni, mesti tau camner, gimana bau lobak putih tu kan...kalu korang leh tahan ngan bauan lobak putih ni, leh ar cuba rasa jus ni...kalu tak leh, hehehe...tak pat ar nak nolong...aku semalam pun, tutup idung tau nak minum jus ni...ku gagahkan jua demi memikirkan kebaikan tuk aku jugak...sius la weii...aku memang penggemar tegar air karet susu ni...tapi kalu karet kaler putih tu, mikir gak aku nak minum...leh buatkan aku termenung nak abiskan jus tersebut...hahaha...sabar jelah...

skang bapoknya susah nak dapatkan kurma kan...aku tak sabar nak tunggu bulan ramadhan ni...mesti lambakkan kurma dimana sahaja leh kita jumpa...seperti yang kita tau, kurma tu kan salah satu bahan yang bleh menambahkan pengeluaran susu ibu...wahh...behnya...klah...tu jelah citernya...kalu suka, try la wat jus ini...daaa....

"SHARING IS CARING"

12 comments

Wednesday, July 22, 2009 11:25:00 AM

lobak putih pun elok utk lawaskan kencing..

Wednesday, July 22, 2009 12:08:00 PM

adoila..aku ni bukan bole menda bau2 ni.mmg totop idung la paksa tekak menelan.
good info nant utk ank 2nd bole la cuba klw2 susu kureng kan..skang ni damia pun dh beso bfeed time malam je bunyi dia menelan susu tu nmpk gaya mcm byk je air.ekeke..

Wednesday, July 22, 2009 12:20:00 PM

fuiyo...org tak sanggup nak minum air camtu kak...adoi la... org mkn buah kurma jer... ni pun cam dah kurang dah susu...risau gak...

Wednesday, July 22, 2009 12:38:00 PM

uishh..sedap tu lobak & fresh milk..fresh milk tu yg buat aku tak tahan..my peberet...nak2 lgk klau sejuk..aduss..buatkan aku satu..hehehe..

Wednesday, July 22, 2009 12:39:00 PM

dot...ko buatlah sendiri...:P

Wednesday, July 22, 2009 1:05:00 PM

susu i x minum, lelobak sekelian i x makan apatah lagi gabungan kedua2 itu i nak nelan.. huk huk.. bukan takat tutup idung malah i akan tutup mulut jugek..

kukupink: ada x makanan lain yg bole bykkan susu cap gantung? kalu ada gikmanakah caranya? leh r praktikan d masa akan dtg..

sekian..

Wednesday, July 22, 2009 1:06:00 PM

ayang..makan pisang jantung, rebus, buat ulam, makan kurma, byk minum air....susu ko tak minum plak ye...susu anmum tu bagus gak..

Wednesday, July 22, 2009 2:21:00 PM

aiseh..aku bnda yg cair2 ni mmg tak leh nak telan..klu dlm bntuk pepejal leh aku telan.tp yg psti tiap2 mggu msti mkn syur yg bykkan susu..kira menu wajib aku la..sawi,lobak putih,peria,tempe.

Wednesday, July 22, 2009 6:28:00 PM

kalu aku mnum byk ler susu aku nnt...nnt melimpah sape nk lap..ehehhe

Thursday, July 23, 2009 9:20:00 AM

asha-jap...jap...jantung pisang ke pisang jantung ni...pelik aku...

koling-aler ko kasi la abang adik minum...buh lam cawan...:P

Thursday, July 23, 2009 9:49:00 AM

lobak putih yucckk... hehehe... tp aku mkn buat sup, demi daryn... buat air xmo la... klu yg kaler merah tu mmg peberet ai, ai sokmo suh somi ai buat kan... cedapp

Friday, September 04, 2009 1:37:00 PM

ermmm..tingin nak wat.tapi lalu ke???

Post a Comment