Friday, July 17, 2009

Tepung Goreng Serbaguna

korang kan...kalu goreng² ayam ala² ayam kfc tu kan...korang guna tepung cap apa???aku ni kan jarang tul guna tepung wat goreng ayam ni...tapi nak dijadikan cerita, ritu masa balik penang, kat umah mak sedara hubby adalah dihidangkan ayam goreng ala² kfc tu...sangatlah sedap...aku ingatkan kak bun (yakni sepupu hubby punya isteri) guna rempah ratus sendiri, selidik punyala nak tau, rupanya dia goreng dengan menggunakan tepung goreng serbaguna seperti yang tertera dalam gambar dibawah...hurmm...ngapain aku tak pernah nak try guna tepung ni ek...ishh...teruk tul...

nilah rupa pek tepung tersebut...tagline "rangup dan menyelerakan" amatlah bersesuaian sekali penggunaannya... dah ada tepung, haruslah ada ayamnya...ni jelah bekalan ayam yang tertinggal kat dalam ice boks aku itu...jadilah kan dari takde...lemak² yang terdapat pada ayam ni kena dibuang ye kengkawan...tak elok makan lemak banyak²...kolesterol tinggi nanti...
tadaa...setelah digoreng dengan tepung tersebut...
memang sedap rangup dan sangatlah menyelerakan...ilang sekejap mengidam aku nak makan kfc tu...lalala...tapi rasanya aku kepingin balik ar nak makan kfc ari ni...terutama sekali cheese wedges tu...ishh tangkap leleh dah ni...ingat nak p pau bos aku la...harap² dia termakan pujukan aku ni...kalu berjaya, kenyanglah perut kami² hari ni...hahaha...teruk tul...

12 comments

Friday, July 17, 2009 10:10:00 AM

dalam gambo ayam tue, camne leh ada pala sotong...ke sotong kategori ayam....cuba ko jawab?

Friday, July 17, 2009 10:12:00 AM

hahaha....tu sotong² yang terselit jan...ko ni...aihhh...

Friday, July 17, 2009 11:33:00 AM

yumm.yum.. nampak sedap jer....

Friday, July 17, 2009 12:05:00 PM

aku guna tepung goreng ayam KFC... cap dia mmg nama kfc.. cuba ko cr, ade jual

Friday, July 17, 2009 12:17:00 PM

aku guna ayamas punyer..best gak..tapi klau nak buat sendiri, guna tepung jagung & telur..sure ranggup..ni petua mak aku lah..heheh..aku tak pernah try buat tapi pernah makan..heheh..

Friday, July 17, 2009 1:36:00 PM

tepung goreng hok nona pun sdap gak

Friday, July 17, 2009 2:39:00 PM

izan, bak skit ayam goreng tu.

attention! sila amik tag di blog saya yea.

Friday, July 17, 2009 4:00:00 PM

aku klu gune yg nojah pakai tu cap kfc..pstu tukar yg mcm izan br try pakai ni..2 2 aku rs ok..tak leh lwn kfc ori gak..aku try tanye abg aku cmne nak goreng aym mcm kfc wat dia tak bgtau pun..hampeh..

p/s : abg aku manager kfc..so dia taula rhsia cmne grg aym kfc tu.

Friday, July 17, 2009 4:11:00 PM

lia~tu kan resia, mana leh kasi tau...kalu kasi tau, hari2 ler ko buat...tak yah p kfc lagi...alalala...

Sunday, July 19, 2009 10:48:00 AM

aku guna tepung ni..itulah rahsia aku...ehehehe (ingat rajin nak buat resepi sendiri, ada yg mudah, guna sahaja....begitu juga santan)

Monday, July 20, 2009 9:27:00 AM

ye aku pun guna ini tepung. nak buat cendawan goreng pun kai tepung ni gaks.. "emmm cedaaaap!" bak kata Nasrul.

Monday, July 20, 2009 9:32:00 AM

hehehe...yang bak sini cendawan goreng sikit...lapo dah ni...lalala

Post a Comment