Wednesday, August 19, 2009

Ramadhan Datang Lagi

alhamdulillah, syukur dipanjatkan kepada Yang Maha Esa kerana dengan izinNYA bulan ramadhan akan menjengah kita dalam 2-3 hari akan datang...syukur sesangat...hurmm...ekseli banyak aku nak celoteh sal bulan ramadhan ni tau...tapi takut tak terlarat lak korang nak baca uikss...pasan tul aku ni, macamlah ada orang yang rajin baca kan...cittt...hahaha... tapi tak pelah kan, sekadar meluahkan apa yang terpendam, terbuku dihati sanubari ni...

Gambar selingan...rindu kat budu ngan tempoyak...aku paling suka bulan ramadhan ni, sebabnya rasa sedikit kelainan bila tibanya bulan ni...pada waktu siang, walaupun cuaca agak panas tapi tetap rasa nyaman, ala2 redup2 gitu...dan yang pastinya kedengaran bacaan ayat2 suci al-quran disana sini...alhamdulillah...time bulan ramadhan ni, aku tetiba jadi rindu pada mak kat kampung...rindu pada masakan mak terutama juadah berbuka yang paling glamer dari air tangan mak time2 pose ni mestilah solok lada dan kuih onde2...seronok kan bila dapat berkumpul reramai bersama ahli keluarga dan dapat berbuka bersama2....ishh...sabar ye izan, minggu depan jek leh berbuka bersama2 ngan mak...alahaiii...sius...tetiba rasa syahdu bila fikirkan keadaan mak kat kampung...tahun ni dia berpose sendirian...dulu adanya famili kaklong sebagai peneman...tapi disebabkan leh hal2 yang tak pat dielakkan, kaklong sefamili moving out from my mother house...wahhh..skeping london jap aku...tak pelah...nak wat camne kan...sok2 mati pun kita sorang2...hurmmm...arghh...rindu kat arwah ayah...kalaulah arwah ayah masih ada...hurmmm..

kata orang, time bulan poselah kita dapat berjimat cermat kan...ishh ye ker...korang setuju ker??pada aku, bagi yang bernafsu ular sawa, sure la tak leh nak berjimat bagai...yelah, kalu p jek kat param (pasar ramadhan) seme makanan kita nak borong...nampak itu la sedap, ini lah sedap...tapi alih2 time berbuka, tak luak jugak...tak pasal2 ke tong sampah jek apa yang dibeli itu...tak ke itu dinamakan pembaziran...hurmm tah ler...bagi aku lak, aku jarang sekali membeli di param tu...bukan per...kalu nak ikutkan nafsu, seme menda nak lahap...tulah kan manusia...bila nafsu menguasai akal, dah tak leh buat apa dah..layankan aja...hahaha...so nak tak nak, aku akan masak jelah...aler, bukan masak beria pun...just lauk simple dimple jek...janji perut kami anak beranak, somi isteri kenyang...so ni baru leh dikatakan berjimat...kan??? kan???aku berani bet la...saper yang tak pernah terpedaya bila p param ni...paling koman pun, mesti ada satu or dua menda yang dibeli...tu paling koman...tapi yang tak komannya...berbeg2 plastik yang dijinjing..hahaha...kan dah kata...nafsu meluap2...tul tak...korang setuju tak ngan statement aku ni...tolonglah setuju weii...penat aku taip ni...

insyaAllah kalu diizinkan, minggu depan kami adik beradik akan balik berpose bersama2 mak kat kampung...hajatnya nak balik minggu ni, tapi dek kerana bajet yang meruncing, makanya kami semua berpakat tuk balik pada minggu hadapan lagipun isnin depan kan merdeka day so kita pun cuti jugak kan...so leh ar cuti lama sikit...pastu skang aku dok bajet nak apply cuti raya dah ni...hahaha...pose pun lum bermula sibuk nak cuti raya dah kan...pedulik ar...yang paling penting aku eksaited nak balik beraya di pahang...sebabnya tahun ni merupakan tahun pertama irfan beraya bersama dan tahun pertama jugak kami beraya berempat...mesti meriah uols...hehehe...

klah...tu jelah nak citer...selamat berpose kengkawan...oh ya, pada yang teringin terima kad raya dari aku tahun ni, silalah minta tanpa rasa segan...aku banyak lagi stok kad raya dan setem ni...rindu ar nak cam dulu2, anto dan terima kad raya...yelah, skang mana ada orang mau anto dah...semenya diujung jari dah skang...huhuhu...

8 comments

Wednesday, August 19, 2009 11:30:00 AM

aisehmen..bestnye mgu dpn ko blk kg bbuka ngn famili sume yek..aku tpksa tggu blk utk ry je nnti.bajet kene smpn la.sbb dgr kate bonus tak dpt kan.so bekorban la nmpknye.eh nak kene mntk kad ry ke..bkn klu nak bg ikhlas takyah mntk.hehehe..ko bg aku trime..tak bg pun takpe..(ayt simpati tu)hahaha..

Wednesday, August 19, 2009 11:30:00 AM

pulang ke pangkuan ibu mu zan di bulan Ramdhn yg mulia nih..tapi tuh la hg kat putrajaya dier lak kat jengka..pekata hg import mak ang di bulan posa nih dok umah hg..leh la wat solok lada hari2 heheh..aku nih takpa la...mak aku dekat ja..tapi tak la hari2 nak berbuka kt umah mak aku kan..maybe every weekend ka..syahdu kan di bulan Ramadhan nih..selamat berpuasa yg bakal tiba..

Wednesday, August 19, 2009 11:37:00 AM

sbb ituler aku bawak mak aku duk ngan aku bulan poser nie...tak sampai ati nak biarkan mak aku berpose sorang2....mau menangis aku wei...dulu lain tp skang dah jadi ibu nie, feel die lain sikit....

aku pun teringat kat arwah ayah aku...nie tahun ketiga aku beraya tanpa ayah...wua...rindu ayah...insya allah taun nie aku beraya di pahang...

Wednesday, August 19, 2009 11:39:00 AM

Selamat Berpuasa yang bakal tiba Kak zan..ada masa ti kak zan sefamily balik la ke kg untuk berposa dan berbuka sesama ngan mak kak zan itu..

Wednesday, August 19, 2009 12:48:00 PM

waa..budu ngantempoyak tuu..sedapp!!! ieda blaja mkan gitew dpd suami ieda, hehhe!!! ;)

Wednesday, August 19, 2009 12:50:00 PM

memang sedap kan ieda...tu salah satu pembuka selera tu...ishh...tak leh tahan...tapi somi kita tak layan budu2 ni..uhukss...

Wednesday, August 19, 2009 12:53:00 PM

bis kalu cam aku yang yatim piatu..x dak mak dan ayah..nak balik buka posa ngan sapa di kampung...lagi sedih..UHUKssss...huhuhuuu....
SAPA HABAQ RAYA DI JENGKA NI..TAHUN NI BERAYA DI PURTAJAYA SAJA TAU!!!!uhuks..(nada sedih!!)

Wednesday, August 19, 2009 1:49:00 PM

ramadhan tahun ni, kali ke-2 aku dalam keadaan membuntingkan diri dengan jayanya.. takut tol sbb asik la lapo.

Post a Comment