Monday, September 7, 2009

Onde² Ke Atau Buah Melaka???

sabtu lepas, aku teringin benar makan kueh buah melaka ni...duluuu...mak aku rajin buat...ni salah satu pemanis masa buka puasa sebab arwah ayah suka makan...tapi tu duluuu...masa hayat arwah dikandung badan...tapi skang???mak aku tak buat dah...kalu buat pun ada rekues dari anak² barulah dia buat...balik itu hari masa berbuka ngan mak pun, dia beli kueh mueh...tak pelah...mak pun dok sorang kan...uhuks...dek kerana teringin gak nak makan, aku gagahkan jua membuat kueh di atas...lagi pun bukan susah mana pun kueh ni kan...

bahan² yang diperlukan pun senang nak cari, tepung pulut, seketul keledek yang direbus dan ditumbuk...nisan kerek, kelapa parut...aku tambah keledek tu sebab nak lagi rasa sedap...so takdelah liat sangat kueh ni...rasanya sedap...sebenarnya nilah pes time aku buat sendiri...selalunya memang my mom jek yang buat...tapi pes time buat pun, sib baik sedap...huhu...

14 comments

Monday, September 07, 2009 12:29:00 PM

ni peberet kuih kita time bulan pose

Monday, September 07, 2009 12:34:00 PM

tulah tu nana...kalu arap nak beli kim salam ler...tu yang gagah p buat jugak²

Monday, September 07, 2009 12:35:00 PM

kalau tak letak keledek boleh ker? atau kalau letak keledek merah boleh ker? sebab kat rumah ada belen keledek merah

Monday, September 07, 2009 12:36:00 PM

kalu tak letak bleh jek, tapi kekadang rasa liat sikit la kakak...aler keledek apa pun bleh...warna warni pun leh...hahaha...setengah peket tepung leh buh dengan seketul keledek yang bersaiz sederhana..

Monday, September 07, 2009 12:37:00 PM

samelah, kuih kesukaan jugak, lg byk gule lagi best,kdg klu bli tebal tepung je,huhu

Monday, September 07, 2009 12:38:00 PM

tul tuh zetty...tu yang gagah buat tu...tak sedap yang dibeli...huhuhu

Monday, September 07, 2009 12:56:00 PM

zan. t'ingat aku masa ngandungkan alisha last year.. giler ari2 aku kejakan onde2 ni spanjang pose.. smpaikan bdak kat bazar tu stiap kali aku beli dia bagi lebih.. nasib baik arr gula aku normal.. klau tak silap aribulan kena ambik insulin... serius.. sebulan pose sebulan arr aku kejakan onde2 ni..

Monday, September 07, 2009 1:17:00 PM

best best, ade buat gak baru2 ni. tapi kat sini pakai pati pandan coz daun pandan dijual frozen, x kuar ngat kaler ijo kalo blend. kelapa parut pun frozen tapi masih dapat rasa lagi kuih ni :)

Monday, September 07, 2009 2:17:00 PM

arwah ayah aku pun suka kuih nie...skang nie mak aku buat jugak kalau aku nak makan, hehehe...kalau pakai gula kabung lagi best...

Monday, September 07, 2009 2:55:00 PM

pakai nisan kerek lagi beh oooooo

Monday, September 07, 2009 5:18:00 PM

nisan kerek tu peke bende?? wawawa xtau la.. tau makan jek.

kukupink : nisan grand livina, nisan latio tau la aku..

Monday, September 07, 2009 9:24:00 PM

uiss sedapnya onde2 tu,, kalau buat lebih boleh laa hantar kat kite ckit kat jalan P9C1 putrajaya

Monday, September 07, 2009 11:09:00 PM

dulu aku 'bertime2' buat buah melaka ni...tahun ni takde lagi...sekian..tima kaceh...

Wednesday, September 09, 2009 9:19:00 AM

yang pastinya beh kan kueh ni...

Post a Comment