Wednesday, October 14, 2009

I Baked A Cake Last Nite

klah, malam tadi tetiba datang rajin aku nak bake a cake...ekseli dah lama aku beli tepun segera ni kat liza tu...dan kebetulan aku kena marah ngan asha sebab dia pun jadi dealer tepung ni kat area kemaman...dan dia marah sebab aku tak beli tepung tu kat dia...heran aku...manalah aku tau dia dah jadi dealer...ishh...tak patut sungguh dia marah aku tu...eh lupa lak, berbalik pada citer sal tepung tu...aku li tepung tu sebelum raya lagi...tapi asik dok hold jek nak bake a cake...salah satu sebab yang paling musabah adalah, aku takde hand mixer la...jenuh la nak ganyang pakai senduk ke apa...tah bila nak siap kan...so ahad lepas aku telah membeli hand mixer yang telah menjadi idaman aku itu...

nilah rupa hand mixer tu...RM49.90...ni yang paling murah tika itu...kalu ada murah lagi, sure aku beli yang palingggggggggg murah la...hehehe...
skang mari citer sal buat kek plak...ni la tepung yang aku gunakan itu...sangat mudah, dan sedap...mekasih liza....so semalam aku buat kek butter jek...sebagai permulaan...
ha nilah rupa oven yang tak pernah aku guna selama 3 tahun aku kawin ni...ekseli oven ni bos aku adiahkan sebagai adiah perkahwinan aku pada 28 Januari 2006 yang lampau...lama giler kan...sib baik tak karat dan masih boleh digunakan...ni menunjukkan bahawa, aku bukan pembakar kek yang tegar...hahaha...
sian kat aku kan...daif nor...rupanya oven tersebut adalah oven toaster...selain baking, leh bakar ayam, pizza, fizza, ikan, roti dan macam² lagi...ishh...rugi tak explore masa dapat dulu, kalu idak, leh time² berbuka ritu wat ayam bakar...huwaaa....naifnya aku ni...
ni kek sedang di masak...sib baik tak kepek...
perasan tak ada kesan torehan sikit...ishh...tu kejaan si suami tu...tak nyempat tul...cacat cela dah rupa kek tu...
dah siap dimasak...
tadaa....ni rupanya...sangat senang...rasanya pun sedap...ni rupanya bila diterbalikkan...gambar setelah dipotong tak de ar plak aku amik...sebab masing² dah tak sabar nak ngap...lapo gamaknya...
sekian, tu jek citer aku tuk hari ini...

12 comments

Wednesday, October 14, 2009 9:56:00 AM

waaa syedapp... nak buat tapi xde oven. nak beli tapi sll hold sbb ade jek mende lain nk beli.. hampeh tolll

Wednesday, October 14, 2009 11:53:00 AM

izan..lagu tuh ka wt kek wey...aku nih "peghak' skit hahaha.wey hadiah kawen hg sejibik cam aku dpt masa aku kawen thn 2004 yg lalu..bos aku masa kt mara hq..bg aku oven gak..bole buat kek.ghupernya..nnti per hal2 aku ym hg tnya lgu mana setting2nya yer..kek pandan ka hg buat tuh wey..?

Wednesday, October 14, 2009 12:16:00 PM

tahniah2..heheh,kt umah aku pon ade gak oven toaster nih,tp lapuk sgt dah..ntah blh gune ke x,bapekah ko set suhu tu?timing?

Wednesday, October 14, 2009 12:33:00 PM

fyzz-sila sila...

zetty-suhu tu 170 la...dan timing tu depend pada apa yang kita masak la...buku panduan kan ada...hehehe

Wednesday, October 14, 2009 1:13:00 PM

aku masih lom bole buat kek seme ni.. oven tadek.. takde org yg nak adiahkan masa aku kawen.. mixer takde.. seme takde lah.. heehehehehe .. ok tak alasan aku?

Wednesday, October 14, 2009 1:46:00 PM

stand mixer ade gak rege semurah itu... xyah susah2 nk pegang menatam tu... btw ai dh buat 5 ketul kek cap lisya ni... thanks to zidah... yg terbaru adelah ari senin lepas tuk dibawa ke jamuan raye smlm

Wednesday, October 14, 2009 3:23:00 PM

zan, memang la tak karat walaupun simpan lama.. oven electrolux katanya.. brand bagus, cuba brand cikai2, compem dah ranap dah...

akak masa kawin dapat mikcrowave. alhamdulillah berfungsi sampai sekarang.. dah 6 tahun guna

Wednesday, October 14, 2009 3:43:00 PM

tiba2 lapar kek la pulak..hehe

Wednesday, October 14, 2009 4:19:00 PM

waaaaa...terer kawan aku ni wat kek ek..nanti ajar ek..hehe..

Thursday, October 15, 2009 8:49:00 AM

sama la malam rabu tu pun wat kek juga jumpe tepung kek segera dlm laci umah mak sebabnye dia segera kan tu psl rajin heheh

Thursday, October 15, 2009 9:27:00 AM

cam best jer kan...nak wat gak la...

Thursday, October 15, 2009 9:31:00 AM

hand mixer ada dalam stor umah aku..orang kasi hadiah kawen..tapi nak pakai watpe ek??ada la terbungkang kat situ...

oven je tadek lagi ni

Post a Comment