Tuesday, November 10, 2009

Akan Aku Lakukan TAnpa Jemu Versi Aku Plak

ritu aku ada baca kisah ijan dan nojah sal tajuk di atas...so skang versi aku la plak...tapi bukan versi citer sal kunjungan aku ke taska...sebab kalu nak ikutkan, sejak anto kakak lagi aku tak pernah miss kunjung itu taska saban hari time rehat...hehehe...tapi skang aku nak citer sal kisah di bawah...

alhamdulillah...stat dari irfan mula mengenali solid food ni, stat dari itulah aku selalu masakkan bubur tuk dia...setiap hari sehinggalah ke hari ini dan insyaAllah aku takkan berhenti...bukan aku tak pernah kasi nestum or makanan yang segera yang berlambak di pasaran tu, tapi irfan kurang menggemarinya...ada sekali dia termuntah bila aku suapkan nestum...hurm...kalu dulu rutin begini aku praktikkan pada kakak...macam2 la aku masakkan tuk dia walaupun ada kalanya kakak tak makan pun sebab kakak bukan macam adik...kakak kurang makan berbanding adik...ati ibu mana tak sedih bila masak beria tuk si anak, tapi anak tak berselera...kekadang bila nengok si anak kurang berselera, so hari2 la aku pelbagaikan masakan aku, tapi stil sama...so skang aku cuma bekalkan kakak dengan roti jek dan kadang2 bubur gak...dan ari ni aku nak citer sal bekalan yang aku bekalkan pada si adik saban hari...setiap hari pada waktu bekerja aku akan bangun seawal jam 4 pagi tuk sediakan bubur si adik...sesambil tu aku akan bereskan seme keje yang tertangguh pada malamnya...begitulah rutin seharian...penat? tak usah cakaplah, tapi dah namanya suri kan...kerja seorang surirumah mana pernah abis kan...tul dak...tetambah dihari cuti lagi la...itu ini sana sini seme kena setelkan...kekadang cam tak cukup tangan plak...huhuhu...eh berbalik pada tajuk di atas...

setiap hari aku masak bubur tuk irfan dalam segenggam beras...dan dicampur dengan karet...kekadang kentang, sawi, kurma, keledek atau labu...yang pasti tiada ayam or ikan bilis...tu pun jarang sekali...sebab mesti ada yang tau kan...sebabnya kalu aku buh salah satu menda alah ni, kulit irfan akan naik rashes seperti entry sebelumnya...ohhh tidakkkk...dan dalam bubur tu aku buh olive oil...bila buh olive oil ni, baunya wangi...aku suka...hehehe...dan seperkara, dulu pernah gak aku campur brokoli lam bubur dia...dan kesannya aku perasan yang irfan akan mengalami berak2 bila diberi bubur yang dicampur dengan brokoli...oh tidakkkk sekali lagi...tak pelah nak...ngan karet dan kentang pun dah cukup berzat tu...ditambah ngan olive oil...hehehe...irfan pun dah nak masuk 8 bulan kan...so aku ingat nak tambahkan pemakanan dia...mungkin aku akan buat puri labu ke...puri epal ker...or keledek maybe...dan yang pastinya, si kakak akan join sama...oklah tu, janji dia makan...dari tak makan langsung kan...

ni dia beg yang aku akan bawa setiap hari ke taska..sejak bertambahnya anak ni, beg yang aku kendong setiap hari ke tempat kerja pun bertambah...lebih2 lagi pada hari isnin...rasa nak patah riuk bahu aku ni tau... dan dalam beg di atas tu, mengandungi 1 tupperware dan 1 thermos yang berisi bubur tuk si irfan...ni tuk makan sesi pagi dan tengahari...pada waktu petang aku akan suap sendiri di rumah...so maknanya irfan makan 3 kali sehari setiap hari...dan pada waktu cuti plak ada kalanya sampai 4 kali sehari...seee...kuat makan kan bujang aku ni... dan ini isi tupperware dan thermos di atas...ari ni aku bekalkan bubur campur karet dan kentang....sok maybe ngan sawi plak...hari2 kasi tukarlah kan... ari tu aku pernah kasi MILNA perisa pisang kat irfan...malangnya, irfan muntah bila aku suapkan...sedih tul...ingatkan dia nak makan...tapi takpelah...ni buatkan aku akan terus menyediakan bekal tuk dak irfan selagi dia mahu makan...bukan pihak taska takde sediakan bubur tuk baby seme, tapi bagi aku selagi aku terdaya, aku sanggup berkorban masa tidur tuk sediakan makanan si anak...dan yang pastinya akan aku lakukannya tanpa jemu pada setiap hari...insyaAllah... Sekian...eh lupa lak...kalu korang ada resepi masakan tuk baby...jangan segan silu, meh la berkongsi...nak gak aku pelbagaikan masakan aku ni...hehehe...ok daaaa....

12 comments

Wednesday, November 11, 2009 8:30:00 AM

takpe, kita berkorban utk anak...dulu aku penah bekalkan lyna makanan tp mek tue bukan kuat makan pun...last2 aku fedup...so lyna makan kat taska jer..

Wednesday, November 11, 2009 8:39:00 AM

samalah ijan...cam aku buat kat kakak...sedih kan...tu aku bekalkan roti jek kat dia...

Wednesday, November 11, 2009 9:20:00 AM

danish plak so far seme jenis nestum nestle tu dia mkn,alhmdlh..aku just pelbagaikan menu jer,pg beras+mdu,tgri ayam or sayuran,ptg lak beras merah ker,beras soya ker..cmpur ngn rusk biscuit pn dia bantai..boy mmg kuat mkn...

tp aku nk dia mantap lg mcm dak irfan tu ha,lagi pejal...so knalah ikut rutin ko plak pehni..msk bubur..so far aku ada gk try bg ms dia 6bln dlu,tp dilueknya..skang ni dh 8 gg,nak dh kot...

mg kakak n irfan akan terus membesar ngn sihat bagaikan JOHAN!..

Zan, mak aku dh pindah dok jengka dh skang ni..so pehni aku akn berkampung kt jengka la plak....satu kmpg la kita..

Wednesday, November 11, 2009 9:20:00 AM

"ibu mithali..taqwa..ibu sejatiiii tonggak balas membawa bahagia...ya hahahah..ghazal skit kan hujung" nih aku nyanyi lagu nasyid kt hg ni..merdu tui suara aku tau..kira bagus la izan kekalkan prestasi sbg ibu mithali ini..bukan senang tau nk bangun kui 4 pg.time tuh aku dok mamai pi bngn bilik ayaq lgi..hehe..

Wednesday, November 11, 2009 10:01:00 AM

yEahhhh!!! chaiYookkK2 kaaK jaannnn
hehehe bkRban tUk anAk2..
(ceh..mCm Da kAwen..ahAkz!!)

Wednesday, November 11, 2009 10:09:00 AM

aku jeles ko leh masak bubur tuk anak tiap2 ari... aku cuma berpeluang masak tuk anak petang ari n ari cuti je.... nanti aku adekan entry khas KENAPA DARYN KENA MAKAN BUBUR TASKA... huhuh

Wednesday, November 11, 2009 10:25:00 AM

memang ibu mithali la kau ni izan.. sanggup tu bangun awal pagi. bukan semua orang boleh buat cenggitu.. memang akak tabik spring kat kau..

patutla badan irfan tegap, dapat khasiat susu segar (susu ibu + bubur hasil air tangan ibu jugak)

Wednesday, November 11, 2009 10:34:00 AM

org plak..dhia tak mo mkn bubur yg org masak...tp kat taska, makan plak bubur...heran2..padahal same jer...letak karet, kentang n ikan bilis...dah brape kali org masak tp dhia tak mo mkn gak...last2 kalo kat umah, org bg mkn nestum beras merah jer...sib baik mau dhia mkn...

Wednesday, November 11, 2009 12:20:00 PM

respek respek..heheheh

Wednesday, November 11, 2009 3:30:00 PM

aku sll msk mlm sblm tdo..so sok pg tggl pns kan je..ko leh wat bubur kismis / kurma. sdp tau..ko cubela..rs manis..ank aku suke..sib baik ank aku yg kcik ni kuat mkn mcm ank ko.cume susu je dia krg.takpela asl sht dorg ni kan..

Thursday, November 12, 2009 10:34:00 AM

aku ada beli buku khas masakan utk kanak2 keluaran pa&ma.. tapi hampeh masak la gimana pun.. paling geram tu anak bujang aku tgk jek dh ckp "eeeiii eli aje" huh hampeh..

sudahnye telo setengah masak jek aku hidang.. mujur la 2 bijik sekali makan!

Tuesday, November 17, 2009 5:11:00 PM

izan,ni ada homepage yg berkaitan psl baby food ni..tryle jenguk..byk info menarik.mcm2 ada..kalau puree tu boleh buat utk 2 hari sekali..letak dlm bekas kiub ais tu..bekukan..takdela teruk nk msk hari2 ye :-)

http://www.wholesomebabyfood.com/pureebabyfoodandstore.htm

Post a Comment