Tuesday, January 26, 2010

Bayi Mati Tertelan Puting

KULIM: Sungguh menyayat hati apabila seorang bayi lelaki berusia 16 bulan maut selepas dipercayai tertelan puting semasa tidur di rumah pengasuhnya di Taman Jati, dekat sini, kira-kira jam 3 petang semalam.

Difahamkan, ketika kejadian, mangsa Ahmad Shaqif Firdaus Yuzamberi dari Taman Sri Petaling, di sini, dikatakan sedang menghisap puting sebelum tertelan bersama pemegang puting berkenaan.

Menurut sumber, pengasuh berusia 30-an itu, terpaksa memegang puting dengan jarinya untuk mengelakkannya terus ditelan mangsa sebelum dia membawa bayi berkenaan ke hospital untuk rawatan kecemasan.

“Bagaimanapun, bayi terbabit meninggal dunia selepas berada beberapa minit mendapat rawatan di wad kecemasan Hospital Kulim (HK) dipercayai akibat kesesakan nafas,” katanya.
Difahamkan, sebelum kejadian, pengasuh bayi terbabit menjenguk Ahmad Shaqif dalam bilik kerana terdengar seakan bunyi benda tersekat sejurus beberapa minit bayi itu tidur.

“Pengasuh terbabit terkejut dan panik apabila melihat puting terbabit berada di dalam mulut bayi berkenaan.

“Untuk mengelakkan puting itu masuk lebih jauh dalam tekak mangsa, pengasuhnya terpaksa menggunakan jari untuk menahan puting berkenaan sehingga ke hospital,” katanya di sini, semalam.
Sebelum dibawa ke hospital, bayi terbabit dibawa ke pusat kesihatan Taman Selasih untuk rawatan lanjut.

“Bagaimanapun, selepas mendapat rawatan lanjut di situ, pihak pusat kesihatan meminta kes ini dirujuk ke HK dengan ambulans untuk dirawat di wad kecemasan,” katanya.
Namun, katanya, ketika dalam perjalanan ke Hospital Kulim, tubuh bayi terbabit berubah kebiru-biruan.

Difahamkan, pengasuh terbabit terus memaklumkan kejadian itu kepada ibu bapa bayi berkenaan yang masing-masing bekerja di sebuah bank di Prai dan Bukit Mertajam, Pulau Pinang, mengenai kejadian malang yang menimpa anak tunggal pasangan berusia 33 tahun itu.

Difahamkan, kedua ibu bayi bayi malang itu tidak membuat sebarang laporan polis dan tidak membenarkan anak mereka dibedah siasat pihak hospital.

Jenazah Ahmad Shaqif akan dikebumikan di kampung keluarganya di Kampung Kedah, Parit Buntar, Perak, hari ini.

Bagaimanapun, ibu bapa bayi itu enggan ditemuramah kerana terlalu sedih dan masih terkejut dengan kejadian yang menimpa anak mereka.
hurmm...sangat sedih bila perkara² begini menimpa anak²...

5 comments

Tuesday, January 26, 2010 11:11:00 AM

aduhai zan..takut n ngeri aku dengar..sebab anak aku pun kengkadang isap puting ketika tido..aku akan pastikan anak aku tido then aku buang puting tu..aduih..puting bebi tu kecik sangat ker?

Tuesday, January 26, 2010 11:15:00 AM

kak izan, takutnyer..camne leh tertelan puting tuh eyh..anak iza pon tdo isap puting gak..aduhhh..

Tuesday, January 26, 2010 11:29:00 AM

ya allah, mintak dijauhkan dari anakku...

Tuesday, January 26, 2010 1:06:00 PM

ngeri lak aku dgr..mudah2an dijauhi kejadian sebegini ndaknya..
tingat lg aku pnh wat entry nk gntikan puting danish ritu...skang dh jumpa pn puting yg sesuai ngn kehendak dia..tp timbul lak kes cenggini,mcm nk stop terus je..

danish klu tdo mmg dia nk ngoyot2,kna makesure la puting tu mpy piring yg besar dari mulut dia..

ngeri dan sgt sedih....

Tuesday, January 26, 2010 3:31:00 PM

cam ner bole masuk ke dlm mulut mcm gitu ekkk.. dulu ada gak dengar budak mati tertelan fish ball.. tu pasal skrg ni kalau akak masak fish ball kena pastikan fish ball tu dibelah 4.

Post a Comment