Tuesday, January 12, 2010

Jangan Usik...Nanti Pecah...

kan dah pecah...tulah ibu kata tak dengar...beselah dah nama anak² kan...ada jek yang dia nak usik...so nak mengajar anak terutama bila anak² suka usik barangan perhiasan kaca kan...hurmm...memang aku praktikkan selama ini.... sedari anak² masih kecil lagi aku tak pernah sorokkan barangan perhiasan kaca...malah ada di antaranya aku pamerkan secara terang²an...bukan apa, rasa aku lah kan,tips nak ajar anak kalau bab menghias tu, rasa aku menda ni hendaklah dipraktikkan dari derang kecil lagi...anak² aku tu dari kecil lagi aku dah ajar jangan sesekali usik barang perhiasan terutama sekali barangan kaca...bila meke nak usik kita pesan jangan usik itu, jangan usik ini...baby kan cepat menangkap apa yang kita perkatakan...so meke simpan baik² lam otak...dan bila meke wat percubaan nak usik lagi barang tersebut mesti meke akan ingat yang ibu dah pesan jangan usik kalu usik jugak sure kena babap...gitulah...kekadang si kakak ni ada gak masa yang dia tak dengar kata...beselah bebudak...ada gak satu dua barang kaca tu jatuh terhempas...dan pecah la kan, tapi bila terjadinya begitu ia merupakan satu pengajaran la...so lenkali dia tak usik ar...dan satu lagi, bukannya dia tak hangkut frame² atas kabinet tv tu..kekadang hangin gak aku...ye ar, dia jadikan seme tu barang mainan...walhal aku dah belikan mainan punyalah banyak...tapi tak main pun...menda lain gak yang dia jadikan mainan...

dari masa dok umah sewa lagi, aku mang suka menghias bilik...kal dalam bilik dulu rasa aku penuh dengan soft toys jek...kalu budak² masuk sure derang angkut punya kan...hehehe...so kat sini masa derang baby lagi la senang kita nak pesan jangan usik itu, jangan usik ini, dan derang akan ingat sampai bila²...so derang akan anggap benda tu sebahagian dari hidup dia, so far irfan dia takdelah nak usik barang perhiasan yang kat atas kabinet tv tu lagipun tangan dia lum cukup sampai nak mencapai menda² tu...tapi ada satu hari tu dia tarik kain alas...jatuh satu persatu frame yang ada...at least dia tau la, lepas ni ibu kata jangan usik so dia akan ingat sampai bila²....tapi irfan ni suka buka laci kat bawah kabinet tu...tah apa yang menarik perhatian dia pun aku pun tak pasti...dan ada satu hari tu, dia masuk dok lam laci tu...hamik ko...alahaii...anak bujang aku sorang ni....

so pada ibu bapa yang ada anak kecik tu, jangan ar sesekali sorok atau simpan dari pandangan mata anak anda menda² perhiasan gini kat anak²...sebabnya kesilapan ibu bapa ni, bila ada anak kecik jek, seme benda nak dialih termasuklah barang perhiasan kaca terutamanya, kemudian bila anak² besar sikit baru nak menghias balik...baru nak letak semula, masa ni bebudak teruja tengok benda baru dalam rumah, itu yg dia nak usik...dah dinamakan budak²...ada jek menda baru yang dia nak exlplore dari hari ke hari...

abaikan model susu Anmum dibawah ni...hehehe...k ni kabinet tv kat umah aku tu...bese² jek...kat almari belah kanan tu, banyak barang kaca yang aku sumbat kat situ..skan adik kakak bukannya tak leh bukak almari tu...tapi mungkin derang tau yang si ibu amatlah tak suka barangnya diusik...so takat hari ni, tak pernah lak derang usik lagi barang tu...
Sekian...

9 comments

Tuesday, January 12, 2010 10:10:00 AM

betul tu izan, akak pun ajar anak2 gitu gak. tu pasal dorang tak heran dah barang2 kaca tu. lagi satu kalau dorang amik frame gambar tu, biarkan mereka sendiri yang susun semula kat rak tu, biar dorang tau dah amik, kena pulangkan semula..

taktik tu berjaya jugak sebab dulu farhan masa kecik2 selalu amik cd kat rak.. pastu akak tak simpan semula, akak suruh dia simpan sendiri, susun sendiri ...so bila pergi kedai CD, bila dia amik CD(ni kes masa kecik2 tau, bukan dah besar)bila akak cakap letak semula, dia letak balik.. tak de la dia meronta2 nak CD tu. sebab dia tau, bila dah amik, kena letak balik kat tempat asal..heheheh eh ni citer lari topik tak? hahahahah

Tuesday, January 12, 2010 10:20:00 AM

izan, rak tv aku lg rendah dr tu cuma barangan kaca tak sebanyak ko. yg ada cuma labu sayung besar & kecik & pasu bunga hadiah kawen. alhamdulillah, takat ni hana msh belum tergoda nk usik benda2 tu hehe

Tuesday, January 12, 2010 3:48:00 PM

aku tak jeles tengok kabinet tv ko yang besar dari kabinet tv aku...tp aku tetap jeles tengok tb FREE ko tue...heheheh

Tuesday, January 12, 2010 4:08:00 PM

aku lagi selamba...letak akuarium bolat yg kaca tu atas rak tv..masa kak mimi dtg aritu dia tanya...budak2 tak tarik ke...ehehe sbb aku dah biasa letak situ dri meke kecik lagi..so meke pun duk bagi makan ikan bila balik dari taska...tak tarik pun..tapi kadang2 dia bagi susu je kan ikan tu..uwaaaaaaaaa....jenuh nak cuci...

Tuesday, January 12, 2010 4:43:00 PM

penah gak terbaca satu artikel yg ckp gitu.jgn sorok brg2 perhiasan bg dia terbiasa so lama2 dia xkan usik.tp klw kena perhiasan yg kristal yg rege ratus2 agak2 ada tak org nk biarkan je??eheeh

Tuesday, January 12, 2010 9:03:00 PM

mcm biasa, tiap kli bertandang umah izan, aku mesti kelepet soft toys dia barang satu dua...kekadang dia pasan, kekadang takkk

Wednesday, January 13, 2010 12:33:00 AM

samela weh,aku pon praktikkan mkn & minum gune pinggan kaca or gelas kaca,mmgla debor ati nih tgk cara umar pegang,takat ni alhamdulillah blm ade yg pecah,yes,baby mmg pikap dgn ape yg kite ckp kt diorg,so they'll remember ;)

Wednesday, January 13, 2010 10:04:00 AM

lawo rambut kakak... blonde lagi... heheh

Wednesday, January 13, 2010 10:05:00 AM

kak mimi-hehehe...mana ada lari topik...betul la tu...

afne-aler, anak dara ko sopam samtum...tak cam anak dara aku ni...

mamalyna-ko nak jeles wat menda weii...bukan ke kat umah ko dah ada sebiji...huhuhu

asha-sib baik dia bagi susu...susu kan tuk tumbesaran...anak² pun cerdik apa...hahaha...

nana-hohoho...tu kena dipertimbangkan balik ar...sib baik kat umah ai tak ujud barang perhiasan bernilai ratusan ringgit...membazir la...ekekek...

missgeli-aku dah agak dah...asal soft toys aku tak cukup, sure ko lah pencopeknya...mencik tul...

mama umar jek ke ko ni zety...sian kat maryam...hahaha...ko kena tukar nama dah ni...:P...tulah melentur rebung biarlah dari rebung...kalu dah jadi buluh tak pat nak nolong weii...

Post a Comment