Wednesday, February 3, 2010

Langkawi Cable Car : Gunung Mat Cincang

salam siaran...ishh...lama benar aku amik masa nak hapdet pasal p langkawi ni...bukan apa, dengan tak cukup tidonya...dengan rasa lemau menjadi² dan apa yang paling penting, kemalasan melanda ar...malas sangat nak menaip apa²...apatah lagi nak berfikirkan citer apa yang patut aku tuliskan di sini sejajar dengan gambar yang telah di upload...alahaii...kalu dulu banyak tul ideanya...tapi skang makin hari jadi makin buntu ar plak..ngaper ek???owhh...mungkin aku bukan pemblogger yang tegar lagi kut...tulah jadi gini...gamaknyalah kan...huhuhu...dah cam satu kebiasaan plak, awal² tahun kami mesti ke mana² sempena ulangtahun perkahwinan kami...so kali ni kami ke langkawi lagi sekali...niat aku kesana buat sekian kalinya semata tuk naik cable car...pes time p dulu aku amatlah kempunan...dah bukan nasib kami baik time tu...time tu cable car ditutup untuk diservis...sangat sedih ok...

kami menginap di homestay Bukit Tekoh yang terletak tengah2 antara pekan kuah dan padang mat sirat...oklah tu...sewa homestay tu pun hanya RM80 untuk 3 hari...memang berbaloi² la kan...hehehe...tapi yang tak berbaloinya...flight asiklah delay...mencik tul...kata naik tambang murah, adatlah kan...hoh...klah, aku malas nak citer dengan lebih panjang lebar...citer pepanjang pun, ada gak yang tak baca...lebih suka nengok gambar...tul dak...hahaha...

ha...moh layan gambar² masa naik cable car ni...aku admit la weii...aku mang gayat...gerun aku nak memandang ke bawah...macam² perkara yang dok bermain lam paler otak aku time tu, tapi kalu diberi peluang lagi...for sure la aku nak naik lagi kan...kata cable car ni antara yang tertinggi di dunia...so mana leh lepaskan peluang...hehehe...

baru sampai di kaki gunung mat cincang...get redi nak naik cable car tersebut...sangat eksaited ok... dah beli tiket masuk seme yang mana untuk dewasa seorang RM15 dan kanak² RM5 bagi warganegara Malaysia pemegang Mykad or Mykid...kalu takde kedua ni, masaklah kena bayar dabel untuk satu kepala...huhuhu...
ok, sebelum tu, meh nengok gi mana cable car ni berfungsi....owhh...sangat teruja ok... setelah beratur panjang dalam 15 minit gitu, akhirnya tiba jua giliran kami untuk menaiki cable car tersebut...ni gambar aku lam gondola, sempat gak en somi mengsnap gambar ini...mekasih yang...
dalam gondola...masa ni malu² tuceng nak minta tolong kat couple mat salleh depan kami ni tuk mengsnap gambar kami satu famili... mana tak segannya, derang tak speking in english...tah bahasa per tah... owhh...kakak yang agak teruja buat pertama kalinya naik cable car seumur idup dia...hehehe...tu dia telaga tujuh yang khabarnya telah mengorbankan banyak nyawa dan yang paling terbaru, seorang orang putih telah tergelincir dari puncak hingga ke kaki air terjun dan dikhabarkan keadaan mayat sangat menyedihkan...terkeluar isi perut...ishh...mengerikan...semakin lama semakin mencanak naik...time ni aku rasa cam tak berpijak di bumi yang nyata dah...rasa nak terjun jek...mak takuttt....gayat....
mujurlah ada pasangan mat salleh kat depan kami yang bermurah hati untuk tolong mengabadikan gambar kami satu famili di dalam gondola ini... dan ini lagi...Thank you very much...damnn...derang pun tak paham...hohoho... akhirnya sampai jugak kami di Middle station...berehat sebentar sambil menghirup udara yang sepoi2 bahasa...cuaca agak sejuk jugak walaupun cahaya matahari terik memancar... pemandangan dari atas...
dan...sampai jugak kat top station...wahh...sangat tinggi ok...aku gayatt....tapi mat ni releks jek dia...
memula amik gambar mat berdua ni dulu la kan...
tu dia...jambatan kat bawah tu...tapi kami tak turun pun...penat weii...g pun aku cam gerun jek nak turun bawah tu...
see...nampak tak middle station yang kami singgah sebentar tadi...
angin agak kuat...cam nak terbang dah si irfan tu...owhh...tidakkk...
walaupun panas, tapi cuaca berangin sejuk...kan irfan kan...hehehe...
giliran ibu ngan irfan lak...si kakak buat hal sendiri...

percaya atau tidak???gambar ni berjaya di snap oleh anak dara aku nan sorang tu...mekasih kakak...kena banyak belajar lagi ni...hehehe...
balik² muka mat berdua ni lagii....layankan ajalah... ni gambar kami tangkap sendiri...malangnya muka si anak masuk sekerat jek...ishh...
indahnya ciptaan Allah...
middle station from the top station...
gambar si adik lagi...

apa kes kakak peluk tiang plak ni...

peace...model tiket...
ni waktu dah nak turun dah ni...
nengok...cam halus jek tali yang dicangkuk tu kan...ngeri...



pepun, syukur kepadaMU kerana kami sekeluarga selamat naik dan selamat turun...dan apa yang paling penting...aku bangga menjadi rakyat Malaysia...CUTI-CUTI MALAYSIA...hehehe...citer selanjutnya di entri akan datang...

9 comments

Wednesday, February 03, 2010 12:11:00 PM

aku dah penah naik sekali n jalan kat jambatan tue, cukupler sekali...

Wednesday, February 03, 2010 12:22:00 PM

eh mana cukup...mesti berkali2...

Wednesday, February 03, 2010 1:17:00 PM

bestnya org tu jalan cuti2 mesia. aku tgk gambo2 ko ni pun dh gayat. ntah bila nk jejak langkawi ni huhu

Wednesday, February 03, 2010 2:21:00 PM

dulu aku penah dh naik skali. tak takut. hepi sgt naik. tp skang ni tgk gambar pn dh debar2 ni. aku rase skang aku GAYAT. ok xkn naik lg

Wednesday, February 03, 2010 2:31:00 PM

afne-mohla p langkawi...kalu nak p ajak ar aku sekali...

noj-itu dulu...skang aku pun gayat2 gak...tapi kalu di oper mau gak aku naik sekali dan berkali2 lagi...

Wednesday, February 03, 2010 4:32:00 PM

huwa...makan ati tgk korang bercuti ke langkawi...bila nk bw damia pegi ntah

Wednesday, February 03, 2010 11:47:00 PM

alhamdullillah selamat smpai ...

aku ni pun takde mood..cuti wilayah aritu masih terasa keletihan...

kat cable car tu takde org yg ambil kan gambo dan print out terus tu ke?...kalo ada mcm tu mudah gak...tapi kena cepat2 snap...mcm kat genting ada...

gambo tak dpt nak tgk semua lagi...maybe komputer aku ni zaman jepun kot....skit2 je leh baca.....esok la kat opis...tata

Thursday, February 04, 2010 5:33:00 AM

sha...aku dah agak dah ko tu...hoh

Tuesday, February 09, 2010 10:23:00 PM

last pi ada kimi..la ni kena bawak iman plak lah..bestnya bercuti satu family kan..

Post a Comment