Thursday, March 4, 2010

Bekal Oh Bekal...

owhh...ni la rutin harian aku tetiap pagi...aku bangun pagi setiap hari time work day seawal jam 4:30 pagi semata tuk menyediakan bekal buat anak bujang aku tu...owhh jangan salah anggap ye, tuk anak dara pun ada gak tapi kekadang naget, kekadang makaroni atau apa2 jelah walaupun aku tau dia hanya makan sikit jek...sedey...tapi tak per sekurangnya aku dah menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ibu...hehehe...
ok, berbalik pada tajuk di atas...skang aku kan cam ketandusan idea la nak masak per pagi2 tuk irfan...yelah hari2 bubur tambah ayam...bubur buh karet...bubur buh sawi...atau apa2 la...tapi aku lak yang nak muak nengok nya...yelah balik2 menu yang hampir sama...so terpikir gak aku nak pelbagaikan menu...belek sana...belek sini...macam2 la...at last aku ada teringat yang entry si ijan pasal makaroni yang dia sediakan buat lyna...so aku terus sms tanya dia...kalu korang dah tak ingat sal entry tu, korang leh nengok SINI...
dan inilah bekal yang aku sediakan tuk dak irfan hari2...dan bila aku keluar pe jejalan melangkaui waktu makan dak irfan, aku akan bawak jugak bekal ni...
dan nilah isi kandungan bekal tersebut...untuk makan pagi, tengahari dan petang...so maknanya irfan makan 3 kali sehari...tak termasuk makan menda lain sama...hehehe...
dan ekseli aku dah try buat resepi dari blog ijan tu...dan nantilah hasilnya aku akan up kat entry akan datang...tapi irfan makan sikit jek...yelah menda baru kan...takpe...aku akan usaha dan terus berusaha tuk masakkan apa jua resepi tuk irfan dan kakak...apa yang paling penting, aku puas bila nengok anak2 berselera dengan masakan ibu mereka ini...alhamdulillah...

15 comments

Thursday, March 04, 2010 8:56:00 AM

Awalnyer bangun pg..
Seronok kan dapat kasi anak makan dari air tangan sendiri.. rase puas hati jer.. tp anak sy si irfan tu pun susah nyer nak makan skrg.. kene pelbagaikan menu klu bg mende yg samer kompem dier reject.. sungguh hampa.. sy suke masak bubur ala2 kg baru tu..tp skrg sy dah x bekalkan lg sbb pengasuh dier amat baik hati masak bubur & pelbagai makanan utk anak dara & terune sy.. Bile sy tanye anak2 dorg ckp sedap.. huhuhuh.. jeles lak saye nie..

Thursday, March 04, 2010 9:10:00 AM

ena-hehehe...memang awal...tulah rutin harian...sebab kalu terlambat mulalah terkocoh2 cam lipas kudung nak siapkan seme tu...tak menang tangan la...tu yang bangun seawal pagi tu...
tulah kan, memang puas dapat masak makanan tuk anak...tapi sedikit hampa la kalu anak makan patuk2 jek...tapi tak pelah, at least kita mencuba dan cuba lagi...si irfan saya kuat makan...asik makan jek...tapi si kakak dia tu, hurmm...tak tau ar gimana nak bagi dia jadi PEMAKAN...berat skang baru 11 kg di kala umur nak menginjak 3 tahun...kuruskan...hurmm...

Thursday, March 04, 2010 9:37:00 AM

wah bagusnye ko..pagi2 lagi dah bangun msk ek...tabik2

Thursday, March 04, 2010 9:53:00 AM

cam biase tgk je tuan rumah nih..salam perkenalan yee..
sy pun biase gak bwk..klau mlmnye masak,sok pagi sure bwk gi opis..save kat situ dah..

Thursday, March 04, 2010 9:56:00 AM

aku pun tabik spring dgn ko..aku skang da tak wat bubur utk amsyar..sbbnye dia da tak suke mkn bubur..dia suke mkn ns mcm kite mkn..tu pun skang da krg mkn ns..dia suke mkn lauk je..so tghari aku amik amsyar mkn same2 ngn aku..sng cite..takyahla bgn awl..hehehehe..yg abgnye mmg da mkn mcm2..cume bdn maintai berat 14kg cmtu..aku hrp ko keep it up keje2 murni skang ni..smoga mnjadi ibu n isteri yg solehah..;-)

Thursday, March 04, 2010 10:13:00 AM

nana
huhuhu...rajin tak rajin la...kerna terpaksa...uhukss

lovelywa
salam kenal jugak...mungkin pelanduk berupa2 kut...hehehe...saya tak suka masak malam2 sebab saya tido awal...tu saya masak seawal pagi...

lia
hehehe...anak aku tak baper pandai lagi makan yang hardcore gitu...kang tercekik...pepun mekasih atas doa ko tu...

Thursday, March 04, 2010 10:23:00 AM

ko tetap macam dulu yek izan..baguslah kalau gituh..aku ni malas skit..kul 6 ler baru aku bangun buat..kalau tak dulu..masa airol..mak mentua aku ler..alang2 dier bangun buat kuih nak jual..dier terus masakkan bubur untuk airol..campur kentang ler..campur keret, bayam..kengkadang dier buat ngan bawang putih..sebab tu lah airol sampai skang suka bawang putih..sabo jer lah..tapi resepi ngan makaroni tu aku belum penah cuba..bley lah aku buat masa syakirin ni nanti..

Thursday, March 04, 2010 10:27:00 AM

emie
aku cam gitu gak la...malas pun kena pikir rajin...aku tak makan tak per...tapi kalu anak2 lambat makan aku rasa tak sedap hati...biar derang kenyang...ibu tak makan tak per...:P

Thursday, March 04, 2010 10:28:00 AM

bagus bagus.. sama cam aku.. tp aku bangun lambat sikit la kul 5 baru aku bangun..
aku suka masak sndiri tuk hadif pasal aku tgk kalo aku bw kan bekal, mesti badan dia naik gebu ja.. aku tk mengharap neseri bg mkn, ntah ape2 dia bg.. ntah2 nestum segera je... haihhh
hadif tk penah sentuh pun nestum segera tu... mmg aku tk bg..

Thursday, March 04, 2010 10:28:00 AM

zan....bekas ni beli katne?....tahan ke sampai petang ke kena simpan dalam peti sejuk gak?

kaklyn

Thursday, March 04, 2010 10:31:00 AM

delima
aler, alang² ko masak tuk hadif ko tu, tolong ar masak tuk hadif aku sekali...so dapat ar aku bangun lewat sikit dari biasa...ekeke

kak lyn
owhh bekas ni saya beli kat tesco..dalam tu ada 3 container...so kalu masuk makanan panas² leh tahan sampai petang ar...kalu saya p jejalan, selalu bawak bekas ni...memang tahan la...hehehe...

Thursday, March 04, 2010 10:51:00 AM

syabass ibuu... hehehe seronok dpt anak suke makan.. vangga mak..

Thursday, March 04, 2010 10:59:00 AM

ayang
wahh...welkam bek mama...

Thursday, March 04, 2010 1:27:00 PM

izan, aku rasa tu taste baru pada die ataupun die rasa muak kut ngan cheese tue...

Thursday, March 04, 2010 10:41:00 PM

tabik2..dulu time kimi, kemalasan selalu melanda..ktorg bagi bubur kosong jer..kekadang letak ikan bilis skit..tapi time iman ni, rajin tu dah ada skit..kekadang aku letak broccoli..memula tu dia pelik gak..aku paksa gak..hehhe..klau ari keje, bbsitter dia masakkan bubur utk iman..so, aku tak risau sgt..


* bila la aku nak jadi suri rumahtangga sepenuh masa ni???

Post a Comment