Tuesday, March 9, 2010

Inilah Menunya

wah...behnya...macam² ada...memang bertambah la makan kan...lagi² ada tempoyak kegemaran saya tu...ishh...kecur sudah air liur saya ni...tapi kan...yang sebenarnya gambar dibawah ini adalah gambar fail sajork...gambar masakan apa yang pernah saya masak masa beberapa lama dahulu....lama tu...dan lama jugak saya tak masak...kalu saya masih menggunakan dapur kayu, alamatnya dah lama dapur itu tak berasap...tapi skang saya guna dapur gas...so jimatlah gas dirumah saya itu...

ekseli bukan saya malas tapi kekadang saya agak kesuntukan masa untuk memasak dirumah sejak dua tiga menjak ini...paling tidak pun, bila adanya permintaan, barulah saya akan memikirkan apakah menu yang sesuai untuk dimasak....tapi saya lihat, dah makin kurang permintaan sejak kebelakangan ini...makanya aktiviti memasak saya pun makin kurang...dan paling kurang pun, saya cuma memasak meggi goreng basah, makaroni goreng, mihun goreng ataupun nasi goreng...itu pun bergantung pada permintaan jugak...

kari ayam...bila sebut kari ayam ni, teringat kat kari ayam mak ngah saya di penang...sangat syedap...sebabnya ramuan yang dibuat adalah ramuan yang digilingnya sendiri...kalu balik penang, saya tak lepaskan peluang untuk merekues kari ayam ini dari mak ngah...ikan goreng sos tiram...menu campak² janji leh ditelan dan dijamin kenyang oleh kami somi isteri...sib baiklah si suami jenis yang tidak banyak songeh bab pemilihan makanan ini...
ikan percik...kalu dulu, masa saya kecik²...mak saya selalu menyediakan ikan percik tuk santapan kami sekeluarga...tapi itu duluuu...sekarang???kalu takde permintaan makanya tiadalah pengeluaran...ishh....saya rindu masakan mak saya...
begedil ayam...yang ni saya suka makan begitu sahaja...wat macam jemput²...boleh layan jugak...
dan paling membangkitkan selera saya adalah tempoyak...kalu dulu, masa saya belajar, saya suka angkut botol tempoyak ke dewan makan...dan adalah kawan² saya yang seangkatan dengan saya yang join sama...tapi skang saya makan berseorangan dirumah...sebabnya suami saya agak kurang meminati tempoyak ini...dan paling saya gemari masa belajar dulu...roti disapu tempoyak...wahhhh sangat enak dimakan begitu saja...gardenia...hehehe...
sekian, cerita menu saya untuk hari ini...hakikatnya, saya rindu untuk menjamah kesemua makanan di atas...hurmm...bila agaknya nak masak beria ni ek???takde permintaan ker???eh, bila citer sal makanan ni, saya teringat kat blog kawan saya ni...nun jauh di jepun tuhhh...

ekseli kan saya teringin jadi cam ida tau...beliau pandai masak itu ini...apa yang tekak nak makan, sure dapat lunaskan...behnya cam gitu...kalaulah saya sepandai itu, pasti hari2 saya akan open table di opis ini...TAPI hakikatnya saya bukan tukang masak macam ida yang boleh dilabel sebagai chef...saya akui, saya jeles bila ke blog dia...nak nangis bila nengok pelbagai jenis makanan di sana...ishhh...saya kagum dengan kamu ida...kamu memang GIFTED...(psst...psst...dah puji ni...bila balik mesia, saya nak rasa jugak apa yang awak masak tau...)hehehe...
*********************

ha siapa ida...kalu korang nak tau, ida ni kawan saya...saya kenal dia masa saya bergiat aktif kat forum PCM dulu...dan saya pernah jumpa dia sekali dan terus rapat sampai skang...ida ni orang kedah...kawin pun ngan orang kedah gak...tapi skang dia ikut suami dia menetap di jepun dan sedang mengandungkan anak kedua di perantauan...ye...saya memang kagum dengan dia...bila masuk jek blog saya, saya kecur air liur saya ni...saya kagum dengan kepandaian dia memasak pelbagai jenis makanan...baik makanan timur mahupun barat...saya???kalu orang tanya apa yang saya reti masak???kalu takat nak kenyangkan perut sendiri dan perut suami dan anak2 bolehlah...

ha...kalu korang nak nengok pelbagai jenis makanan dan ada jugak yang berserta dengan resepi sekali, korang janganlah sesegan klik kat SINI...terus ke blog beliau itu...

14 comments

Tuesday, March 09, 2010 7:52:00 AM

izan,
aku suka ikan percik kuah kuning tu..susah nak cari kat sini...
besnya...

tolong watkan untuk aku??
aku suh mil aku watkan, dia tak pandai..

Tuesday, March 09, 2010 8:06:00 AM

ala.. tak yah tunggu permintaan.. ko panggil je kengkawan.. buat jamuan makan kat umah... masak la memacam wei.. sedapnya nampak lauk ko tu.. dah ler lapar ni..

Tuesday, March 09, 2010 8:35:00 AM

miss geli
hurmm...masalahnya dah lama aku tak masak...bis tu camner nak buatkan tuk ko...ginilah, tunggu ko ngandung dan ko ngidam nak makan ni, aku akan gagahkan jua wat tuk ko...kata kawan2 ngidam kan...lalala...
ni aku tunggu ngandung dan ngidam baru nak rekues kek batik nojah tu tau...hahaha...

echa
erkk...bagus tul cadangan ko tu wei...lagi bagus kalu wat pot luck...aku datang bawa diri jek...bleh???

Tuesday, March 09, 2010 9:40:00 AM

waaaa..sedap2 lauknya...nyum..nyumm...

Tuesday, March 09, 2010 9:54:00 AM

izan, aku terus rasa lapar...

Tuesday, March 09, 2010 10:04:00 AM

siti-kalu nengok kat blog yang saya kata tu...lagi leleh...behnya...

mamalyna-p la makan, tak elok time lapar tak makan...hahaha

Tuesday, March 09, 2010 10:32:00 AM

wah sedapnye seme makanan tu!! suka gak ikan percik mak aku buat

Tuesday, March 09, 2010 10:37:00 AM

NANA
pe kata suh mak ko buat kat aku sekali...aku kepingin nak makan ni...hehehe

Tuesday, March 09, 2010 11:55:00 AM

wah izan kepingin nak mkn ikn percik ye..ade ape2 ke..huhuhu..aku tak mkn tempoyak..laki aku je yg mkn..klu dia nak mkn kenela gi mkn kat kedai..hehehehe..aku pun betuah dpt suami yg bedal ape sume aku msk..ntah bile aku nak terer msk mcm2 ek..

Tuesday, March 09, 2010 12:49:00 PM

lor hari nih baru leh jenjalan blog hg...kemarin jengah tak leh masuk jadi pa tatau..btw..koresyion..ida org gerik anuar yakni huby dier yg org kg aku..hehe yap tak dinafikan ida mmg talented bab2 masak nih..but one more things...hg pun mmg terer masak..aku tau la kan kengkawna kan..

Tuesday, March 09, 2010 7:56:00 PM

:-p nk jwb..fiza dh jawabkan..suamiku saje org kedah..saya oghang peghak hehe.jgn le buat entry memuji2 saya..saya juga spt anda...terima kasih byk2..nanti balik msia saya jemput dtg umah ye :-)

Tuesday, March 09, 2010 10:08:00 PM

Uwaaaa.... sedap nyerrr menu2 tu.. meleleh jugak lah tgk tu.. yum yumm.. telan air liorrr jerla kan!.. huk3x..

Tuesday, March 09, 2010 10:28:00 PM

wah nmpksgt sedap itu ikan percik...mewahnya sos dia..buh lah resipi,kot bole cuba :-)

Wednesday, March 10, 2010 9:13:00 AM

uminuha-resepi...owhh tidak...saya masak main taram jek...segan tul nak tempek resepi di sini...hehehe

ena-saya pun leleh gak ni...lapooo...

ida-eh mana ada puji...ni betul²...bukan cobaan tau...

pijot-lor patut ar semalam hang menyepi jek..

lia-owhh...ko jangan pepandai wat spekulasi ok...

Post a Comment