Tuesday, April 27, 2010

Dah Hampir Tiba Waktu Rehat

hurmm...dah nak rehat dah...kalu dulu maksudnya semalam la, time2 gini sure saya akan ke taska menjenguk anak2...tapi skang rasanya kena ubah sikit ar rutin harian saya itu...so pada kengkawan yang nak ajak p jalan2 time ari jumaat terutamanya, silakan...saya sudi tersangatlah sudi...owhh, kalu ada yang perasan dah lama saya tak citer pasal susu kan...ekseli saya sedih nak citer disini...sebabnya di kala usia irfan 11 bulan yang lalu, irfan telah selamat dicampurkan susu formula...sebabnya susu badan saya semakin kurang dan tidak dapat menampung permintaan dik irfan yang terlalu banyak...sedih sangat time ni...bukan pe, saya bajet dapatlah kiranya saya FULLY BF dik irfan hingga ke usianya 2 TAHUN...tapi Allah lebih mengetahui...DIA lebih tau apa yang terbaik untuk saya dan irfan...so nak tak nak, mahu tak mahu, saya telah memberi susu ANMUM ESSENTIAL LANGKAH 3 PERISA MADU pada dik irfan...alhamdulillah, beliau tidak menolak, malah menikmatinya dengan senang hati...nampak gayanya bajet susu tuk bulanan pun semakin besar la kan...sob...sob...tapi tak pe, mudahan tahun ni dapat menang pepe dari Anmum lagi...siapa tahu kan...hahaha...

so dek kerana dah lama saya tinggal aktiviti pam mengepam ni, jadinya pam S3 saya itu tersimpan kemas lam almari kat opis ni...tapi ada satu hari tu, dik irfan dah kenyang masa saya p jenguk dia kat taska, so nak tak nak takut dikhuatiri mengalami bengkak susu yang teruk, makanya terpaksalah jua saya mengepam hasil pada hari tersebut...so nilah hasilnya...dapat 7oz sahaja...oklah tu...kalu idak skang saya bagi direct jek...
owhh ya, irfan masih lagi menyusu badan pada waktu malam terutamanya dan pada bila2 masa dan ketika yang dia mahu...selagi saya termampu, saya akan berikan yang terbaik buat dia...inilah saja yang dapat saya berikan untuk menebus kekhilafan diri masa time kakak dahulu...sob...sob...

oklah, tu jelah citer saya...tak tau nak p pam ke idak...sebab ari ni tak balik umah jenguk anak2...susu pun ada tanda2 nak membengkak...nengoklah kejap2 lagi sama ada saya masih mampu bertahan ataupun tidak...

notadijariku: jeles dengan meke2 itu yang mampu menyusukan anak secara eklusif hingga anaknya berumur 2 tahun...saya sangat kagum dengan mereka...fully bf disini bermaksud susu badan sepenuhnya tanpa setitik pun susu formula...hurmm....

16 comments

Tuesday, April 27, 2010 12:49:00 PM

Izan,
Kenapa izan cakap susu kurang yer..sekali pam dapat 7 oz kira banyakla tu..kalau ct bercinta nak dapat banyak tu..tu pun kalau pagi2.Stok lama2 dulu cemana?
Ct pun tengah riso lagi 2 wk kena g teambuilding..banyak ari kena tinggal baby..huhuhu

Tuesday, April 27, 2010 12:51:00 PM

jeles tol.. huhu pe pun tahniah utk ko..

aku siap minum teh herba organik (autumz) lagi nak bagi susu banyak.. tapi apakan daya.. hurmm....

Tuesday, April 27, 2010 12:57:00 PM

salam izan

TAHNIAH!!!! u r great2 mum..grow up irfan wth ur BF. Byk khasiat dan hikmtnya!! subhanallah!! Sepatutnya izan hadir masa talkshow nisa tempuhari...penerangan yg jelas dan dapat saksikan beberapa contoh ibu yg myimpan stok melebihi 200 botol susu..tatacara dan kaedah di ajari...
insyallah peningkatan otak dan tahap kesihatn (imunisasinya) akan terserlah!!! apa yg pentimg PLAN PALN dan pLAN...hihiii

byk mmberi banyak laa imbuhannya( kaedah menderma)
teruskan BF wahai dik izan!!

Tuesday, April 27, 2010 1:04:00 PM

bedah125
hurmm...camner nak cakap ek...pe kata cikbedah try klik pada label all about bf tu...so cikbedah tau ngaper saya kata makin sikit...sob...sob...sedihnya...

ayang
aler, jangan ar gitu...kita dah cuba mana yang termampu kan...

ainhany
mekasih bebanyak...insyaAllah saya akan cuba dan teruskan sampai mana yang saya mampu...aminn...

Tuesday, April 27, 2010 1:16:00 PM

kedek2 aku dtg tgk gambo susu ko.

sbg kwn, aku galalkkan ko pam memandangkan skrg ko dh tak jengah diorg time rehat. kot2 pasni susu bdn ko masyuk bila dipam. ada la kan rezeki irfan.

Anonymous
Tuesday, April 27, 2010 2:12:00 PM

Congrats izan,

Aku BF anak sampai umur 2 tahun tanpa setitik pun susu formula.. maybe anak aku gegirl so x kuat menyusu mcm dak irfan.. apa2 pun dah buat yg terbaik kan..

Tuesday, April 27, 2010 2:14:00 PM

afne
baiklah, mekasih atas nasihatmu itu

anonymous
siapakah itu???

Tuesday, April 27, 2010 2:36:00 PM

eehehehe...

Tuesday, April 27, 2010 2:38:00 PM

sevunation
aikss...kat sini pun ko ada...baik ko timba ilmu mana yang patut...hehehe

Tuesday, April 27, 2010 2:52:00 PM

lom masanya nk timba ilmu tu..

dihadapan sy pon ada botol air kaler siket2 nk same mcm pic tu..
skrg da jd kurg selera nk minum..
otak da pikir lain..uhuhu

ngk kat kak afne tu punye blog..
lglah byk..cube akak bukak..

p/s ntah2 masa kecik dulu minum susu lembu je kot..sbb tu ngk susu org jg geli..ahahha

Tuesday, April 27, 2010 2:57:00 PM

sevunation
ishh yang ko p nengok wat per...ni kan blog parenting...haruslah ada selit sikit pasal ni...hehehe

Tuesday, April 27, 2010 3:04:00 PM

kagum tu sekali pump dpt 7 oz ... kagummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm sgt2 ;-)

Tuesday, April 27, 2010 3:06:00 PM

aku lak dpt fully bf smpai ank aku genap setahun..pstu dia kene dmm yg teruk smpaikan drh merah dia tak nomal..doc suh aku cmpur ngn susu tpung..hm..bkn ke susu ibu tu bagus ke..tp doc tu ckp tu utk 6 bln petama..pstu da ptt cmpur susu..hm..ntahla..dia doc lelaki..maybe dia tak tau..tp ank aku pun tak suke sgt susu tpung..klu minum pun plg byk 4auns..sll nye dia minum 3 auns je..takpela izan..kite da try yg tebaik utk ank kite..Allah tau cmne kite nak yg plg baik utk dorg..

Tuesday, April 27, 2010 3:14:00 PM

diana
kagum???eh takdelah banyak cam orang lain...ekseli tu pam sebelah jek dapat 7oz tu

lia
tulah kan...kita dah buat mana yang termampu...

Tuesday, April 27, 2010 5:10:00 PM

izan..ucapan tahniah gak buat hg..hg pun dh berjaya susu kan irfan berbulan2 gak tuh..takpa izan..nak buat camner..dh kekangan msa dh..tuh kita nih ibu yg bekerjaya..insyallah..susu formula pun sesuwey ngan dik irfan...

Tuesday, April 27, 2010 8:44:00 PM

hi sevunation,

skrg ni mmg tak selera.. agak2 masa kecik melalak 1 rmh gegar tak klu tak dpt nenen? hahahaaa

takpe, one day will come bila kita sanggup buat apa je utk anak.

Post a Comment