Friday, April 30, 2010

.:Jangan Pandang Belakang Congkak!!!:.

wahhh...tajuk mang tak bleh blah ok...hehehe...oklah tu...ari jumaat...rehat yang sangat panjang...kalu DULU, time² gini aku dok melepak kat bawah ngan anak² tapi skang TIDAK lagi...rasa panjang sangat rehat bagi minggu pertama aku ni...haiya...bukannya aku tak leh nak balik umah, tapi kalu balik kang, anak² nak ikut aku p keje semula kang, tak pasai lak kang...jadi satu kejaan disitu...so baik aku dok melepak kat lam bilik aku ni...sesambil jejalan ke blog meke² yang terpilih...

so tadi sedang enak aku berblog walking bagai, adalah seorang opismate aku ni ajak main congkak...eh congkak tu aku yang bawa dari umah...dah bertahun beli masa balik kampung terengganu ritu...tapi sekali pun tak pernah main congkak ni kat umah...ye ar, susah ar nak main kat umah sebab anak² sibuk nak guli tu...so senang citer sebab tulah aku bawa p opis...ada gak kengkawan nak lawan main congkak ni kan...sonok gak...teringat masa zaman 80 an dulu...mana mampu nak beli congkak ni seme...nak tak nak kena gali lubang kat tanah tu wat rupa congkak...pastu buahnya dulu guna biji getah...skang zaman dah makin maju...tapi permainan tradisional cam ginni semakin dilupakan...hurmmm..

jom layan main congkak...jangan pandang belakang congkak ni sudah...hahaha...kang ada yang jadi zombie...orang minyak atau pun toyol...hahaha...
memula giliran derang berdua ni main...layan dululah...
owhh, pastu baru giliran aku...hehehe....lama dowhh tak main...sib baik masih pro...hahaha...nampak agak riak disitu...
kusyuk time ni...alih² kalah 2 lubang gak aku...
dah main tikam kan...tu yang senang nak menang kalah tu...hahaha...tapi takper, sekurangnya masa rehatku terluang...
ha, korang lak wat per...aku sure mesti ada yang kuar ke alamanda ke, ke bangi ke, atau kemana sahaja tuk memenuhi masa rehat yang panjang ni kan...aku??tak mampu ar nak kuar jejalan gitu...pes, malas nak drive dengan cuaca panas diluar sana...kedua...no money no talk lor...dok diam² kat opis ni..hahaha...

notadijariku: teringat masa kecik² dulu time cuti sekolah dipenuhi dengan pelbagai mainan tradisional...keting ting, congkak, guli, polis senteri dan macam² lagi ar...skang??budak² sibuk main game kat tenet...ps2 dan macam2 lagi ar...hurmm...nampak kan peredaran zaman...

6 comments

Friday, April 30, 2010 2:48:00 PM

jom lawan congkak...hahah..lama sungguh x main congkak nih.

Friday, April 30, 2010 2:55:00 PM

@Siti

hai siti...welkam bek...rindu kat siti...jom jom kita lawan saper terer...hehehe

Friday, April 30, 2010 3:19:00 PM

jom lawan i lak... hikhik... juara dunia tau.. :P



komen i punya entry gak ye.. klik kuat-kuat kat sini >>Apabila Bersama Friendly Blogger Part 1 - Kak Yanmie



Friday, April 30, 2010 3:57:00 PM

alaa.. sangat teringin nak main congkak! lama tak main! nak kena beli nih! hihihi..

jom jalan di rumah ku..
AllahMemberiUntukKita Memberi

Friday, April 30, 2010 3:59:00 PM

heheh..

lamer nyer tak men congkak tu.. tp ena suke gak kalo dapat main.. besttt kan!.. rase cam seronok jer.. lagi2 bile dengar irama guli tu jatuh ke lobang2 congkak tu.. ada irama yg tersendiri kan!.. hehe

Friday, April 30, 2010 8:00:00 PM

kat sini ada perlawanan congkak tau...

jbtn ko ada buat?

aku dulu time dari jpa ada lagi game tu..ehehehhee

batu seremban pun ada tau...tapi tak pakai batu..pakai apa tah kejadah akak tu buat...guna kacang hijau...

oh ye btw kalo ko pandang belakang congkak maka camne nak main kan..sure la terabur guli2 tu....so jgn pandang belakang congkak ok...

Post a Comment