Monday, April 19, 2010

Lari "Homekey" La Kalu Cam Gini!!!

ok...sebelum saya meneruskan omelan saya ni, masa menaip ni, sila letak tangan anda seperti gambarajah dibawah...barulah dapat menaip selaju yang mungkin...maybe ada diantara kengkawan di luar sana yang menaip selaju 90wpm...begitu jugak saya eh ye ke???tipu ni...hehehe...tak sesialah kan extend :p bersem2 kan semata nak pastikan dapat menaip dengan laju kan...tu sayalah tu, yang extend tu..huhuhu...

ye kengkawan...pastikan jari jemari anda di homekey yang betul ya...banyak kebaikan yang kita dapat bila kita menaip dengan cara yang betul...yelah, elemen yang paling penting tuk hapdet blog ni selain ada idea dan topik tuk dibincangkan adalah tahap kelajuan anda menaip...ye ar, cepat taip cepatlah dapat post...so sehari dapatlah post 2-3 entry...tu pun kalu ada idealah kan...takkan  hari2 nak citer menda yang sama...ada yang sendiri akan kebosanan ni...



ha amacam???ok tak...dapat tak menaip selaju yang mungkin???tak dapat???tak pe...takpe...practise make perfect kan...saya dulu masa memula belajar menaip jari jemari di homekey ni, puas betul...banyak je typing error tau...dah ler masa menaip tak leh pandang keyboard...matahendaklah  sentiasa memandang skrin komputer ni tau..kalu pandang jek keyboard sure kena ketuk jari jemariku yang montok ni dengan puan pensyarah...bayangkanlah...susah wooo memula nak ingat homekey ni...kalu sebelum menaip dengan cara yang betul ni, saya main taip ngan cara patuk2 jek...cam memula belajar ceting dulu...jari belah kiri mesti dok kat hurup A jek...hahaha...tapi skang tidak lagi...kelajuan menaip cam kuasa kuda dah ni...hahaha...tolonglah...

ok dah abis dah omelan saya...berbalik pada tajuk entry...ingat tak entry SINI pasal saya dapat komputer baru tu...so ekseli ada masalah sikit la dengan penggunaan keyboard komputer baru ni tau...skang kalu saya menaip cam lambat plak...ada typing error terutamanya bila nak guna shift belah kiri tuk buat capital letter...haiya...kenalah tengok keyboard sekali sekala tau...alahaii...camner nak tambah kelajuan kalu gini...tapi tak pe ar...lelama akan biasalah kan...tul dak???

see...jari jemariku di homekey yang betul seperti gambarajah yang pertama ok...kan kat gambarajah atas tu siap ada tunjuk tentang pergerakan hurup setiap jari kan...so leh ar praktik lepas ni bagi yang lum tahu kan...
:p

so nak tau apa sebab saya kata homekey saya lari???korang nengok gambar di bawah ni..perasan tak shift yang berada dalam bulatan tu...kecik jek kan...selalu saya tertekan tanda di sebelahnya bila nak buat hurup besar pada permulaan ayat...malas ar guna kekunci capital letter tu, sebab leceh...asiklah nak kena tukar kan...kalu guna Shift senang ar sikit...tapi tulah kan...cam yang saya kata jugaklah...practise make perfect...kenalah banyak practise...jari kelingking kiri saya kena kangkang dengan lebih luas lagi ar pasni...hahaha...

pernah gak terfikir nak jek tukar keyboard sebelum ni kan...tapi tak pelah, dah memang set komputer baru ni kan...g pun anggap ianya satu cabaran buat saya...hehehe...tak pe...tak pe...lelama saya akan mahir jugak...hehehe...no hal la kan...small da matter jek...:p

notadijariku: ha korang lak camner...baper kelajuan korang menaip...ada yang sampai 100wpm???wah tu memang laju tu...saya tau, tentu ada kan...baik korang ngaku....

12 comments

Monday, April 19, 2010 10:07:00 AM

w/p kmputer ni dah canggih tapi hari ni terpaksa korbankan..guna cpu lama jgk..sbb sistm anfc tal leh ngam ngan windows 7..uwaaaaaaaaaa...wat hiasan jela cpu kt blkg tu.. tragis betoi.

Monday, April 19, 2010 10:10:00 AM

fiza
aler siannya...rugilah...

Monday, April 19, 2010 10:22:00 AM

adoiiii..lum pernah kira kelajuan lagi...tapi siti selaguna tgn knn, tgn kiri tuk baberapa huruf jer

Monday, April 19, 2010 10:26:00 AM

yg aku pasan,aku mmg xlaju menaiplah,tp byk gune jari telunjuk aje sbb tu yg selesa,heheh

Monday, April 19, 2010 10:44:00 AM

wawawa...

ena menaip ketuk2 sebijik2 jek iz-ann.. laju ala2 semut jekk. huhu..

leh la belajar cam iz-aan nyer n3 nie..

thanks 4 sharing.. leh perbaiki lg la pasnie... mrmmm..amik mase lamer tak nak belajar nie iz-ann?

Monday, April 19, 2010 11:05:00 AM

Baca entry ni teringat zaman kat UiTM dedulu. Dulu subjek typing belajar pakai mesin taip elektrik jer. Ader sorang lecturer tu bila permulaan kelas suka cakap gini: on your mark, get set, go............. Nostagia sungguh.

Monday, April 19, 2010 11:30:00 AM

siti
hehehe...kalu siti praktikkan cam gini sure makin laju la menaip...dan sure izan pun leh kalah...hehehe

zetty
owhh tentu ko menaip ala menaip time nak ceting kan...ihiks...jari lain pun penting weii...terutamanya kedua ibu jari tul tekan space bar...:p

ena
hurmm...lama tu tak lama jugak lah...tapi kalu selalu praktis sure leh menaip dengan laju...kan practise make perfect...sonok tau bila kita dapat menaip tanpa memandang keyboard ni...

syue
tulah, ni kiranya entry kenangan itu milik kita...hehehe...btw syue dari itm mana...amik kos apa???

Monday, April 19, 2010 11:52:00 AM

sib baik yg aku ni yg baru tapi keyboard mcm biasa...

leh buat entry kelas menaip dah ni

Monday, April 19, 2010 12:00:00 PM

asha
aler, kongsi2 ilmu yang ada...hehehe...ko entry kelas piano aku wat ar entry kelas menaip...:P
mana ada yang menaip laju 100wpm cam ko weii...

Monday, April 19, 2010 12:11:00 PM

hehe dulu kan time aku blajo mmg kena buat gini la ada test mmg xde tgk keyboard punye...exam dapat A- typewriting & keyboarding.
skang?mmg tak praktikkan dah..malas heheh

Monday, April 19, 2010 4:23:00 PM

hehe..tak jadi plk.. dah boleh wat bagi masuk jgk..kui2x.. btw, lawo la header tu.. tapi kasi cun cikit la ngan border tu kak.. nmpk epi family la!

Monday, April 19, 2010 4:27:00 PM

border???kaler pe yang cung...

Post a Comment