Friday, May 21, 2010

.:Bila Hujan Di Petang Hari:.

salam...selamat pagi semua...hurmm...pepagi ni aku nak citer pasal kisah sedih petang semalam...bukan pasai abang femes ke apa ok...tidak sama sekali...huhuhu...petang semalam ujan turun lebat sekali...aku ni kalu ujan gini mulalah aku tak senang duduk...dok mikir camner nak balik ni kang...mesti ramai yang pelik plak, aku bukannya p keje naik motor...kereta wira sedan lagi kan...tapi ngaper lak aku gundah gulana kan...tiap hari bos ada atau tidak aku tetap balik mengikut masa tau...sharp 4:30 petang jek aku dah cabut...tak caya korang nengoklah punch card aku tu...tiada istilah OT atau lewat pulang ye...dan cam biasa lepas abis keje, terus aku akan ke taska tuk pikap anak²...dulu taska dekat kan, so dah semestinya perjalanan pulang ke rumah dari opis bersama anak²...tapi skang tidak lagi...aku drive sorang² sampai taska barulah amik mereka berdua...

nengok... ni ujan yang baru mencurah...lum lebat lagi masa ni...

fuh...sekali angin datang membawa ujan yang cukup lebat...huwaa...gegar aku dok lam kete...seram sejuk dah ni...
yang buat aku gundah gulana bila hujan ni, aku dok mikir la, camner nak bawa naik mereka berdua ke atas rumah dengan selamat tanpa dibasahi oleh air hujan itu...sius weii...bila ujan gini aku tak tentu hala...yelah, takkan nak tunggu dalam kereta jek sampai ujan berhenti...owhhh whut the nonsense la kan...tetambah kalu ujan tu turut disertai oleh kilat dan petir yang memancar²...sius ar semalam aku rasa cam takut nak drive...sebab kilat dok memancarkan cahayanya...bila terkena kat cermin depan tu, aku jadi cam terpana²...yelah, yelah, aku ngaku yang aku ni sangat² takut drive di dalam keadaan kilat yang sedang memancar itu...sius la...semalam pun berkali2 aku terkejut...sib baik aku masih mampu mengawal stereng dengan baik...uhukss...bawa pun slow jek...dalam 40km/j di lorong tengah ok...berhemah kan...air penuh atas jalan, tu yang mak slow tu...kalu mak laju, sure mak terbabas lalu eksiden...silap ari bulan mak dah arwah nokss...owhhh, mak syukur umur mak masih panjang...hehehe...

nengok...aku tak tipu pun...betul² dalam 40km/j...mak takut nak drive lelaju...

see...makin lebat...dek kerana kelajuan 40km/j tu la, mak sempat snap² gambar ni...

pastu dah pikap anak² kat taska tu, aku dok mikir lagi...gimana nak bawa naik derang berdua ni...selalunya kalu ujan tak berapa nak lebat, aku selalu drop by kakak dulu kat lobi bawah tu...kendian baru aku parkir dan bawa si adik naik guna payung...tapi aku kekadang riso gak nak tinggalkan kakak walaupun sekejapan...huhuhu...macam2 leh jadi kan...tapi kalu kejap tu aku pasrah la gak...bistu takkan nak kuyupkan mereka...tak sanggup mak...kalu meke berdua demam ke apa ke...mak gak yang susah...ginilah citernya kalu dok apartment yang tidak berbumbung itu...huh...

so, aku dapat satu idea...aku parkir bawah bumbung depan dewan...tu pun aku riso gak ar...sebab kalu parkir lelama kat tempat yang tak dibenarkan, sure sok pagi ada pasu bunga atas bumbung kete aku tu...huwaaa...takpelah, aku nekad kejap...amik anak² naik atas...hajatnya nak tumpang mereka berdua kat umah jiran sebelah sana...tapi berkali ketuk tiada jawapan...aku memang pasrah time tu...lam paler dok ligat mikir, camner ni...takkan nak tinggalkan mereka berdua dalam umah, sementara aku dok parkir tempat yang betul di bawah...ahhh...giler tul kalu camtu...kang apa² terjadi tanpa pengawasan walaupun sekejap aku gak yang nyesal tak abis...so aku turun semula ngan anak² dengan harapan ada orang kat bawah yang dipercayai leh aku tinggalkan mereka berdua sekejap...lebih kurang 10 minit tunggu, takde kelibat orang pun time tu...yelah ujan masih lebat...petir dentam dentum sana sini...anak² dah takut...dua² nak suh aku peluk...ishh...tak leh jadi ni...aku try naik ke rumah lagi sekali...p ketuk pintu jiran tuk kali kedua...tapi masih tiada jawapan...ya Allah, camner aku nak buat ni...takkan nak tunggu lam kete..owhh tidak...

nak tak nak aku turun lagi sekali ke bawah...dalam lif aku terserempak ngan kakak tingkat atas tu...borak² ngan dia tentang masalah aku, dia kata biar jelah parkir kete kat situ, balik kang suh harris (hubby aku tu) alihkan...lega sekejap...tapi aku masih tak sedap hati...masa tu ujan dah semakin reda....pastu adalah anak jiran baru sampai ke situ...dengan cepat² aku suh anak jiran aku tu nengokkan anak² sementara aku laju² p parkir kat tempat yang betul...fuh....semenya dah selesai...anak² tidak dibasahi ujan...syukur sesangat...

notadijariku: bila ujan turun dengan lebat aku memang tak ketahuan...sedih memikir camner nak bawa naik meke berdua ke atas....kalu hubby ada time tu, seme masalah setel...tapi hubby keje kat kl...waktu keje tak sama...sob...sob...pepun syukur padaNYA...ya Allah moga KAU jauhkan segala perkara buruk ke atas aku, suami dan anak²...

abis daa...panjang lak karangan aku pepagi ni...takde orang baca pun tak pe...janji aku puas...kata ni diari...huhuhu...

18 comments

Friday, May 21, 2010 7:52:00 AM

ahahhahaaaa.... ko ni kak.. tacing plak di situuuu.....

Friday, May 21, 2010 7:55:00 AM

betul2...semalam ujan lebat giler kilat dentam dentum..saya pun takut nak driver semalam masa nak g jemput abg...

Friday, May 21, 2010 7:58:00 AM

.:anna:.
tacing la weii...anak2 diUTAMAKAN...sob...sob...eh ko baca sampai abis tak karangan budak tingkatan 5 bestari ni...hahaha...gelak guling² haku baca assg ko tu...bravo la sis...

.:ibuhaikal:.
tulah...takut mak nokss...

Friday, May 21, 2010 8:28:00 AM

huhu...serba tak kena dibuatnye ye..seb baik berkesudahan yg baik..hehe..susah kan bila time camni, nmpk cam simple thing..tapi..melibatkan anak2 ni jd cam mslh besar jer..huhu.

Friday, May 21, 2010 8:31:00 AM

.:mamalieyna:.
tulah tu...anak sorang maybe leh handel lagi...kalu dua susah wooo...bikin pening paler maks...

Friday, May 21, 2010 8:51:00 AM

ibu..ibuuu..engkaulah ratu hatiku..

kasih ibu pada anak mmg mengkagumkan.
tak mau anak kene hujan, padahal hujan itu cuma air....tp demi anak2 ibu sanggup susah payah

tp nanti bila besar anak belum tentu mampu jaga sorg ibu:(

harap anak2 u jadi anak yg baik !! amin.

p/s: jangan lambung2 anak..it's an abuse. MUAHAHAHAHA

Friday, May 21, 2010 9:09:00 AM

hahahaha... ade gak elemen sentap di situuuuu wanieee oiiiii.. guling2 aku dah ni...

Friday, May 21, 2010 9:09:00 AM

klu ada rezeki...kena fikirkan untuk beli umah teres tu mot...

Friday, May 21, 2010 9:12:00 AM

Ni kata gwa pulak.. Jgn bwk keta dalam ujan sambil snap2 gambor.. Bahaya.. :p

Friday, May 21, 2010 9:16:00 AM

.:wanie:.
haiyaa...sentap ai ngan statement yu itu...lalala...

.:puteri satu:.
hasrat tu memang ada kak, cuma masanya lum tiba...insyaAllah...

.:anna:.
ada kesengalan disitu...hahaha...

.:whoopz:.
gwa sentap dengan statement lu...sob...sob..

Friday, May 21, 2010 9:23:00 AM

petanda kena beli umah atas tanah tu..hehehe

Friday, May 21, 2010 9:34:00 AM

tak bgtau plak ketuk umah jiran sebelah...dah ada jiran ke sebelah rumah kita tuh...x penah nampak pun...bukan budak POMPUAN BUJANG sbleh rumah kita??yang keje kat insolvensi tu..yang nak duduk ngan sepupu dia...ala..ada mak dia pesan kat abg suh tgk2 anak dia...!!!hehehe

Friday, May 21, 2010 9:36:00 AM

.:mrs K:.
bak mai duit sikit...sikit jek lagi nak top up ni...ekekek

.:are_race:.
owhh, hari2 kuar memalam p ngendap umah sebelah ek...p ketuk umah abang azli la...

Friday, May 21, 2010 9:37:00 AM

wanie, hehehe...child abuse yek...
Izan, aku balik kul 5.15 semalam, tunggu hujan reda...nasib baik lyna tak antar taska...

Friday, May 21, 2010 10:03:00 AM

mende cite tacing tacing pepagi neh. hahaha. cian la ko. nasib la duk umah gitu kan. nk wat guane. ni mcm dh nk setat musim ujan je ni. lg la risau kan

Friday, May 21, 2010 10:14:00 AM

.:mamalyna:.
kalu tau gitu aku anto kat umah ko jek...bleh

.:noj:.
mestilah tacing...ai pompuan tau

Friday, May 21, 2010 10:54:00 AM

tul2..aku pun klu ujan lbt sgt2 mmg ssh kit nak angkut ank blk ke umah..sll nye aku lepak dlm keta bg ujan reda kit..pstu br aku angkut sorg2..sib baik parkir umh aku bedepan ngn lorong masuk umh tu..so lehla tgk2 abg yg da di angkut dlu smntra gi angkut adik lak..tp smlm ujan lbt n petir kilat aku blkla lmbt..kul 5.30 br blk..klu tak aku pun same mcm ko..4.30 tpt da kuar..sib baik dpt bos phm..kul 4.30 dia yg halau aku blk..hehehehe..

Saturday, May 22, 2010 12:18:00 AM

tobat dah aku xmoh snap picture time driving...lepas kena sound by hand signal ngan pakcik polisi...huhu...skrg ni, tahan je laaa...nampak je mender menarik tepi jalan, nak amek HP, mesti teringat warning tu...

salam ziarah ya tuan tanah :)

Post a Comment