Thursday, May 6, 2010

Mengapa Kita Selalu Bersin???

Pernahkah anda sedar bahwa hal ini anda lakukan setiap anda bersin? Iaitu memejamkan mata. Yup... Setiap kali kita bersin maka mata kita akan terpejam dengan sendirinya tanpa harus kita perintah sebelumnya.

Bersin adalah respon tubuh yang dilakukan oleh membran hidung ketika mendeteksi adanya bakteri dan kelebihan cairan yang masuk ke dalam hidung, sehingga secara otomatis tubuh akan menolak bakteri itu. Syaraf-syaraf yang terdapat di hidung dan mata itu sebenarnya saling bertautan, sehingga pada saat kita bersin, maka secara otomatis mata kita akan terpejam. Hal ini untuk melindungi saluran air mata dan kapiler darah agar tidak terkontaminasi oleh bakteri yang keluar dari membran hidung.

Selain itu, pada saat kita bersin, secara refleks maka otot-otot yang ada di muka kita menegang, dan jantung kita akan berhenti berdenyut atau berhenti berdetak untuk sementara (baca=sekejap) . Setelah selesai bersin maka jantung akan kembali lagi berdenyut alias berdetak kembali. Oleh karena itu, dalam agama Islam kita disarankan untuk mengucapkan kalimat pujian kepada Tuhan yaitu "Alhamdulillah" yang artinya "Segala Puji bagi Allah", karena jantung kita sudah berfungsi lagi normal seperti biasanya, setelah istirahat sejenak disebabkan oleh bersin kita tadi.

************

ok dah abis baca???hah tak baca...takpe...takpe...ekseli aku paparkan artikel ni sebab aku perasan la kan, bila bangun pagi jek sure aku bersin...tak tau naper...sampaikan dalam 2-3 kali weii...sakit idung ni...aku pun dok terpikir pasai pa aku bersin...nak kata aku ni ada resdung tidak sama sekali...pastu nak kata aku ni alergik ngan habuk...owhh mungkin jugak la...sebab kalu ada habuk jek sure aku bersin kut...hurmm....entahlah...yang aku tak tahannya kekadang aku bersin hingga membawakan kepada datangnya selesema....camner tu...tah aku pun tak tau...alaahiii...ermm...korang ada jalan penyelesaian tak.???

6 comments

Thursday, May 06, 2010 8:10:00 AM

ko ada resdung kot..

Thursday, May 06, 2010 8:13:00 AM

@ayang
ntahlah yang...mungkin jugak kut...kena wat cek up la...

Thursday, May 06, 2010 8:31:00 AM

aku tau mcm mana ia bole belaku secara otomatik..psl..tindak balas yg dihantar ke modula oblangata..ini terhasil kerana pulse yg dihantar berupa sesuatu luar jangka seperti kalo kt pegang air panas, sure tangan kt melepaskannya dan kalo org jerit,confirm kt tepranjat..

eh, mcm cikgu sains lak aku..ehehe

Thursday, May 06, 2010 8:34:00 AM

tapikan... kalau aiz pula.... kalau bersin teruk sangat samp[ai selesema... aiz akan buat treatment resdung terus... memang takde bersin dah lepas tu...



komen entry saye pulak..k.. hikhik.. klik kuat-kuat kat sini >>APAKAH PUNCA U ALL KETAGIH BERBLOGGING?



Thursday, May 06, 2010 8:42:00 AM

@sevunation
uikss...gile panjang penerangan ko...memang layak jadi cekgu sains ni...hehehe

Thursday, May 06, 2010 8:43:00 AM

@AiZ
owhh gitu ke aiz...so kalu gini akak kena wat treatment gak la ek...hurmm

Post a Comment