Tuesday, June 1, 2010

.:Pelangi, Pelangi, Alangkah Indahmu:.

Pelangi
Pelangi
Alangkah Indahmu
Merah Kuning Hijau
Di Langit Yang Biru
PelukisMu Agung
Siapa Yang Gambar
Pelangi Ciptaan Allahu Akbar...

korang ingat tak lagi lagu ni...lagu tema Mari Mengaji...aler ustad zamri punya rancangan tu...tak ingat takpe...aku cuma nak citer sal pelangi yang sempat kami snap masa kat cameron semalam...hehehe...lama tul aku tak nengok pelangi secara live ni...dapat nengok semalam rasa teruja gak ar...:p

ni rupa pelangi tersebut...cantik kan...subhanallah...

Pelangi merupakan salah satu pemandangan indah yang jarang2 kita lihat. Ia ada prosesnya tersendiri menyebabkan pelangi terjadi. Jika lihat bentuk pelangi yang melengkung di langit biru tu muncul oleh kerana pembiasan dari sinar matahari ketika hujan. Biasanya pelangi dapat dilihat di kawasan pergunungan, ketika mendung atau selepas hujan yang beru berhenti. Pelangi merupakan satu2 nya gelombang elektro magnetik yang dapat kita lihat. Ia terdiri daripada beberapa spektrum warna seperti merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu yang hanya boleh dilihat dari mata kasar..Cara untuk saya mengingati susunan warna pelangi ialah melalui rangkap ayat ini "Michael Jackson Kata Hidup Bujang Itu Untung."

Warna merah memiliki panjang gelombang yang paling besar manakala ungu pula memiliki panjang gelombang yang paling kecil. Kalau hendak mudah, cuba amati ketika sinar matahari mengenai cermin, tepi gelas prisma atau atas permukaan buih sabun. Di sini juga kita dapat melihat pelbagai warna menerusi cahaya ini. Sebenarnya pelangi terjadi ketika cahaya putih dibiaskan dan pada ketika itulah gelombang cahaya yang dilihat oleh mata kita menampakkan pelbagai warna ini wujud. Panjang gelombang cahaya ini membentuk pita garis2 parallel dan tiap2 warna akan membias dengan warna di sebelahnya. Pita ini dinamakan spektrum. Di dalam spektrum, garis merah selalu berada pada salah satu hujung dan ungu pula di sisi yang lain di mana ia ditentukan oleh perbezaan panjang gelombang.

Ketika melihat pelangi, ia sama je bila kita melihat spektrum warna. Lebih jelas lagi ialah pelangi adalah spektrum warna yang melengkung besar disebabkan oleh pembiasan cahaya matahari. Ketika cahaya matahari memancarkan pada titisan air, ia sama seperti menembusi prisma kaca. Jadi di dalam titisan air ni kita sudah mendapatkan warna yang berbeza dari satu ke satu titisan air yang lain.

*************************
kata orang ada mitos pasal kejadian pelangi ni...tah la...aku pun dah lupa citer sebalik pelangi2 ni...hehehe...

notadijariku: rasa lemau otak sehari dua ni...alahaiii...

5 comments

Tuesday, June 01, 2010 3:45:00 PM

pelangi ker?...ko ni macam2..ader jer entry baru..pelangi pun bley jadi entry..hehehe...apa2 pun cantik..

Tuesday, June 01, 2010 4:06:00 PM

mitos nya, belakang pelangi ada harta karun..
satu lg, jgn tunjuk ke pelangi..nanti jari kekkok

Tuesday, June 01, 2010 4:52:00 PM

Pelangi pon pelangi lah, janji ada n3 baru (^_^). Tapi aku memang suka lagu pelagi nih.

Tuesday, June 01, 2010 4:53:00 PM

aiii..
lamenyer x tgk pelangi,,,klau taim hujan panas ada ah..tp kat teganu panas manjang...

Tuesday, June 01, 2010 5:45:00 PM

haaaa sama ngn missgeli

konon2 kat mana pelangi tu end, kat situ ado harta karun kekekek

Post a Comment