Wednesday, June 2, 2010

.:Rindunya Pada Mak:.

baca dan renungkan bersama :

Aku ada pasangan hidup sendiri...
Bila seronok, aku cari…pasanganku
Bila sedih, aku cari …Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada…pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada…Mak
Bila bahagia, aku peluk erat…pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat…Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa….pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah…Mak
Bila sambut valentine, aku bagi hadiah pada…pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalunya.. aku ingat…pasanganku
Selalunya…Mak ingat kat aku
Bila-bila...aku akan telefon…pasanganku
Entah bila... aku nak telefon…Mak
Selalunya...aku belikan hadiah untuk…pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk…Emak

mungkin inilah luahan hati seorang ibu…

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja bolehkah kau kirim wang untuk Mak?

"Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah, merasa juga mak duit hasil kerja kau nak".

bagaimanakah perasaan kita bila itu yang diluahkan, berderaikah air mata jika kita mendengarnya…

Tapi bila ibu sudah tiada...

ini yang selalu diluahkan.....MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya…

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya…

berapa ramai yang sanggup  menggantikan lampin ibunya…

berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya…

berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya…

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya…

Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya....

aduyaii...tetiba rindu kat mak...semalam baru kol mak...minggu depan nak balik jenguk mak...hurmm...mak....oooo mak...ai lebiu...(agak² nya mak aku baca tak blog aku ni???)

14 comments

Wednesday, June 02, 2010 2:30:00 PM

mak baca ni nak. mekasih la ingat kat mak. mak tanak 50. 50 tu sket sgt nilainye skang. mak nk lebih lagi. mak nak fridge magnet. peti ais umh kte ni kosong sgt la nak.

Wednesday, June 02, 2010 2:35:00 PM

.:nOj:.
owhhh terharunya...bila taun ko jadi mak aku ni..ampeh tul...memain ek...

Wednesday, June 02, 2010 2:35:00 PM

iyelaaa .. love dan rindu mak jugak..cian mak kan....ada anak pun dok jauh...x macm anak mak masa kecik2 dolu..dok bwh ketiak mak je..perlukan perlindungan...bila besar berterbangan...huhuuu
minggu dpan abg balik kg jemput mak pi tasik cini, kl dan...putrajya?? hhiii mana2lah...asalkan mak suka

Wednesday, June 02, 2010 2:53:00 PM

oh ibu, ku simpan rndu itu, bilakah dpt diluahkan...

Wednesday, June 02, 2010 3:01:00 PM

yihaaa.petang nih aku lik makan nasi umah mak..
ku sngt gumbira bila hari2 ku dpt dekat dengan mak..

i lebiu mak..

Wednesday, June 02, 2010 3:02:00 PM

aku kan... jarang2 call mak aku.. kot bila call tu mak aku jwb call.. borak2 jap pastu aku mesti ckp, aba ada??? nak ckp dgn aba la..pastu aba aku sll akan cerita perihal kg halaman aku..

kot bercerita pun.. aku more cerita dgn aba aku dulu. even mau kawen.. aku ckp "aba, next week ada org nk dtg meminang... nak tunang sekian hrbln.. nk kawen 5-6bln pas tunang" kot bercinta pun aku kata "aba, org dh ada pakwe baruu...(dgn nada kerek)"

ermm pendek kata apa2 pun aku cari aba dulu... tah le kann?? sbb aku tau aba akan bercerita secara details pd mak aku.. ermmm tp xmaksud xsyg mak aku.. syg jugekk...

Wednesday, June 02, 2010 3:45:00 PM

Kasih ibu sampai ke syurgakan.. Ada sekali mak aku sakit.. nak operation.. aku sangat risau sebab cuma aku jer x der anak kecik So Aku jer lah harapan nak jaga mak.. so aku pas balik kerja drive keta pergi tunggu mak kat hospital.. supaya abah aku boleh balik rest kat rumah abang aku..(kebetulan kena operate kat hospital selayang) from Bukit Bintang nak ke Selayang hari2 aku berulang.. subuh2 dari hospital pergi tempat kerja.. Mak aku x boleh tido kat hospital aku transfer mak aku wad kelas 1 biar dia selesa.. aku kerja swasta erk so tak der kemudahan untuk mak abah aku.. x kisah ler aku keluar duit.. nak transfer pantai puteri mak aku x nak.. dia kata x nak membazir duit aku.. (itulah sifat mak x nak susahkan anak-anak)...bila mak aku nak operate aku mintak cuti seminggu nak jaga mak.. tp boss aku x kasi cuti dia siap cakap " Mak org lain pun sakit jugak tapi x menyusahkan anak-anak" apa punya bodow lah bos ni.. aku terus hantar surat resign 24hours pastu aku byar sebulan gaji aku kat company.. bagi aku mak ada keutamaan.. kerja boleh cari lain.. mak aku x tau apa yg aku buat.. dia ingat bos aku bagi cuti sebulan jaga dia.. siap cakap baik bos awak erk.. ceh.. aku x nak susahkan hati dia.. alhamdulillah sekarang mak aku sihat and aku dapat kerja company lagi besar.. international company lagi.Aku x minta balasan .. tp aku tau Allah maha pemurah pada hambanya.. Terutama yg berbaikti pada ibu bapa.. bukan niat nak tunjuk aku baik.. tapi aku nak bagitau if kita ikhlas pada ibu bapa pasti ada balasan kemudian hari...alhamdulillah...

Wednesday, June 02, 2010 4:51:00 PM

yer lah zan..betul cakap ko tuh..teringat lak aku kat mak aku..tengah jaga anak2 aku tuh ngan ayah aku..uhukksss..

Wednesday, June 02, 2010 4:56:00 PM

betul tu xierra..kita pun sama macam awak..mak sakit..nak cuti..bos kata mana penting..mak or keje..keje dapat duit..mak awak bley sembuh..so, jawapannyer ialah..no, nak berhenti keje 24 hours..nak jaga mak..yer lah anak sulong..keje bley cari lain..mak tak bley..skang tengok..alhamdulillah..dapat keje kerajaan lagi..mak tiada tandingannyer..hanya dier sorang..sayang mak...

Wednesday, June 02, 2010 5:31:00 PM

sedihnyer...sebak...baru lepas berckp ngn mak..mak pulak dtg jengah kita kt sini..huhu..

Wednesday, June 02, 2010 5:39:00 PM

mak aku nangis aku buat seprise kat dia birthday dia last week

hihii

Wednesday, June 02, 2010 10:00:00 PM

ena pun sangat rindu pd mak.. dah lama tak jumpa.. call aja la pengubatnya.. memg selalu risaukan apa2 jadi kat mak & ayah d kampung. Moga mereka sentiasa di beri kesihatan yg baik & dirahmatiNYA selalu..

Wednesday, June 02, 2010 11:51:00 PM

ayang...kita sama ar..apa2 abah dulu ehehhe..kita anak abah kot

terharu dan thumbs up to Xierra,kalo kita berbakti pada ibu bapa...Allah akan memberi ganjaran lebih besar lagi....biar susah dahulu..senagn kemudian...

Thursday, June 03, 2010 8:10:00 AM

rasa terharu n sedih pulak...
mak la segala2 nya bt kita...

Post a Comment