Friday, July 23, 2010

.:Kuih Muih Pantai Timur Mari:.

hai semua...hehehe...korang ni seme degil la...kan aku dah bagi amaran...kalu tak tahan jangan nengok...tapi ada gak yang p klik nak p nengok...sudahnya seme nak muntah...haihh...aku gak dipersalahkan...sob...sob...oklah, memandangkan ari ni hari jumaat...dan lagi berberapa minggu jek nak pose...aku cam feeling² bajet nak buat kuih tuk berbuka nanti...hehehe...buat tu weii...beli idak la kan...g pun aku bukan kaki param (pasar ramadhan)...

dalam banyak² kuih yang terdapat di pasaran ni kan...ada beberapa jenis kuih yang aku suka makan...kebanyakkan kuih muih kelantan marilah...ada gak diantara kuih yang aku suka ni, susah gak ar nak pat kat sini...kalu balik kelate tu, sure p cari kat pasar pasir puteh tuu...situ macam² kuih muih ada dijual...beraneka warna, bentuk, rupa, rasa dan macam² la...berpinar bijik mata tau...sampaikan ada di antara kuihnya aku tak pernah nengok tau...teruk kan...hahaha...

ni kuih cek mek molek... dah lama tak buat kuih dulu...kalu dulu, mak aku rajin wat...sedap...dulu kan, mak aku jual kuih muih...tapi itu dulu...skang nak makan, kena wat sendiri la...

tepung pelita ni memang peberet aku...aku tak reti nak buat...so kenalah beli kan...dulu masa ngandungkan dak irfan, bila ada pasar malam jek, sure kirim ngan hubby suh beli...hehehe...

 ha yang ni namanya kuih buah peria...bentuknya macam peria kan...kalu tak salah aku, isi dalam dia kacang ijau...kalu tak salah la kan...ke aku salah...kalu salah tolong betulkan...tima kasih..

ha, kuih akok ni pun kira peberet aku gak...

yang ni plak kuih lompat tikam...mak aku rajin buat kuih ni masa arwah ayah aku masih ada...kalerful kan kuih ni...tapi skang susah nak dapat...ada pun tak sedap cam yang mak buat..sob...sob...

ini kuih butir nangka...cam biji nangka kan rupa dia...ada sesapa pernah makan tak???

puteri mandi...tak berapa suka sangat...lebih suka onde onde...hehehe...

owhh yang ni nama dia bahulu tawar...kalu time bulan puasa, mak selalu beli ni...di makan dengan sira gula...bahulu ni akan mengembang dengan jayanya...

dan yang last kuih aku teringin nak makan skan adalah tepung gomak...mana nak cari ekk???

fiza...ni kuih badak berendam...jauh benar rupanya ngan kuih butir nangka tu...hehehe..

sekian, citer sal kuih...feeling² nak puasa dah kan...haihh...eh lupa lak pesanan penaja..gambah ihsan dari google image...selamat menjamu mata...

16 comments

Friday, July 23, 2010 11:06:00 AM

naseb x pose ari ni...

Friday, July 23, 2010 11:16:00 AM

kuih cek mek molek dh lama tak buat. dlu slalu gak. nora suka kuih ni. jadi dengan itu kalau rajin singgah ptg ni, aku ingat nk carik keledek la. nk tunjuk gambar kat nora. hahah

tepung pelita aku pun tak reti buat. mama aku reti. dulu bln ramadhan tah taun bile dia ade jual. sedapnye.

buah peria ni tak penah mkn. jumpe pun jarang sekali.

kuih akok suka mkn kt ade 1 gerai kt kontan ni. makan panas2 pas angkat dari tungku arang dia tu. sedap weh.

kuih lompat tikam ni peberet asben. slalu kuih ni la yg dia beli tetiap ari bln pose. tp versi kt cni takde meroh2 tu. yg ade just ijau n putih pastu kuah dia tu je.

kuih butir nangka tak penah jumpe n tak penah mkn. ade isi ke dlm butir tu?

puteri mandi pun tak penah mkn. serabut sgt gayanye puteri tu mandi. takleh sopan2 sket ke?

baulu tawar cam penah mkn. lama2 celup abes ancur. hahaha.

tepung gomak penah kot mkn skali. kt cni ramai org jual wei. meh la.

sekian

Friday, July 23, 2010 11:27:00 AM

nojj kena lebih mencuba.banyak lagi kueh dia x rasa tuh. aku dah mula terliur ni.nak cari mana kueh ni nak buka pose petang karang???

izan..seme salah ko.bg aku terliur.kurang pahala pose aku.

Friday, July 23, 2010 11:31:00 AM

kuih butir nangka pon ada ka...ishh mmg tak penah dgr...sedap tak..? fieza mmg suka bab mkn kuih muih ni...kuih buah peria tu pon tak penah tgk..first time...hehee mcm2 da ghupanya...

Friday, July 23, 2010 11:32:00 AM

ena kenal semua kuih2 tu gak izan.. sedappp.. yerla suka sedap la kan!>. ;D

pong dah lama tak makan & tak buat.. last buat kuih butir nangka & cek mek molek tu masa pose tahun lepas..

lompat tikam ena suka adeihhh!! sama la semua mak buat.. kita tukang makang jekkk.. hahahhampeh!

Friday, July 23, 2010 11:38:00 AM

Kuih butir nangka tu ada yg panggil badak berendam kan?

Aku suka kuih cek mek molek...sedap. dah lama tak mkn. Klo ko buat, ku post kat aku sket, putrajaya ngan bangi tak jauh dah...ahaks...☺☺11

Friday, July 23, 2010 11:39:00 AM

.:anna:.
hehehe...ko pose sebab si suami tiada dirumah ek..alasan malas nak masak tu...huhuhu...

.:noj:.
giler panjang ko nyer komen...leh wat entry lain ni..haihh...

.:deelira:.
aiks...aku gak dipersalahkan...sob...sob...

.:fieza79:.
belah utara susah nak jumpa kut...

.:ena:.
tulah pasal, kita pun harap mak jek yang buat...huhuhu...

Friday, July 23, 2010 11:43:00 AM

ryna suka makan cek mek molek ngan lompat tikam..mujur mama pandai buat..hehe.

Friday, July 23, 2010 11:48:00 AM

tingat kt mak aku yg amat suke kuih tepung gomak,hehehe,time pose je jmpe kuih ni

Friday, July 23, 2010 12:05:00 PM

oooohhhh semuanya saya sukaaaa! ^_^

rindunya sama cek mek molek..nyum2x..sedap tuuuu...rindu nak makan!

Friday, July 23, 2010 12:40:00 PM

byk jugak kuih yg gua tak pernah jumpa...dah pupus je haper.

tapi lompat tikam tu sedap kalau dengan aweks...hahahaha.

Friday, July 23, 2010 12:42:00 PM

dlm banyak2 tu yg aku makan :
tepung pelita, akok & cek mek molek yg lain2 kureng..
mak aku terer la buat seme kuih2 ni oghe pntai time la katakan..

Friday, July 23, 2010 7:02:00 PM

hiks... malas msk?? ooo... mls masak adalah tiada dlm kamus saye... sy mmg suke masak.. mahap...buktinye, walaupun hubby tiada, ai masih masak.. ari ni adalah sambal paru...wkakakakaka...

Saturday, July 24, 2010 4:11:00 PM

sume my fav kuih ;)

Monday, July 26, 2010 8:58:00 AM

arini aku ngandungkan si alya, aku mengidam kuih cik mek molek ni...
rupanya amir tatau camne rupa kuih ni..dah google, tunjuk gambo pun dia tatau jugak..last last dedekat nak branak baru lepas makan...


kuih baulu tawar tu ada nama lain...
erm..apa nama eh??


ok aku dah tepon mak aku..baulu tawar ni kat tempat aku panggil NEKBAK...memang makan ngan sira gule....


lompat tikam kat kolompo ni letak pulut kan? kat tempat aku takde pulut..erm..sedap sedap makan sejut sejut......


ok, itu je kuih kuiih yang aku suke..yang lelain, sume tak suka....

Monday, July 30, 2012 1:34:00 PM

kak,akak org mn ni?sbb akak tulis pasar pasir puteh..sy pon org pasir puteh gak..beli brg kat psr tu la selalunye...wah,eksaited kan..

Post a Comment