Tuesday, July 13, 2010

.:Pakai Kemudian Buang:.

hurmmm...salam petang...aku nak kongsi masalah yang aku alami skang ngan korang la kan...ekseli anak² aku skang pengguna tegar lampin pakai dan basah lencun buang cap Fitti ni...

tapi kan lately aku nengok makin menjadi² kebocoran yang berlaku terutama pada waktu malam...sebelum tido aku memang akan tukarkan lampin kedua mereka tu...tapi dalam jam 2-3 pagi bila aku tersedar time irfan nak nyusu, aku akan cek semula lampin derang...dan sudahnya, keduanya mengalami kebocoran...abis seluar baju seme basah...ishh...nak tak nak dalam keadaan derang yang masih lena tu, gagah gak la aku p tukar lampin derang kan...takkan nak biarkan mereka tido lam kebasahan dan hancing...pastu aku akan pakaikan lampin cap mamy poko plak...

tapi yang herannya, keadaan masih sama...bila bangun pagi, tetap lencun...ada sekali tu, aku pernah tukarkan lampin dak irfan dalam 3 kali tau...lencun tak hengat...lagi pula derang berdua mang tido meniarap...

pernah jugak aku pakaikan derang huggies...tapi keadaan masih sama...lencunn...

dulu aku memang pengguna tegar petpet ni...tapi sejak double HNI memakai saiz XL dan kuantiti tuk size XL petpet ni adalah sikit jika nak dibandingkan dengan fitti...so aku bertukar kepada fitti...bagi aku, kualiti fitti dan petpet tak banyak beza...

kesimpulannya adakah mereka minum air terlalu banyak yang mendorong kepada kebocoran???alahaii...camner aku nak solve this problem ek???
makkk...tulunggg.....

22 comments

Tuesday, July 13, 2010 2:24:00 PM

pakaila DRYPERS!!! ahahaha

Tuesday, July 13, 2010 2:27:00 PM

diorg minum banyak sblum tido kot... lagi satu dah tido then bangun pukul 2-3 pagi nak minum lagi... sptut nye klu budak dah umur lebih setahun, dah bole skip minum masa tengah malam tu... tido terus sampai pagi...

Tuesday, July 13, 2010 2:32:00 PM

.:mrs fiza:.
drypers???takmo ar, rege mahal...g pun saiz kecik...dulu pernah gak pakai drypers ni...tapi skang derang dah pakai XL...so amik fitti

.:ejaMaria:.
kak, aku rasa pun cam gitu...nak dijadikan citer, si adik ni, sebelum tido saya bagi dia minum susu 7-8 oz...pastu nak lelapkan mata dia 'gayut' plak...bistu malam tetap minta susu...bis camner...kakak plak senang...tido lena sepanjang malam...tapi kekadang lencun gak...huhuhu...

Tuesday, July 13, 2010 2:36:00 PM

bukan. cara pemakaian tu kdg2 boleh menyebabkan kebocoran. kdg2 tersenget sket. kdg2 cara diorg tdo tu menyebabkan pempes berkenaan bergerak. ko paham tak ape aku cite ni. kalo tak paham biar aku cite mende lain plak.

mcm kes daryn plak, dia dah tak muat ngan saiz M, manakala L plak terlalu besar tuk dia. mcm tak sesuai plak dh skang ni. gimana ini?

Tuesday, July 13, 2010 2:37:00 PM

dhia pakai fitti time siang jer..malam dhia pakai drypers..ok jer.. tak penah plak lencun ..kalo pakai fitti malam, konfem lencun kak..

Tuesday, July 13, 2010 2:48:00 PM

.:noj:.
baiklah aku paham
citer lain, ko pakaikan daryn lampin orang tua la...:p

.:mama dhia:.
owhh gitu ek...
masalahnya akak pun dah pernah try pakaikan drypers malam...dan hasilnya tetap lencun...huhuhu

Tuesday, July 13, 2010 2:50:00 PM

cuba akak try kotex

hahaha

Tuesday, July 13, 2010 2:53:00 PM

kalo dh momy poko pun still berlaku perkara yg sama,,mybe rasanya sebab pemakaian kot..cara diorang tido kot..cam my arif la..if time dia tido terlengkup gitu..mudah berlaku kebocoran...

ke maybe mmg budak2 tu minum terlalu byk air kot..huhu..cam arif eina memalam kena bertukar diapers gak sbb takmo blaku kebocoran..kira ok gak la..tp kngkadang tertempus jua!

Tuesday, July 13, 2010 3:01:00 PM

pakai lampin ngan suar getah aka plastik la plak kot...
stail zaman dulu² mana tau tak basah dah ...
anak aku pakai drypers..ok je tak basah ..
sblm tido tukar ... esok pagi penuh je la ... tak bocor...
anak aku masih lagi minum susu tgh mlm 3 botol 180 ml...
siang pun sama kuat susu + nasi mkn jg 2 kali sehari +bfast...

Tuesday, July 13, 2010 3:01:00 PM

aku dl kini dan selamanyer pki drypers...aku bli kt ekonsave murah nokk...saiz L br rm31 hok saiz beso...klu pat len rege die leh jejak rm40....stakat ni klu mlm aku tukokn gak skali kol 3pg..tp sebeno eh x lencun pong tp sbb dh jadik habit aku tukokn pampers ank kol 3 pg...heee...kdng laki aku mrh sbb cam bazir jek pampers x bsh tp aku g tuko...lg 1 sblm tdo aku bg ank aku main puas2 biar dieorg pnat so mlm2 dieorg x bngn mntk susu...so kurangla dieorg kencing...sekiannnn

Tuesday, July 13, 2010 3:10:00 PM

petpet la besh!

Tuesday, July 13, 2010 3:10:00 PM

aku mmg pakai fitti selalu aku bli kt tesco 24.99 sentiasa aku g tesco dapat rege tu klw kt giant 33.99 hagenye tak penah dpt murah
bg aku fitti pon ok gak tu psl aku stay pkai fitti

Tuesday, July 13, 2010 3:11:00 PM

setakat ni pakaikan aqeef drypers sejak lahir mmg xde masalah..hehe

Tuesday, July 13, 2010 3:23:00 PM

salamss mama: try drypers...so far, drypers tahan satu mlm utk anak2 akak yg kuat menyusu :)

Tuesday, July 13, 2010 3:24:00 PM

ade petua dari Dr.Fadhilah Kamsah yg akak amalkan... bila anak nak tido... tengah mamai2 tu kita bisik kat dia perkataan dan nasihat yg baik2... salah satu nasihat akak pd anak2 "tido lena ya anak ku... tido lena sampai pagi"... buat tiap-tiap malam... (benda ni dah jadi macam hypnosis la... otak kanak2 akan set utk ikut nasihat tu...) Alhamdulillah skrg ni mmg lepas baca doa nak tido, diorg terus tido sampai la pagi... :)

Tuesday, July 13, 2010 3:50:00 PM

hrrrmmmm... rasanya pakai ader senget2 kot... lgpon klu bdk tido menerap mmg la snang bocor..

sy pon guna fitti tegar hape... dari dlu smp skrg ok jerk.. tak pnah bocor...

Tuesday, July 13, 2010 3:57:00 PM

oit..lelaki biasala..dia nye burung slh park je msti bocor..same ngn ank aku gak..pakai drypers..kdg2 bocor bile dia tdo lasak..adalah nomal utk ank2 lelaki pampers nye bocor ye..sbb kdg2 burung nye mncanak naik..bkn utk org beso je tau..bdk2 pun same.so same je pakai pampers lain pun..

Tuesday, July 13, 2010 4:04:00 PM

bukan nak cakap apa la, kalau pakai mamypoko pun masih basah lencun, akak rasa dorang tu banyak minum kot. sebab biasanya kalau pakai mamypoko, insyallah tak bocor.. rasanya lampin pakai buang yang paling ok tu... tak pun cuba pulak jenama Sealer.. tu pun bagus gak

cuba kurangkan minum air/susu waktu malam..

Tuesday, July 13, 2010 4:06:00 PM

ni org bisnes nak cibok2 gak..try la guna cloth diaper (CD)/lampin kain moden..ble basuh punya..setakat ni xder customer yg komplen bocor..klau rajin jenguk2 blog akak yer..(ini pun satu suggestion gak kan, hehe)

Tuesday, July 13, 2010 4:11:00 PM

hampes sagestion ko kt nojah..suh kai kan daryn pampes orng tua..mari aku nak gelak dulu..
aku dulu pun penh gk la alami mende yg sama..faktor pertama..

1. minum susu/air terlalu byk b4 tido

2. cam jah kata pkai pempes herot skit ka..jadi lagu tuh la..bocoq..

sekian..

Tuesday, July 13, 2010 5:40:00 PM

errr..bab ni xley nk tolong.hihi

Tuesday, July 13, 2010 9:24:00 PM

err izan,aku cdg aje..Umar pki drypantz tu..cube torai

Post a Comment