Tuesday, August 10, 2010

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Al Mubarak..

entry ini ditaip oleh si suami....
setelah di suruh oleh si isteri dan share 50% atau akaun nuffnangnya...hehehe...maka si suami pun dgn SYMP nya akan menuliskan berkenaan ceramah IHYA RAMADHAN yang di adakan di opis saya semalam...penceramahnya adalah YANG BERBAHAGIA USTAZ SHAHRIZAN BIN DAUD (makin glamer dah ustaz ni!!) mursyid program IMAM MUDA yang juga merangkap Imam Besar Masjid Muaz Jabar, Setiawangsa...banyak perkara dan hukum tentang puasa yang dijelaskan oleh beliau semalam..diantaranya adalah bila nak sambut puasa..maka perkataan yang sebelum ni kita x pernah sebut2 akan menjadi sebutan....cthnya...IMSAK...SAHUR...PASAR RAMADHAN..TERAWIH..MOREH...WITIR DAN TADARUS...

mungkin ada lagi..sy x igt dah..mcm2 sambutan yang akan dibuat..demi nk sambut Ramadhan..ada yg beli meja makan baru..beli peti ais baru...kopiah baru..telekung baru..sejadah baru dsbnya..surau dan masjid pun sibuk atur AJK untuk sambut ramadhan neh..ada ny nak tukaq karpet baru..wat langsir baru...sound system bg mantop..jemput Imam tahfiz la..mcm2 la lgik nak meriah kan Ramadhan  dsbnya...dlm dok sibuk wat persiapan depa lupa..masjid atau surau ni ni penuh org TERAWIH sampai keluar ttangga...1,2,3 mlam pertama ja..huihh..nak masuk pun susah...pastu malm ke 5,ke 6 tinggal la 2 saf je....huhuhu...org kita ni terbalik....mai dkt nak abis sepatutnya.. 10 mlam terakhir yng patut kita berebut-rebut...ni kita dok sibuk wat kuih la...pasang langsir baru la...semua nya sibuk nak sambut raya plak...ermmmm..tu tabiat orang kita...hehehehe..

apa lagik ustaz tu kata....dia sentuh lagik bab perkara membatalkan puasa...ramai kot dah tau kan....makan atau Minum...GILA...memasukkan sesuatau dlm rongga badan...muntah dgn sengaja...haid nifas dan apa lagik ek...aku pun da lupa...tapi aku nk sentuh bab memasukkan sesuatu dlm rongga badan....kita semua tau kalu KOREK HIDUNG, KOREK TELINGA boleh batal puasa...tapi sebenarnya TIDAK BATAL...sebabnya...taik hidung kita bukan dok dlm sgt pun kan...rongga hidung dlam lgik...balik pada hikmah puasa..iaitu melatihkan kita untuk merasa letih..kalu KOREK HIDUNG bleh rasa kenyang atau mengcergaskan badan..maka BATALLAH puasa kita...sama mcm korek telinga jgk...

ada persoalan yang diajukan ...berkenaan dengan wat 'projek' di siang hari..kena ganti dan kena bayar kafarah...jdik kalu tidak tahan sangat buka la puasa dulu..pastu barulah mulakan projek mega tersebut...hehehe...DOSA tu tetap Berdosa..puasa kena ganti jugak..cuma x payah bayar KAFARAH...sebelum sahur kita wat projek..pastu niat puasa dan sahur...sepanjang hari kita x mandi wajib..puasa tetap sah..tapi kita BERDOSA sebab tak sembahyang lah...derma darah...org asma amik ubat gas tu....x batalkan puasa jugak...

itulah beberapa ilmu yg aku dpt semalam..tambah lah ilmu yang kurang dalam diri neh..
...sekian....selamat menjalani ibadah puasa buat semua umat islam...

di attachkan lagu ni...owhh syahdunya (ni tuan punya blog yang edit ok)

12 comments

Tuesday, August 10, 2010 2:14:00 PM

oh aku mmg selama ni keliru pasal 'main' diwaktu siang. sbb setau aku kalo main nanti kena ganti pose dua bulan. tak ye? baiklah ai paham.

mekasih ye

Tuesday, August 10, 2010 2:16:00 PM

.:noj:.
perghhh yang tu paling penting ek???ampeh gas tul...hahaha...

Tuesday, August 10, 2010 2:19:00 PM

eh psl korek idong tu aku br tau sbb kdng klu time jem dh msk waktu buke tp xdek mkanan setenbai dlm kete member2 ckp korek jek idong leh kire buke pose la...gilos...huh

Tuesday, August 10, 2010 2:21:00 PM

kihkihkih... smlm pun ada dlm paper pasal menda nih... hurmm...

Tuesday, August 10, 2010 2:21:00 PM

kihkihkih... smlm pun ada dlm paper pasal menda nih... hurmm...

Tuesday, August 10, 2010 2:46:00 PM

ooo korek idung tak batal poser yer izan..r u sure ...tp tak konpiden la aku..aku ttp akan gali bijih timah after bukak posa gak..heheh

Tuesday, August 10, 2010 3:01:00 PM

mrs ecam
hehehehe...aku pun baru tau jugak..tu pun asben yang citer...kalu idak memang tak tau...selama ni perkara paling tak tahan time pose korek idung la...hehehe...

ayang
heehehe...ko kena amik tau weii

pijot
lor betul la...ate dia dah tanya ostad...kalu difikirkan balik takkan la hang korek idung sampai ke rongga...rongga tu di celah2 antara kening kanan dan kiri weii...

Tuesday, August 10, 2010 3:16:00 PM

hiihhi.. bagus info ni..kadang2 selalu konfius perkara yang batalkan wuduk dgn pose.. ahahaha naifnye sayee

Tuesday, August 10, 2010 3:16:00 PM

yup..btul tu..mmg korek mengorek ni tak batal posa pun..sbb tak mengenyangkan perut kite pun..aku pun da byk kali bc psl ni..so takyah nak was2 ek..

Tuesday, August 10, 2010 3:40:00 PM

hah..memasukan sesuatu dlm rongga batal la sungguh pon tidak mengenyangkan..

tp ada gak yg ckp makruh mcm gosok gigi..tp gosok gigi lak ada waktu harus dan makruh..

ntah la..

aku bkn pndai sgt pon..

yg pnting kt tidak was2 dlm sesuatu perkara..

slmt bepuasa!

Tuesday, August 10, 2010 3:59:00 PM

o0o klu nk main sbb tak tahan ...kena batalkan posa dulu ek ...

kafarah tuh posa 60 hari tanpa henti utk lelaki je ... pompuan byr fidiah..

aku suka tang ..wat projek sebelum sahur tp tidak membataikan posa klu tak mandi wajib... alhamdulillah ilmu yg cukup penting..kot² terlupa mandi wajib pas main ..hehe

Thursday, August 12, 2010 5:22:00 PM

info tentang puasa Ramadhan di SIHAT SELALU - Puasa Baik Untuk Kesihatan

Post a Comment