Wednesday, August 18, 2010

.:Budi Bahasa Budaya???

omputih : hello..may i speak with...puan *****

aku :yess...spiking...whose on da line (cuba berbasa basi)

omputih : i'm sebastian payne...i koling...bla bla bla..

aku : mengangguk²...tanda paham la ni..
        owhh...let me check for you ok...wait a minute (lebih kurang gitulah)
        mencik tul, ari semalam kol, ari ni kol...hari² kol...bosan la...tak reti sabar ke???

omputih : sori mam, for disturb you every day (eh tau pun dia...tapi sib baik dia berbudi bahasa...siap minta maaf lagi tu..) actually...bla...bla...bla

aku : ok...you can collect your letter, today...

omputih : thanks...and sorry again..

aku : welkam...(terus kol kawan, suh photostat surat yang dia nak tu...walhal surat tu sebenarnya dah pos ke alamat yang diberi...oleh kerana dia nak cepat takmo tunggu dah si posmen, makanya dia kenalah collect duplicate copy surat tu kat sini)hehehe...

***************
siyes citer la kan...kekadang aku naik hot betul ngan orang yang tak bleh sabar ni...contohnya submit surat semalam pastu nak esok...hello...kenalah ikut prosedur kan...aku ni on jek kalu nak esok..tapi yang paling wat aku naik hangin bila anto ari ni, dan jam tu jugak nak surat tu...giler ke apa...cam aku ni takde keja lain dah nak melayan surat ko sorang jek...haihh...aku tau, even aku ni menaip dengan kelajuan 100w/pm tapi kenalah paham...aku ada keje sendiri...nak berblog la, berkebun la, berfb la...dan macam² lagi..tu tak termasuk berchatting sekali...kan banyak keje aku tu...

tapi, bila berlakunya situasi macam di atas, aku cepat cool...sekurangnya meke yang nak cepat tu, berbudi bahasa jugak...ini idak...asyiklah nak marah²...aku nyampah tul kalu organisasi² besar yang nak cepat jek keje meke...tapi kalu kita nak cepat masa ngan dia...jangan harap la kan....

yang penting, kan bagus tu...budi bahasa budaya kita kan...hehehe...

7 comments

Wednesday, August 18, 2010 2:45:00 PM

heheh sama la wei. kdg2 ade org tak reti bahasa nk potong je prosedur seme. mmg tak layan la wei.

Wednesday, August 18, 2010 3:06:00 PM

btol3 tp nape ntah omputih ni mmg gentleman ek...siap bukakkn pintu nk msk opis...bg ddk ms dlm tren....lelaki mlayu??? segelintir sajorkkk...huuuuuuuuu

Wednesday, August 18, 2010 3:15:00 PM

aku tatau la..jrg deal sal mende cam ni ..slalu call tanya jadual je .. itu j e...

Wednesday, August 18, 2010 3:27:00 PM

btl la kak, klu dok hari2 call tanya menda yang sama sakit jiwe okeh! padahal dah pesan, nanti kalau dah ready surat yang diorang nak tu kite call balik, eh tak gheti bahse jua.. adeh, cakap bahasa uganda baru tau.. hihih

Wednesday, August 18, 2010 3:36:00 PM

heheh.. sma gak la ngan kije ena nie.. hari2 duk tanya bila nak dapat payment.. hoho.. camner nak cepat kalo hari2 kol.. nak wat kije pun tak senang.. lgpun banyak peringkat nak lalui.. benda melibatkan duit bukansenang nak dapat.. eh! emo pulak.. ngeeeeee..

mrmm..kalo berbahasa ok la.. tapi kalo yg jenis cakap suka hati dier jek tu..a deihhh!! nak terkeluar jekk isi telinga tu.. huhu

Wednesday, August 18, 2010 3:47:00 PM

kekadang budak kt kolej ni pon kurang budi bahse,ckp pon kdg mc style kuang ajo je,ishk..

blog superzety

Thursday, August 19, 2010 8:02:00 AM

aku mencik nak fax 5 6 7 8 kali surat ke 1 organisasi..

Post a Comment