Monday, August 2, 2010

.:Imam Muda 2010:.

Kemuncak Episod Akhir Imam Muda 2010 telah berlangsung pada hari Jumaat, 30 Julai, jam 9 malam dan disiarkan secara langsung dari Dewan Muktamar, Kuala Lumpur, Saksikan 2 sahabat baik bersaing dengan pendapat dan hujah menarik lagi bernas tentang isu ugama dan masalaah sosial...
alhamdulillah...program imam muda terbitan astro oasis telah selamat melabuhkan tirainya...satu program yang sangat bermanfaat pada pendapat aku...mencari tokoh imam muda di kalangan anak2 muda masa kini...credit to astro oasis, JAWI dan meke² yang terlibat...


walaupun aku tak mengikuti sepenuhnya episod demi episod pada setiap malam jumaat...tapi aku sering mengikuti perkembangan program ni...siyes weii, dari lubuk ati aku nan dalam ni...nape tah meremang bulu roma bila nengok program gini...sesekali air mata aku gugur masa 4 bakal finalis melakukan tugasan mereka terumatanya tugasan mendekati golongan tua dirumah orang² tua...siyes...aku memang sedih...sampai bengkak mata aku menangis...sedihh....

seperti yang aku jangkakan imam muda asraf telah berjaya dinobatkan sebagai IMAM MUDA UNGGUL bagi tahun ni...atas sebab prestasi dia yang konsisten pada setiap minggu...

ni 10 peserta imam muda...

dan, inilah imam muda UNGGUL 2010...
ASYRAF, nama penuh Muhammad Asyraf Mohd Ridzuan, berasal dari Pulau Pinang, dilahirkan pada 12 Februari, 1984, dan berusia 26 tahun dan sudah berumahtangga. Aysraf, bertugas sebagai seorang Imam berpendidikan Ijazah Sarjanah Muda dalam jurusan Usuluddin dan Fikah, dari Univeristi Malaya, Kuala Lumpur. Asyraf ingin memecahkan tradisi namun mahu ia dilakukan berlandaskan prinsip Islam.


Hadiah bakal pemenang Imam Muda.
1. Kereta bernilai lebih RM150,000
2. Pakej menunaikan haji
3. Wang tunai RM20,000
4. Komputer riba Apple Macpro
5. Berpeluang melanjutkan pelajaran di Universiti Antarabangsa Al-Madinah, Arab Saudi
6. Jawatan imam di masjid utama di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Kalau nak dibandingkan program ni dengan rancangan realiti lain terutamanya rancangan hiburan macam AF, Mentor dan lain-lain, memang banyak bezanya kan.. Kalau rancangan hiburan tu sure penuh dengan tepukan dan sorakan yang kadang2 macam lupa dunia... tapi program Imam Muda ni lebih terdidik, lebih-lebih lagi tugasan minggu pertama ini mengenai Pengurusan Jenazah. Kalau jenazah yang biasa ok la lagi, ini jenazah yang tidak dituntut. Cuba korang fikirkan, bagaimana keadaan jenazah yang tidak dituntut, hurmm...fikir-fikirkanlah...

klah, selamat beramal...

6 comments

Monday, August 02, 2010 12:00:00 PM

aku tak tgk. bukan sebab tak minat atau ape. tapi mmg tak tgk tv. slalu tgk tv dlm keadaan tak ter on je. nape la aku takde masa cam korg ni boleh tgk tgk tv.

Monday, August 02, 2010 12:02:00 PM

bagus rancangan tu..tapi akak x pernah tengok..dengar jer dr kawan2...sbb akak x der astro...huhu..

Monday, August 02, 2010 12:02:00 PM

bagus rancangan tu..tapi akak x pernah tengok..dengar jer dr kawan2...sbb akak x der astro...huhu..

Monday, August 02, 2010 1:42:00 PM

bez diorg kan dpt smbg blaja free je
aku ingt hizbur menang

Monday, August 02, 2010 2:39:00 PM

memang best rancangan ni.. the only reality show yang teringin nak suh anak2 masuk., anak2 sekolah rendah pun belum.. hihi..

Monday, August 02, 2010 4:14:00 PM

mmg bagus rancangan realiti camni..byk bg ilmu kpd kita as a penonton jugak..^_^

Post a Comment