Friday, August 27, 2010

.:Pecah Kaca Pecah Gelas, Sudah Baca Harap Balas:.


"pecah kaca
pecah gelas
sudah baca
harap balas"

hehehe...korang masih ingat tak ngan pantun 4 kerat di atas...sangat glamer bukan dalam arena menulis kad raya satu masa dahulu...yelah, masa dulu mana ada internet, email, sms bagai...hanya kad raya lah  pengganti diri bila tiba musim perayaan...dulu, kalu dapat kad raya, seronoknya bukan main...mengalahkan orang dapat duit raya kan...hehehe...

aku ingat dulu, aku dan adik badik mesti dok berlumba2 saper yang paling banyak dapat kad raya...tuuu, kalu bunyik jek motor posmen kat depan umah, beria dok ligan...nak nengok saper punya kad raya yang tiba...seronok sangat kan masa tu....happy dan bangga giler bila kita yang terima kad raya paling banyak...

teringat dulu masa zaman sekolah menengah terutamanya...masa tu saper yang paling banyak terima kad raya kiranya orang tu paling femes la...nak2 bila diterima dari orang yang paling femes dekat sekolah masa tu...hehehe...aku tak la kan...aku tak femes pun time sekolah dulu...mandom jek...kan anis kan..:P...dan2 tu gak diri pun perasan glam dan top la...kan kan...lebih2 lagi bila dapat kad raya dari secret admire...memang perasan abis la time tu...hahaha...

dulu bila kumpul2 kad raya seme adik beradik dan banyak yang dapat...kami suka gantung kat dinding depan ruang tamu tu...masa tu umah stil dinding papan lagi...sajelah gantung kat ruang tamu kan...so bila tetamu datang, meke tentu perasan kad raya yang kami dapat kan...huhuhu...memang bangga sangat la time tu...lebih kurang gantung cam kat bawah ni la...tapi ni kat meja...

pastu kalu ada yang terlebih kreatif, gantung kat ranting2 kayu cam gambar di bawah ni...meriah sangat time tu...yelah, kad raya kan pengganti diri...dan masa nilah kawan2 yang jauh mahupun yang dekat akan menghantar kad raya sebagai tanda ingatan...


rindu kan...rindu dengan semua tu...kerana seme tu adalah kenangan yang tak dapat dilupakan...makin lama makin ianya ditelan zaman..kekadang kita jadi lupa satu masa dahulu ia adalah satu benda yang tak leh kita lupa nak wat..bila tibanya nak sambut raya, mesti kad raya ada dalam list barang yang nak beli...tapi itu dulu...sekarang???pandang kad raya ni sebelah mata pun tak mau tau...uhukss...kad raya semakin dilupakan..kita lebih suka mengirim sms, email atau yang seumpamanya sebagai tanda ingatan tulus ikhlas...oklah tu, ada gak orang ingat kan...yang paling penting ucapan sebagai pengganti diri...syahdu la...haihhh...

eh teringat aku pada iklan POS MALAYSIA ni...yang berbunyi seperti di bawah ni...


Kembalikan nostalgia menulis dan menghantar kad Hari Raya kepada yang tersayang.
Sambutlah lebaran tahun ini, tulus dari hati.
Bukan Kad yang di pinta tetapi keikhlasan mencoret tinta.

ha korang cam maner???ada lagi tak menulis kad raya cam ni...tak lama lagi dah nak raya....tinggal lagi seminggu jek nak puasa kan...haihh..so apa kata kita praktikkan balik apa yang pernah kita tinggalkan dulu...lahaiii...memang nostalgia la weii...

notadijariku: hehehe...pelik la plak...bos makin tak glamer ke ek...tahun ni tak banyak pun dia dapat kad raya cam tahun2 sudah...mesti orang dah lupakan bos ni...:p

pecah kaca
pecah tinta
sudah baca
apa kata anda???

10 comments

Friday, August 27, 2010 6:34:00 AM

semalam abg eq dah pos berdozen kad raya...hehe

Friday, August 27, 2010 6:40:00 AM

betul zan, semua sekarang da moden, semua pakai sms dan email je.. sekrang ni pun facebook dah berleluasa, so kad raya orang dah tak beli

eh eh sama ar, bos akak pun dah kurang dapat kad raya, senang gak kerja aku, tak yah susah2 nak membalasnyer. heheh

Friday, August 27, 2010 7:27:00 AM

heheh..

betul la izan,
skrg org dah semakin lupakan kad raya.. tapi ena still lagi guna tiap kali raya.. utk mak & ayah serta family katkg.. buat kawan2 ada juga la hantar tapi guna kad raya gomen.. ngehehehe.. tapi tahun nie tak nampak lagi rupa kad raya tu camner.. alahai.. last minute la tu selalunya.. mrmmm...

Friday, August 27, 2010 7:35:00 AM

abang eq
psstt...psstt...dalam berdozen tu kan...tuk izan ada tak???lalalala...

kak mimi
sian kad raya kan...semakin dilupakan...dan semakin tak berfungsi
skang saya nengok dah tak banyak jual kad raya yang ada bunyi2 tau...dulu kan femes...kalu dapat dari buah hati kad raya mahal gini, senyum lebar la kan...

ena
hehehe...tuk izan ada tak agaknya???

Friday, August 27, 2010 8:04:00 AM

bagus la klu boss tak dapat kad raya ...kite tak yah sebuk² nk balas balik.... haaiihh mls nye aku ...

Friday, August 27, 2010 8:23:00 AM

aku pon x de org nk bg kad raye :(

kan sronok kalo tetibe dpt satu..eekekeke

Friday, August 27, 2010 8:46:00 AM

setem mahal la Izan... 50sen nak hantar kad sekeping... sms baru 5sen...
eh tahun ni pun boss ngan opis akak pun tak glamer... ade sekeping dua je kad raya yg sampai... sian... :(

Friday, August 27, 2010 8:55:00 AM

aku dh bg alamat uma n opis.. 1 pun xkunjung nih.. mana kad lagu2 utk aku?? xmo byhand okeh.. lalalala

Friday, August 27, 2010 10:27:00 AM

teringin jugak... tapi alamt kgkwn yg lamer2 dah ilang ler...camner tu???

Friday, August 27, 2010 10:55:00 AM

pecah kaca pecah sampan
sudah bc harap simpan

hehehehe..tingat zaman kanak2 ribena dlu..sonok sgt..

Post a Comment