Wednesday, September 29, 2010

.:Mesin Kelapa:.


hehehe...masih citer sal ujung minggu lagi...cam biasalah, kalu balik kampung semenya kena wat sendiri...mana nak cari santan yang segera kan...so ari tu nak menyayur sayur masak lemak, mak p amik kelapa kat belakang umah...dan tugas aku adalah memesinnya...huhuhu...siyes, lama sungguh tak pegang mesin kelapa ni...dulu masa memula try pernah gak ar tercedera jari jemari ni...tapi skang dah expert dah...nak mesin berbiji² kelapa pun mak ok jek..hehehe...riak sungguh...tak baik woo...

mesin kelapa yang banyak berjasa...hehehe...

amik gambar tangan jelah...hehehe...



tapi kira oklah zaman sekarang kai mesin ni...kalu dulu sebelum adanya mesin, guna kukur kelapa jek cam gambar dibawah ni...

korang engoklah mata kukur ni...owhhh sungguh nostalgia...

huhu...nilah kejenya bila balik kampug...cam biasalah aku kan anak kampung...:p

10 comments

Wednesday, September 29, 2010 2:21:00 PM

tu kira moden la ..klu balik kg tok aku kat langkawi nun tuh ...
guna kukuq nyior tu tau ...
tp aku tak reti la ...hahaha

izan ko penah guna ??

Wednesday, September 29, 2010 2:25:00 PM

kat umah maklang aku ade sebijik..

Wednesday, September 29, 2010 2:29:00 PM

hehe..

dulu ena pun sama gak.. asal balik kg suka nauuu wat kijer tu.. best tapi tok leh leka.. kang ada yg terbabas.. pernah gak kena tu.. absi luka2 jemari ku.. huhu..3
skrg??? nan ado lagi nak wat cenggitu sbb tak sempat weyh! belum pun start bunyi msin kelapa tu.. anak2 dah terjah camno? hoho..

Wednesday, September 29, 2010 2:38:00 PM

@eima
pernah, masa kat kampung atok aku..
rasanya ada lagi kukur ni...hehehe...

@MRS. K
kim salam kat maklang ko..

@ena
tulah tu, anak2 izan pun lari gak bila dengo mesin kelapa ni...walhal bukan bunyi kuat nor pung...adehhh

Wednesday, September 29, 2010 2:42:00 PM

ini baru betul fresh!

Wednesday, September 29, 2010 4:28:00 PM

biasa la jan... anak kg la katakan... samer le kiter.. kya pon ader gak ni tp kat kg...mula2 try mesin nyor ni... mengigil2 rasa nyer...terpeleot tangan... sekarang dah ok pon

Wednesday, September 29, 2010 4:30:00 PM

ko umah mak aku tak guna2 dah sampai skrg..sejak aku dah kahwin..uhuhuhu...

dulu pernah jari luka gak..lepas tu tobat takmo buat dah

Thursday, September 30, 2010 8:31:00 AM

aku penah gak merasa pakai kukur tu..pastu xlama tu mak aku bli mesin kelapa tu banyak kali gak la tersagat tangan aku kt mesin tu ehhehe

Thursday, September 30, 2010 9:18:00 AM

huhu..my mum meniaga kuih so kami mmg biasa mesin kelapa n mesin ubi utk buat bingka..sy dh brp kali terluka tp xserik2 sbb seronok dpt tolong mak:-)

Thursday, September 30, 2010 10:09:00 AM

terornya guna msin tu.. ngeri!! tkut tersagat tgn..

Post a Comment