Wednesday, September 29, 2010

.:Projek Membuat Tapai:.


salam semua...selamat pagi...citer ari ni masih berkisar sal cerita hujung minggu ari tu...banyak tul citernya kan...hehehe...nak dijadikan citer, dah alang2 balik ke rumah mak, so aku rekues kat mak nak makan tapai...dah lama tak makan...masa raya kat penang ritu, mana nak cari kan...kat jengka time raya kat umah aku tu, akan dijamukan dengan tapai pulut ni di pagi raya tau...ada tapai, ketupat daun palas dan macam2 lagi...dek kerana teringin sangat dan kebetulan lagi, opismate aku pun order gak...mak aku jual 3 RM1...so aku utarakan niat suci murni aku tu kat mak...sudahnya bergantang2 pulut yang direndam tuk dijadikan tapai...eh jiran sebelah umah mak pun tumpang sekaki...siap beli sekilo beras pulut yang menghasilkan lebih kurang 35 biji tapai...

aku skip proses membuat tapai ni ek...lupa nak snap...bz dok melayan mereka main kat luar...ni bahananya kalu umah atas tanah...asyiklah mau ke luor jek kejenya...adeh...
dan adapun, 2 talam pulut yang telah digaul dengan ragi siap menunggu tuk dibungkus oleh aku tau...adeh...2 talam aku bungkus...tapi dah nak dekat abis, barulah mak datang membantu...mekasih maa...

pulut yang telah tersedia...mak selalu buat tapai yang dibungkus dengan daun pisang...kalu kat kampung belah ganu or kelate dibungkus dengan daun getah...

dan bermulalah proses membungkus tapai... 

hehehe...abaikan seluar trek merah aku ni...yang amat popular satu ketika dahulu... dan se lagi, aku bertudung masa membungkus tapai ni bukan semata nak bergambar bagai ye...lagipun aku bungkus ni lepas maghrib...tapi cuma satu, dikhuatiri rambut akan gugur dan mendiami tapai yang aku bungkus...so for da safety dan kebersihan...kena lah buat pe yang patut...ye ar, sebelum ada yang dok kata semata nak snap gambar siap tudung bagai...baik aku terangkan...ok kan gini???

bukan susah mana pun nak bungkus tapai ni kan...kalu dah selalu buat, setalam pulut tu kejap jek siap dibungkus...

kemaskan dengan lidi... 

ok dah siap...letak tepi dulu.. 

dan ni hasil yang telah dibungkus oleh aku...aku suka terbalikkan daun tuk jadikan cawat tu..ni style arwah ayah aku...so ada perbezaan la mana yang dibungkus oleh mak dan mana yang dibungkus oleh aku kan...

dan nilah rupa tapai yang sudah masak dan sedia tuk dimakan...lagi enak kalu dimakan masa sejuk...lepas kuarkan dari lam peti ais...perghhh...memang terangkatttt....tapi ada yang kata sedap gak dimakan sejuk dengan eskrem vanilla...kat otel2 banyak wat gitu...tapi tulah kan, orang yang kata..aku pun baru jek tau tuu...naif tul...

ok jemput makan, bagi yang suka makan...

sekian, tu jelah citer ujung minggu aku yang telah berlalu...ujung minggu ni rasanya ke rumah bos sebab ada jemputan rumah terbuka dan tahlil dan doa selamat dan sebagainya...bos dah jemput berkali2...kenalah p, tak p, apa lak dia kata....sebab tak pernah lagi aku miss p umah dia ni...g pun tahun ni dia nak p menunaikan haji kan...

20 comments

Wednesday, September 29, 2010 7:50:00 AM

dulu ena merasa jugak bungkus tapai camni izan.. tapi tul kata izan kami kat ganu & kelate bungkus guna daun getah...
dah lama tak merasa bungkus membungkus camnie.. rinu nya.. harap next year ada la peluang camni sbb tturn raya kat sana pulak.. eceh! raya kat KL tak abis lagi sibuk ngan raya tahun depan.. hahahahha.. larikkkkkkkkkkkkkSSSS

Wednesday, September 29, 2010 7:53:00 AM

ada orang kata ek zang.. aku tau, akulah orang yang kata tu kan... hahaha~ kau dah try ke belum? sodapp.. kat opis ni pun kalau panggil catering, for pencuci mulut musti tapai pulut with eskrem vanilla.. tapi aku sedih ar zang, tapai aku mana??? dalam plastik kau pass semlm takde pung??????

Wednesday, September 29, 2010 8:10:00 AM

aku dah belajar buat tapai ni tau dgn pakcik mr. hUBby..tapi bukan dgn daun getah...dgn daun jambu...lain lak cara bungkusan nye....aku buat bentuk 3 segi...susah skit kot....byk ggok aku buat wei, buat untuk kenduri...ada 2-3 ribu ketul

Wednesday, September 29, 2010 8:39:00 AM

sedapnya tapai..suka makan tapai..yum yum...

Wednesday, September 29, 2010 8:43:00 AM

wah..leh bisnes tapai kat putrajaya cmni..sini pun aku rs ssh nak cr tapai..aritu gi ry umh officer aku dia wat tapai..tp tak leh mkn lg kan tgh awl2 ngndg ni..pndg je la..huhuhu..

Wednesday, September 29, 2010 8:45:00 AM

belah bunga guna daun getah.. pandai ek akak bungkus tapai.. tabik2!!!

kak saya tau mkn tapai dgn eskrem pun bile keje kt jkr ni.. cawangan sy ramai orang kelantan..depa aaa ngajo mkn dgn eskrem..

Wednesday, September 29, 2010 8:55:00 AM

adeihh laa izan...dh rasa nak meleleh air liur ni dok asyik tgk gamba2 buat tapai tu...seb bek sempat telan balek..hahaa

haa k.fieza dulu penah gak bungkus2 tapai ni nolong MIL buat berniaga psr malam....susah jgk tu nk belaja pd mula nya...tp maybe skrg terus tak reti dah cm na...!

btol la mkn sejok2 lagi sedap..nyumm mmg terangkat..!

Wednesday, September 29, 2010 9:05:00 AM

mak aku pn rajin buat tapau pulut & tapai ubi. adehhh.. rindu la ngan mak aku!

Wednesday, September 29, 2010 9:06:00 AM

mmg sedap kalo mkn ngan eskrem vanila kak..uummm..dapnyer..kak, nak tanye..kalo dah bungkus tu, brape lame nak tunggu baru leh jd tapai tu??

Wednesday, September 29, 2010 9:09:00 AM

@Ena
hehehe...ti kita nengok versi ena plak membungkus tapai...eh samalah kita, tahun depan turn umah izan jugak...hehee...beh beh

@mrs hakim
aler sori la...
semalam aku tanya ko kata tak makan sangat...aku ingat ko memain...adeh...ada lagi tu kat umah kalu ko nak rasa...meh amik meh...

@asha
eh bungkus ngan daun jambu goner plak...sure bau tapai tu bau daun jambu kan...
haah, kat jengka aku pun kalu ada keduri sure wat tapai tuk jamu orang siang bawang..

@mummy ayu
wahhh...ayu pun penggemar tegar jugak ek???

@umilia
haah, awal2 ngandung tak yah la makan...tapi kalu dah biasa, on jek...

@bunga
aler bukan susah mana pun bungkus tapai ni...dari belasan tahun selalu tolong mak...hehehe...

@fieza79
adehh...jemput makan kak...
perghhh terangkat ni...:P

Wednesday, September 29, 2010 9:14:00 AM

best nye... nak balik kampung gak ah... mintak mak buatkan tapai... hehehe... klu mak akak selalu tak bungkus dlm daun pisang... tp dia bulat-bulatkan buat kaler hijau... bila nak makan ceduk hidang dlm mangkuk kecik... ah best nya... klu letak ais krim lagi la best...

Wednesday, September 29, 2010 9:22:00 AM

kat kg aku rasa nye guna daun keladi ...

aku tak leh mkn tapai sgt ...sakit tekak pastu rasa cam nk lelah je ..huhu takat sebungkus ok la...

Wednesday, September 29, 2010 9:26:00 AM

@afne
kalu rindu p la balik jenguk...
kim salam mak eh...

@mama dhia
owhh, kalu dah bungkus tu dalam 2 hari jek dah masak..
akak selalu buh lam bekas yang bertutup pastu peram lam bonet kete...cepat sikit masak...hehehe...

@ejamaria
eh kaler ijau???
pes time dengo ni...

Wednesday, September 29, 2010 9:43:00 AM

wah... best tu... berapa hari baru leh makan ni... teringin la pulak...lama dah xmakan... besss

Wednesday, September 29, 2010 10:25:00 AM

aku ada buat raya tu ari...laki aku sibuk sangat nak makan...

bungkus ngan daun getah..tiga segi..senang je..

ada orang malas pakai stapler..aku pakai lidi

petang ni aku g amik tapai kat ko..jgn macam semalam plak

Wednesday, September 29, 2010 10:32:00 AM

owh sedapnya tapai makan ngan aiskrim vanilla.......emm sedapnya..*tgh membayangkan hihi



tutorial sushi

Wednesday, September 29, 2010 11:40:00 AM

sedapnya nampak gambo ni... kat kg sy buat tapai ubi...

Wednesday, September 29, 2010 11:58:00 AM

eh bukan tapai tuk org siang bawang..ini tapai tuk tetamu la..pencuci mulut..

wei...takde bau2 bagai la...best je....pandai jugak aku buat ...ahahah

Wednesday, September 29, 2010 12:03:00 PM

@eima
hah, daun keladi...
hurmm...tak pernah lak mak aku wat ngan daun tu...

@hyazz
lor weii...dah nak bis dah kak..hehehe...

@miss geli
baiklah, semalam ko la, rushing sangat...nyampah...

@adlina husaini
aler, sian dia sampai terbayang2...
meh amik meh...

@@e_da
tu baru gambar dah nampak sedap...
ce try baru tau sedap ke idak...

@asha
dah belajar, lelama pandai la...
tak lama lagi ko leh wat bisnes tapai la...hehehe

Wednesday, September 29, 2010 1:19:00 PM

klw aku haram xreti mcm mana nk buat heheh
sebab aku xsuka tapai pulut ubi nye ok la bole juga la sikit2

Post a Comment