Tuesday, September 21, 2010

.:Satu Hari Di Raya Ke Empat (4):.


ok, ni citer raya ke 4...raya ke empat ni kami sekeluarga ke alor setar, pokok sena, jitra, alor setar dan yan...kedah darul aman....dan raya ke 4 kami berbesar hati ke area mergong, alor setar ke rumah mertua mamalyna...gerak pepagi dan perjalanan lancar mengikut pemetaan en hilmy itu...hahaha...dan sampai sana jek terus kami dijamu nasi lemak yang sedap sambalnya...beh tul, bagai orang mengantuk disorongkan bantal....ijan, aku nak belajar resepi dari MIL ko ek...hehehe...

dalam perjalanan ke sana...irfan dah ngantuk...tapi songkok maintain di kepalanya itu...memula dulu dia takmo pakai, tapi ari tu, dia sendiri yang sarungkan songkok itu...

kami lagi...beselah, big bos jek dok di belakang...

ha, korang nengok cara pemakaian songkok dak irfan ni...ni dia sendiri yang pakaikan tau...

ada gaya TUNKU ABDUL RAHMAN masa kekecik tak...hahaha...

yang ni gaya apa lak dik oiii...

ini lagi...perjalanan agak jauh, so layan jelah gambar yang ada disnap tuk isi masa lapang...

dah kenyang perut dengan hidangan nasi lemak tu...aku dan ijan family gerak ke pokok sena...ke destinasi seterusnya...umah seorang sahabat lama di uitm dulu...saper lagi kalu bukan dak pijot tu...aku rasa tiap kali aku balik beraya di utara, mesti p umah dia...huhuhu...

dalam perjalanan ke rumah pijot tu, memula kete aku kat depan...kete ijan kat belakang...tapi kat trafik mana tah, nengok² belakang, persona telah ilang di pandangan mata...aneh...tah ikut mana tah derang cilok...tapi yang lagi aneh, kami leh tersesat...terlajak hampir ke kuala nerang...adehh...aku dah sajes kat pijot suh buh bunting or banner tepi jalan map ke rumah dia...senang sikit kami nnak cari kan...hahaha...

menjamu selera di rumah pijot...ada lemang yang anuar sempat 'bakar'...bakar kat tepi jalan otw p umah depa...

korang nengok dik irfan...dah ilang baju dah...panas katanya...

lyna sibuk ngan kejaan sendiri...takmo layan kami tengah makan...

asal sedih jek muka aku ni ek...adehhh...kan dah dapat makan lemang tu...siap ada serundingn lagi...

ni anak aku ke anak ijan ni???

kakak yang comot...

kami dan kami lagi...hehehe...naperlah dik irfan dok tengah laman tu...

dan akhirya kami bertiga dan anak²...masa ni si pia jadi anak aku ni...hahaha...

nengok, betapa manjanya dak pia tu...

dah kenyang menjamu selera di rumah pijot, kami berpecah...perjalanan aku punya famili diteruskan ke jitra...rumah parid kamil...hahaha...eh bukanlah, tapi rumah opismate hubby...lepak sana kejap mandi manda anak, pastu kitaorang gerak ke alor setar ke rumah ex opismate hubby...dok sana kejap kendian gerak secara berjemaah ke sungai daun, yan, kedah darul aman...

dalam perjalanan aku tertido...giler ngantuk sebab pekena berpinggan2 nasi lemak...hahaha...dan sampai sungai daun pun baru aku sedar...

korang nengok kat rumah belakang tu...jauh kan kami kena park kete...pastu berjalan menyusuri bendang ke rumah saspek...adehh...ni betul² beraya ni...tapi beh, satu pengalaman yang tak pat dilupakan...

dan nilah rumah opismate hubby tu...rumah dia sebiji jek kat tengah² bendang tu...hehehe...nyaman jek ditiup angin sawah...

dah siap makan dan makan...lebih kurang lepas maghrib gerak pulang ke rumah...malam jugaklah baru sampai umah...perghhh...giler penatttt...tapi seronok sangat....

19 comments

Tuesday, September 21, 2010 10:34:00 AM

sakannya beraya!!! jumaat ni raya makan lagi!! huhuhuhu pkai baju raya eh.. hehehe

Tuesday, September 21, 2010 10:41:00 AM

wah2 izan nih entry meletups nih..hahah..lagi byk foto...foto2 curik+candid pun manyak..ala gemoks nya saya...(xpe berbadn tiga kan eheh)..tuh la pasai izan..len thn aku boh signboard tunjuk arah ke umah aku..hehe..ala next time hmpa ingt nyer jaln ke umh aku..ala kan susah pun kan..
amboi hg mmg jalan sakan la ..kira ronda satu kedah la raya ke 4 tuh noh..hg tak leh calen ijan lagi..dier lepaih di Danok, thailand nuh hehe..
irfan mmg...geram kt budak tembon tuh..nak amik main2 bukan nak mau..:)

Tuesday, September 21, 2010 10:43:00 AM

ena baru pemanas entry tuk raya.. izan dah sa,pai raya ke-4.. laju sungguh!.. syok leh amik angin kat bendang.. skrg musim padi kan!..
dak irfan kepanasan sampai tak berbaju yh!.. nasib baik chubby.. memg sesuai jekk.. gewammm!! hehe

Tuesday, September 21, 2010 10:47:00 AM

mrs fiza
hehehe...haruslah kai baju raya...
ada PHOTOG ke ari tu...hehehe...

fyzz
hehehe...irfan tu malu malu tuceng...hehehe...

Tuesday, September 21, 2010 10:49:00 AM

cute je irfan pki songkok..habib nyer ketat sket sbb yg thn lepas punya..so pakai utk bergmbr shj...

Tuesday, September 21, 2010 10:52:00 AM

ena
kena lelaju sementara masih lam mud raya ni...
kalu dah ilang mud tak beh nak layan...hahaha...

mrs zura
hehehe...songkok tu agak besar dari paler dia...so tahun depan leh pakai lagi kan...

Tuesday, September 21, 2010 10:52:00 AM

seronoknya jalan2 raya. tp yg paling best rumah kat sawah tu kan..

Anonymous
Tuesday, September 21, 2010 10:54:00 AM

pegi Yan.. awat tak singgah mai umah aku nih... sungai daun tu dah kira dekat ngan umah aku tu kat sungai yan. (Wawa)

Tuesday, September 21, 2010 10:56:00 AM

tang mana umah kawn haris tuh wey..kena redah bendang la plak..kena ikut ban sungai..ish2..camel tropy tui lak..

Tuesday, September 21, 2010 10:58:00 AM

memang giler2 sakan beraya ni..syokknye rata2 tmpt meronda ye..kita yg kg kedah ni pun tak meround sejauh tu...hehe..

byk snap2..best! ^_^

Tuesday, September 21, 2010 11:00:00 AM

wahh best tul ko beraya .. mmg sakan la ...
rajin ....

Tuesday, September 21, 2010 11:15:00 AM

bestnye..btul sakan ko jln beraya ek..takpe..bkn sll kan..amik peluang yg ado..hehehe..

Tuesday, September 21, 2010 11:16:00 AM

deelira
hehehe...tulah tu...beh la umah gitu...

wawa
adehh...tak teringat aku kat hang...tapi lam paler dok mikir sapelah member aku yang dok kat yan ni...hehehe...len kali ek wa...

fyzz
tulah tu...memang camel tropi wei...jauh berjalan nak ke rumah

mamalieyna
setahun hanya sekali...
alang2 balik sana, tu p jejalan area sana tu...

eima
memang sakan tul weii...hahaha...
penuh poket duit raya anak2 aku ni...hahaha

Tuesday, September 21, 2010 11:31:00 AM

syoknya jalan raya...
cam best jer rumah kat tengah2 sawah tu..

Tuesday, September 21, 2010 12:00:00 PM

haishh laju la depa ni dh raya ke-4 dh..huhu...

izan beraya sakan ye..best nye g beraya sana sini..tmpt beh2 belaka lak tu...bila la buleh btol2 beraya mcm izan sefamili..jeles je nengok nya...!

Tuesday, September 21, 2010 12:24:00 PM

beznye ko aku ari raya ke4 dah keje dah tau..

Tuesday, September 21, 2010 12:26:00 PM

irfan tu mmg dah ada keserasian jadi anak ijan tu...ehehehhe...

wei leh tak aku nak pg rumah kawan laki hang tu...yg tengah bendang tu...aku mmg teringin betul nak jejak kaki ke rumah di tengah bendang....mesti seronok kan..selalu dgr cerita dlm novel atau tv je..realiti tak lagi ni...

Tuesday, September 21, 2010 1:49:00 PM

ni btl2 raye punye entry ni.. jauhnyee jalan rayee... sebbaek tak sesat sampai pahang hahaahah

Tuesday, September 21, 2010 2:01:00 PM

sricahaya
hehehe...jalan raya setahun hanya sekali...tu yang sakan tu...
memang beh umah tengah sawah gini...
nyaman...

fieza79
pasal pa lak akak tak bleh...
bleh aih...
mai raya umah kami mai...

nana
hehehe...ate raya kan sebulan...

asha
meh la, sonok weii...
kalu ko nak p, bitau...
aku nak join jugak...
hehehe...

bunga
hahaha, kalu sampai ke pahang tu, sure sampai ke umah ko dah bunga weii...

Post a Comment