Wednesday, October 27, 2010

.:Dulu Abang (Brother) Sentiasa Menjadi Pujaan:.


aku: weii...ari ni kelas mana...brother ke olivetti ke canon???
kawan: brother la...baru class...hahaha...

hurmm...citer sal mesin taip ni, teringat aku kisah masa my diploma visit kat itm dahulu...di sanalah aku mengenali brother, olivetti dan canon...kalu idak, haram tak tau...eh mesti ada yang tertanya² apakah menda yang aku dok cakap ni kan...ekseli aku bercakap pasal elektronik typewriter yang satu masa dahulu menjadi pujaan hati aku dan kengkawan...giler perak ok...eh yang peghak itu aku...derang tak...dulu, masa belajar dulu, selain menaip dengan menggunakan komputer, kami belajar menaip jugak dengan menggunakan typewriter..

dan bermulalah rutin ASDF JKL; pada setiap typing class...

tapi ari ni aku takmo bercerita sal menaip ok...rasanya ritu aku dah pernah up sal cara menaip dengan kelajuan 110/wpm kan...dan hari ni aku nak citer sal mari mengenal brother, olivetti dan canon yang aku warwarkan itu...

dimulakan dengan typewriter cap BROTHER...nilah rupanya...sila klik pada gambar untuk imej yang lebih jelas...tak pun, sila google sendiri la... 

dan ni plak jenis² ribbon tuk typewrite ABANG ni...

seingat aku, tuk kelas menaip typewriter jenis brother, aku hanya menggunakan ribbon kaler biru seperti di bawah...kan kawan² yang masih ingat akan ini...hehehe...
_______________________

dan seterusnya typewriter jenis OLIVETTI...typewriter ni siap ada cam cermin kecik kat atas tu...so situ leh set apa yang kita mahu cam kelajuan, tulisan atau sebagainya...

dan typewriter jenis ini menggunakan PRINT WHEEL ye...bersungguh aku beli PW ni semata kerana ianya adalah wajib...takde ni, camner nak menaip kat kelas yang gunakan typewriter jenis OLIVETTI ni...sebab tiap minggu kelas akan bertukar kan...dan nilah rupa PW typewriter olivetti ini...


eh lupa...ni rupa ribbon tuk olivetti typewriter...
______________________________

dan last sekali...typewriter jenis CANON...aku sanggup beli sebiji dengan menggunakan wang PTPTipu tau...semata tuk praktis menaip di dalam bilik atau dorm...

dan typewriter jenis ini jugak menggunakan PW cam diatas...cuma PW dia lain sikit la...cam gambar di bawah ini...ni pun aku beli gak...siap pakej ngan typewriter tu...

dan ribbon CANON ni lah aku rasa aku kerap beli dan beli bila dah hampir ke titisan terakhir...ni kira makanan wajib gak ar tuk setiap sem...hehehe...


_________________________

dan sekarang...bila dah masuk alam pekerjaan...no more BROTHER, OLIVETTI atau CANON...yang ada hanyalah...

OLYMPIA sahaja...tapi function dia lebih kurang sama jek cam OLIVETTI tu...

dan yang ni ada dalam bilik aku skang...cap NAKAJIMA...functionnya lebih kurang sama cam CANON sahaja... 

walaupun dunia makin canggih...zaman makin maju...namun typewriter masih lagi berguna ye...dan typewriter pun berubah rupa dan bentuk seiring dengan arus kemajuan sekarang...hehehe...

TYPEWRITER lama...klasik bukan...nak nengok lagi, silalah google sendiri ek...

ok tu jek citer sal aku, dia dan typewriter...hahaha...kelas tamat disini...

8 comments

Wednesday, October 27, 2010 11:31:00 AM

ehehe seronok plak kelas ni


typewritter last sekali tu tentu mahal skrg ni..aku rasa mau riban2 dah..mahal tu..sbb antik dah tu.....aku pun teruja nak memilikinya kalo free..

masa aku sampai opis sini aku pakai mcm ko tu la..yg besar gedabak mcm brother...

eh teringat beli menda alah huruf tu..mahal kan...rm80...mmg syg gile kat mende tu..dulu ingat leh jual kat junior..tapi kita xde junior pun..uhuhuhu last2 kita tak leh jual...senior smpt la jual kat junior..takde la bazir sgt mereka...

Wednesday, October 27, 2010 11:37:00 AM

@~aSHa~
hehehe...aku ingat2 lupa sama ada, masih ujudkah PW tu kat lam simpanan aku...arghhh memori totally lost ok...
cuma yang masih berkeadaan baik adalah kitab kecik tulisan cacing tu...

Wednesday, October 27, 2010 11:49:00 AM

pergh panjang tul romenang pn jidah..wey izan..hg nih menggamit nostalgia la..aku still remmber aku pun beli typewriter jenama canon gak..rm 300++ gitu tak hengat la..and then aku jual typewirter tuh kt junior budak om114..alkisahnya..toyibb..pepun memori lalu sentiasa di minda..masih lagi di lipatan sejarah sebagai budak sains setiausaha yg menawan dn mengasikkan..hahahahah..pepun..mjuq la LULUS subjek typing nih..walaupn tak cemerlang..

Wednesday, October 27, 2010 11:51:00 AM

@.:fyzz:.
hehehe...aku lulus jot...
dia dia dia..(sambil tunding jari ke...arghh lupa lak sapa tak lulus typing dulu...)hehehe...yang tak lulus UIS aku ingat ar sampai kapan...lalala...

Wednesday, October 27, 2010 12:42:00 PM

saya nak tanya..kat mana ada kelas menaip laju laju ar...nk belajae jugak..???

Wednesday, October 27, 2010 12:44:00 PM

@har_ris
kat umah...sila isi borang dahulu...

Wednesday, October 27, 2010 2:07:00 PM

zaman ai dulu tak plak kami dok usha jenama ape ... main tekan2 je ... sem 1 guna typewritter yg besar gabak pastu sakit jari2 nk menekan ...sem4 br guna yg lektrik....

Wednesday, October 27, 2010 2:23:00 PM

@eima
hurmm...lain plak ek...

Post a Comment