Monday, October 18, 2010

.:Murtabak:.



korang suka tak makan murtabak???terutamanya murtabak ayam...daging....aku???nak kata suka idak la suka mana pung...tapi kalu ada, aku tak menolak...hehehe...tapi aku nak citer bukan bab suka tak suka...tak suka sudahlah...kan kan...tapi nak tanya korang la...bila korang nak beli murtabak tu kan...pernah tak korang TERperasan masa nak beli tu, telur yang digunakan nak buat murtabak tersebut BELUM DIBASUH...maksud aku masih ada lagi najis2 ayam yang melekat pada kulit telur???

cam aku ritu, pernah sekali, masa nak beli murtabak kat UNITEN tu...memang ramai la orang beratur...ate sedap...memang sedap gak la murtabak situ...sekali nengok ritu, telur yang digunakan masih kemas berada di dalam sarang...dan TIBA-TIBA...ternampaklah masih ada saki baki najis yang melekat di kulitnya...terus terbantut nak beli...hurmm...najis tu...terang2 tak bersih murtabak yang dibuat...itu bagi aku la...takkan kita nak cemari perut sendiri dengan bahan yang tidak bersih kan...hurmmm

dan semalam p pasar malam kat bandar tun razak tu...tetiba ternampak la ada gerai yang menjual murtabak...memula mata aku tertacap pada perkataan ni...TELUR SUDAH DIBASUH...siyes, tergelak aku...ni pestime aku nengok gerai yang jual murtabak buh sign cam gini...kiranya memang peniaga ni alert ar bab2 gini...dan kita sebagai pembeli nak membeli pun takdelah rasa ragu2 dan was was kan...bagus la makcik tu...hehehe...dah pasti kebersihannya...terus beli 2 keping...rasa???bolehlah...boleh gak la makan...nak wat sendiri memang konpem aku tak pandai kan...dan malas nak belajar...nak makan beli ar...bleh???

itu bagi aku la kan...bab basuh membasuh ni...aku sure la, semua orang kalu beli telur akan basuh dulu sebelum simpan dalam peti kan...sebab memang sah penjual telur tu takde masa nak basuh seme kan...hurmm...macam macam hal skang ni....banyak menda najis yang kita dok makan seharian, tanpa kita sedari...alahaiii...

notadijariku: teringat kes masa camping kat Gunung Angsi, Ulu Bendul dulu...ada rakan khemah yang masak megi terpecahkan telur tembelang...adehh...terus patah selera kami kami pada malam tu nak makan megi tersebut...hahaha....

20 comments

Monday, October 18, 2010 8:32:00 AM

hei kak..kta pnh jmpa jgk gerai roti john kt perda, dia tulis 'telur ini sudah dibasuh'..hehehe

Monday, October 18, 2010 8:44:00 AM

bagus makcik tu..takde la org bertanya berkali2...ye la lepas pegang telur, pegang doh canai tepung murtabak tu...kan tak selera jadinye...thumbs up to makcik kiah tu

Monday, October 18, 2010 8:51:00 AM

mmg sepatutnyer x leh makan kak..kat telur yg tak dibasuh tu banyak bakteria..silap2 kene cb plak..

tp basuh ek makcik yg sign tu..maknenyer mmg terjamin kebersihannyer..

jdnyer kak..kalo roti john pun lebih kurang same jugak kan kak..slalu tengok pakai telur yg terus amek dari sarang telur tu kan???eeeee.....

Monday, October 18, 2010 9:15:00 AM

hmmm... sbb tu tak order roti telur kat kedai mamak... comfirm telur tak cuci... :(
roti john - dah pandai buat sendiri... so mmg tak beli...
murtabak - tak pandai buat tp pun tak kisah sangat... so abaikan ;p

Monday, October 18, 2010 9:19:00 AM

ooo..camtu ke??? alamak, dah banyak aku makan murtabak.. tak pernah pulak amik tau pasal telur.. huhu.. aiyyak..

Monday, October 18, 2010 9:21:00 AM

weeeiiii geli! =P

Monday, October 18, 2010 9:29:00 AM

heheh aku penah jumpe kedai kuew tiow tulih telur dibasuh hehe bagus la...tunjuk dia jaga kebersihan

Monday, October 18, 2010 9:31:00 AM

kat sini dh femes murtabak telor di basoh la Izan...char keow teow telor di basuh pon dh da...hehee

sekurang nya terjamin kebersihan makanan tu kan..!

Monday, October 18, 2010 10:08:00 AM

bdk2 opis aku tiap2 mggu msti gi bli murtabak kat uniten tu..sdp katenye..yela..da ditambah perisa taik kan..hahahaha..aku tak pnah rs..

Monday, October 18, 2010 10:38:00 AM

BARU KEMARin aku pi pasar malam ngan sufiya ..beli la murtabak ..tp tak la cekout lak makcik tuh basuh ke idak...
tp tuh la ..kotoq la kalau tak basuh..sah2 ada najis tikyam kan..wlaupun tk semua teloq..

Monday, October 18, 2010 10:46:00 AM

aku mkn je..
angap bile terkena kuali panas tu..
die dah termati segala bakteria dan kekotoran..

baru yakin nk mkn..
kalo was2 kn x leh mkn..

p/s murtabak kat kl kecik2..mcm roti telur je

jb punya besar..bole mkn beramai2..bykkkkk daagingggggg...nyum2

Monday, October 18, 2010 10:54:00 AM

walaupun kulit kt x makan tapi dia still jatuh hukum haram kalu makan..benda bernajis..kuar dri bontot ayam.. plak tu...tp kali yg makan bontot ayam goreng..mcmmana plak!!!

Monday, October 18, 2010 11:09:00 AM

tak penah lagi jumpe sign telor dah basuh ...
tp aku mmg dah sedia tau sal telor bertaik nih ...
tp beli jugak ...

Monday, October 18, 2010 11:36:00 AM

hm zue sll basuh dl telur sebelum masuk peti.sbb dah terang2 nmpk ada najis kat telur tu.

Monday, October 18, 2010 12:45:00 PM

oh...tetiba rasa...

dh la byk kali beli murtabak ms pose rituh..

Monday, October 18, 2010 12:45:00 PM

mintak link n3 ni yea..=)

Anonymous
Monday, October 18, 2010 1:17:00 PM

apa kata kita bawak telur ayam sendiri dari rumah yg dah dibasuh & bagi kat gerai murtabak etc utk dia masakkan. harga lain kira la

Monday, October 18, 2010 2:54:00 PM

patutla murtabak dia sedap.. xbasuh rupanya

Tuesday, October 19, 2010 12:40:00 AM

erm murtabak mmg best kan.erm tapi bagus juga buat mcm tue.sbb menarik perhatian pembeli..kan dijamin bersih...

Tuesday, October 19, 2010 9:49:00 AM

aku kan dulu tak tau langsung pasal telo ni kena basuh. lepas korang laki bini btau, baru la aku basuh telo2 tiap kali nk dimasak walaupun kulitnye tidak dimakan. hehe.

mekasih ye utk ilmu ini

Post a Comment