Thursday, October 21, 2010

.:Pulut Dakap:.


hai...tak abis2 aku up citer pasal makanan kan...mesti ada yang meluat, muak dan sebagainya...arghh dulik ar...ni bukan citer sal aku masak, tapi sal apa yang aku rasa skang...aku rasa cam nak makan makanan tu, tu aku up sini...kalu ada mereka² yang tau kat mana nak dapatkan, sila bitau ek...jangan sesegan...

ok, n3 kali ni masih bercerita sal pulut...tapi kali ni bukan pulut kuning, pulut pagi, pulut apa lagi ek, atau sebagainya...tapi aku nak citer sal PULUT DAKAP...ni masih berkisar citer sal makanan pantai timur ok...lebih kepada kelatanese...opss...aku bukan orang kelantan ye, aku anak pahang tapi ic mak ngan arwah apak dah memang terpahat 03...so meke tulah anak jati kelate...bukan kami adik beradik...hahaha...

dulu, masa aku di usia belasan tahun...mak aku meniaga kuih muih...dan macam² kuih la yang dia buat...dan sudahnya kami adik beradik yang akan menolong beliau di dapur...tolong pe yang patut...(tapi aneh sampai skang tak terer² nak buat kuih gini...kalu nak, mesti suh mak yang buat...hahaha) dan salah satu kuih yang mak akan buat adalah pulut dakap ni...

dulu (ni memang kisah dodulu ok)...aku tak tau langsung nama kuih muih ni tau...hinggalah satu hari tu mak buat, dan barulah aku tau, kuih ini dinamakan pulut dakap...sebabnya, korang nengok gambar di bawah ituuu...kuih² ini sedang berdakap mesra ok...hahaha...

dan didalamnya adalah berintikan pisang...rasa???manis² pisang...

eh lupa...gambar adalah dari google image...senang jek skang...google jek...sebab gambar ni tiada lam simpanan aku...

ha, korang camner???pernah makan tak???mesti ada yang pernah kan...tapi nak tanyalah, kat sini, mana ada jual...nak wat sendiri tak berapa nak pandai...so rasanya, aku kena pulang ke kampung ni kalu nak makan kuih muih yang aku nyatakan itu...ok tak????

maaaaaaaaaaaa...rindunya nak makan masakan maa...dah lama dah maa tak masak...sob sob...

notadijariku: mak aku sibuk ok...hahaha...

19 comments

Thursday, October 21, 2010 10:37:00 AM

pulut lg? ceh.
aku pun mmg suka mkn pulut ni. tp yg pulut dakap ni jarang jumpe dah la wei. kuih klasik ni. dan aku tak penah mkn pun. tak sangka letak pisang dlm tu. hehe

@..nOj..
bukan klasik la weii...
tapi tradisional...
haah letak pisang...rugilah tak pernah rasa...sedappp

Thursday, October 21, 2010 10:48:00 AM

this is ketupat dakap...

Thursday, October 21, 2010 10:51:00 AM

zan, ko citer pasal makanan wat makyong ni terliur sudahhhhhhh!

pulut dakap mmg fav ahkak. sedap giler. lama x mkn weih. susah nk jumpa kat KL/Pjaya nih. kat kg2 ada la kot.

tp x silap akak, pisang utk wat kuih ni pun kena guna pisang tertentu jerk. tp x sure ar pisang apa. sbb x semua pisang sesuai dikahwinkan dgn pulut..

Thursday, October 21, 2010 11:14:00 AM

wehh pulut2 ni faberet...kfieza tk penah rasa pulut dakap inti pisang..tp konfem sedap ni...nyumm

Thursday, October 21, 2010 11:25:00 AM

izan,

pulut dakap?? 1st time ena tahu nie izan.. mrmmm tapi gambar tu memg nampak menarik la..

Thursday, October 21, 2010 11:33:00 AM

akak, memula tak kenai sape cik mot, pas tgk nama blog baru kenaiii, hehehehhe!!!


takpenah makan, kat pantai timur byk ek? nak cari next month balik sana :)

Thursday, October 21, 2010 11:54:00 AM

org penah mkn kuih ni kak..
tu pun sebab kawen ngan org utara..
tp mule2 tu cam gayat gak ler..
maklumla x penah makan..

tp sedap..

Thursday, October 21, 2010 11:59:00 AM

pulut dakap..pergh one of my peberet kuih nih..kt depan pejbat aku nih masih ada lg orng jual kuih klasik nih..bak kata nojah..kuih klasik..hehe
mmg sedap...sbb letak pisang ..

Thursday, October 21, 2010 12:00:00 PM

zan, sekali pandang mcm keptupat palas. tp yg ni ada inti pisang yea. aku baru 1st time tgk ni.

ishh tingin plak ketupat palas huhu

Thursday, October 21, 2010 12:26:00 PM

tak pnah mknla..klu ko jmpa ade kat mane2 area sini2 ko bgtau ek..tingin gak nak rs..adus..jgn meleleh airliur anak aku sudah..hahahaha..

Thursday, October 21, 2010 3:16:00 PM

aku pernah makan dan cuba..sedap gak la...bab pisang ni aku suka aje..ehehe

Thursday, October 21, 2010 3:16:00 PM

aku pernah makan dan cuba..sedap gak la...bab pisang ni aku suka aje..ehehe

Thursday, October 21, 2010 3:19:00 PM

Perghhh..
Nmpk cm sedap..
Mkn dgn rendang konfem tdo lena pastu..
Haha..

Thursday, October 21, 2010 3:32:00 PM

sedap kan kak izan..my mum org kelate so benda2 nie dh biasa..smpi skrg adik ma sy wat letak kt kedai org...last two weeks my sister buatkan sbb kami dua2 teringin tp org muda buat xsama rasanya...

Thursday, October 21, 2010 3:32:00 PM

sedap kueh nih..pandai izan watkan erk...

Thursday, October 21, 2010 4:02:00 PM

ala zan... tak yah tunggu mak la... buat je la... nak daun pisang?... akak bole sponsor ;p

Thursday, October 21, 2010 4:30:00 PM

kitorg panggey pulut pisang ...
eeii aku tak suka ...
manis .. aku suka kuih lepat ..sedap nye lama tak mkn ... kat cni tak penah jumpa ...

Thursday, October 21, 2010 4:34:00 PM

kat m'sia ni macam2 jenis kuih yang ada rupanya ye...

ni 1st time dengar nama kuih ni & tengok kuih ni... makan apatah lagi... hehe

**kot mana pun masakan mak kita la yang paling best kat dunia ni...

Post a Comment