Monday, October 11, 2010

.:Saya Nak Ini...Saya Nak Makan Ini:.


sesekali kan...aku teringin nak makan LEPAT UBI KAYU ni...kalu dulu, mak aku selalu buat...masa tu keliling umah banyak tanam pokok ubi kayu ni...tapi skang kalu nak makan, ubi pun kena beli...beli tu satu hal...yang menjadi banyak hal bila ubi kayu yang dijual keras cam kayu...adehhh...kut ye pun nak untung, hagak² la kan..tapi siyes la weii...teringin sangat nak makan...adakah aku kena make by my own tuk puaskan tekak sendiri...adehh...tolong tolong...

lepat ubi ni antara kuih feberet aku selain kueh koci inti kelapa...maaaaaaaaaaaaaaaa...tolonglah buat untuk anakmu ini...sob sob...

teringat kat lepat mak ni...uhuks...
haruskah aku pulang ke kampung halaman???
aku nak makan dari air tangan mak jugak...sob sob...

LEPAT UBI KAYU
Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu
2 sudu besar kelapa parut
3 sudu besar gula merah
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur atas api

Cara-cara:
1. Ubikayu di buang kulit, dibersihkan dan diparut.
2. Perah parutan ubi kayu itu menggunakan kain. Buang airnya.
3. Satukan kesemua bahan, gaul rata.
4. Sudukan ke dalam daun pisang dan lipat seperti biasa. Kukus selama 1/2 jam.

______________________________________

resepi dah ada...tapi cam tak konfidenn nak wat sendiri...nak yang mak buat jugak...hehehe...ha selain lepat ubi ni kan...aku suka gak makan bengkang ubi kayu ni...makan berketul² pun tak per...hadap sorang jek...

bengkang ubi kayu...

owhhh...akulah penggemar kuih muih tradisional...lalala...

11 comments

Monday, October 11, 2010 10:42:00 AM

hah, lepat memang sedapppp! suka lepat labu, makan sampai tercekik memang sedapppp, ehehheh :)

Monday, October 11, 2010 10:44:00 AM

aku suka lepat pisang

Monday, October 11, 2010 10:48:00 AM

@Ieda Al-Habsyi
perghh...lepat labu tu sedap gak ieda...
mak selalu buat...hahaha...mak lagi...kan kan...

@asha
tak kira tk kira...
nak lepat ubi jugak...

Monday, October 11, 2010 11:13:00 AM

aku suke yg berasaskan pisg..jmput2 psg..grg psg.lpt psg..sdp nye..tp ape pun mak kite wat sume sdp kan..hehehehe..gi la blk ne..

Monday, October 11, 2010 11:15:00 AM

pokok ubi akak baru bertunas... lagi 4-5 bulan dah ade isi bole la buat entry lepat / bingka ubi... hehehe... daun pisang dah la free kat blakang tu...
akak suke bingka lagi dari lepat ;p

Monday, October 11, 2010 11:19:00 AM

kuih peberet aku weehhhhhhhhhhhhhh. nak2 bingka ubi perghhh meleleh. ni satu2nya kuih yg aku ngidam masa ngandung hana!

Monday, October 11, 2010 11:20:00 AM

hoh tidakkkkkkkkkkkkk. kedua2 kueh tradisional ini adelah merupakan kuih kegemaran aku jugak wei. sedapnye. terasa2 dah ni. yb bingka ubi tu, nak2 bahagian yg kaler itam2 tu. sedapnye. lepat ubi pun sgt feveret. gile berpuluh taun tak mkn ni

Monday, October 11, 2010 11:50:00 AM

sy suka lipat ni gk...hehe..

Monday, October 11, 2010 12:18:00 PM

aku pun suke kuih niih.. ermm syedapp.. dah lama gak aku xmakan kuih2 gini... ermm best jugak kalo ada lepat pisang sekali.. n yang pasti xde bubuh kelapa parut.. wahhh....

Monday, October 11, 2010 12:24:00 PM

uishhh...sedapnyerr.....nyummyy... :D

Monday, October 11, 2010 1:18:00 PM

erm lepat tue mglah sedap aduhai dah terliur dah kat sini tau..hehehe

Post a Comment