Monday, November 29, 2010

Kisah Di Kala Hujan


uikss...sejuk tul petang ni...ujan turun menyejukkan suasana...sekarangkan musim hujan, bila musim hujan aku teringat bila zaman kanak kanak dulu, uishhhhhh..best betol...kanak2 cam aku dulu kalu time hujan je macam berpesta...memang rahmat...ada beberapa xtvt boleh buat kala ujan turun...

1) bila hujan jer ..aku cukup suka dok bawah pancur air bumbung rumah...pergggghhhhh..kena plak belum mandi lagik....umpama mandi air terjun....hehehehe..tersangatlah nikmat...yang lawaknya siap prepare syampu ngan sabun lagik...arghh...sangat nostalgia kan....itu kalu dulu leh wat mcam tu..kalu sekarang org kata budak ni buang tebiat ka...hehe..lagipun air hujan sekarang dah banyak asid akibat perubahan iklim dunia...boleh gatal2 kalu kena muka...

2) bila hujan jer, ni aktiviti bersama kwn2..kami wat buat kapal dgn bot guna kertas..lepas tu cari longkang...kami race kapal tu dalam longkang..hehehe..ini di namakan Permainan KUDA
LONGKANG...hehehe...tapi jgn tersalah anggap yer...zaman kuda longkang ni dulu permainan ini boleh diperjudikan dan buat pertaruhan..org dewasa jer lah...kami bebudak ni x la buat mcm tu..zaman tu bukan faham judi semua bagai ..bukan mcam dak dak skrg..tapi itulah permainan budak kampung mcm aku..hehehehe..ni pengalaman en somi yer..

3) bila ujan jer.. budak laki yg main bola memang heaven lah...en somi aku kata..kalu hujan masa tu lah derang leh wat tackle2 keras terhadap lawan..kalu gol keeper plak masa ni lah dia pun sibuk nak eksyen terbang bagai..hehehe..tu aktiviti budak laki kot...en somi lah bgtau..hehehe...aku tak main sangat ujan ni...hahaha...ini aku tipu... :p

4) bila ujan jer....aku akan request kat mak nak makan cekedout....ehhh..cekodok..kalu tak pun lempeng kelapa...makan plak dengan air kopi ke teh time tu..alangkah indahnya...tapi kalu x leh dapat request tersebut..dapat makan roti mayat@biskut mery@biskut bantal@apa saja yg sama waktu denganya pun ok jugak...ahaks...(cehh...time ujan baru nak makan menda ni...kalu idak, tak pedulik pung...hahaha)

5)bila ujan jer...aku mesti teringat lepas hujan berenti ni mesti ada kulat atau cendawan yang akan kuar..masa ni aku akan ikut mak akau pi cari cendawan kulat..tu pun kalu adalah..org kata kalu rezeki tu ada dapatla dinner malam makan sup cendawan...ceewanhhhh...yelah, aku kan orang susah...huhuhu...eh ada ker mushroom soup time tu???entahlah, aku tak amik tau plak...

6) bila hujan jer...akan ada kelkatu yang akan kuar dr celah lubang bawah rumah. bila ujan berhenti...aku suka tgk menatang kekatu ni dok kluaq ikut lubang dia..(korang jangan pikir lubang lain lak...) amat menarik ar....kalu en somi aku panggil kelkatu tu ngan  nama "KONGKIAK"...pasai pa pelik sgt nama dia aku pun tak tau...maybe orang utagha panggil lagu tu...

hurmm...sejuk ar ujan2 petang gini...syedap layan tido ni...erkk...nak masuk tido dulu la....
hahaha...

notadijariku : ha, korang camner plak???ada citer tak di sebalik ujan yang turun tu??? eh, jangan main ujan...kang demam...huhuhu...

6 comments

Sunday, November 28, 2010 9:39:00 PM

owhh sy selalu fikir nk balik ke zmn 12 thn ke bawah apabila ujan turun dgn lebat...
rindu zaman kanak2... ujan lebat tu mmg d tgu2...tp ujan yg xde guruh n kilat je....owhh heavennnn

Sunday, November 28, 2010 9:46:00 PM

cikbedahlaser
haah, sonok kan main ujan masa kecik2 dulu...
tetambah kalu time ujan lebat...perghh...
main ujan sampai ketar2...
tapi skang...hurmm....cari penyakit la gamaknya...hehehe

Monday, November 29, 2010 7:57:00 AM

mak aku tak bg main ujan ....
nanti demam
tak bg main lopak air/becak
nanti naik kudis ...

Monday, November 29, 2010 8:04:00 AM

@eima
arrghh...rugilah ko, tak rasa nikmat zaman kanak2 yang sebenar...hahaha

Monday, November 29, 2010 8:29:00 AM

Bila hujan jee... saya pun macam yang akak explain kat no 1-4 hiihihi..

sebab tu la jawapan kepada "kenapa saya suka rumah saya x 5 = sebab dia beshhhhh!!!!!! hihihi best kan jadik bebudak!!

Monday, November 29, 2010 12:13:00 PM

aku dedulu aba aku marah bebeno kalo kiteorg main ujan.. tapi kalo balik skolah time2 ujan sangat la suke, sure kayuh beskal pelan2.. pastu kena marah sebab tak g beteduh.. haha

Post a Comment