Saturday, November 27, 2010

Berbicara Tentang Kesuburan


hurmm..ari ni aku tergerak hati nak berbicara tentang kesuburan...memandangkan aku ada kisah tersendiri berkenaan kesuburan ini...hurmm...gimana ek nak mulakan citer ni...ok aku mulakan citer gimana menda ni bleh terjadi kat aku....nak dijadikan citer, dulu masa muda remaja, period aku atau waktu datang bulan memang teratur...tak pernah skip2...tapi tulah, ketentuan dari Allah...siapalah kita nak menyangkalnya kan...

one month before kahwin aku disahkan ada ovarian cyst...dan atas nasihat doktor, yang dikhuatiri akan memberi mudarat kepada aku selepas kahwin,aku telah disarankan tuk menjalani minor operation...dan tanggal 18 Disember 2005 aku telah menjalani minor operation dengan kaedah skop apa tah...hanya membuat tiga lubang yang terbentuk diantara pusat dan kiri kanan perut...dimana beradanya ovari seorang wanita...gitulah...dan sebulan selepas itu aku tanggal 28 Januari 2006, telah mendirikan rumahtangga bersama lelaki pilihan...laki aku la tu...

eh tapi kan selepas minor operation tu kan, aku kena datang ke hospital untuk mengambil suntikan lucrin selama 6 bulan...maknanya sebulan sekali la kena cucuk menda tu kat montot...tujuan suntikan ni adalah untuk menahan period dari datang....arghh...perasaan aku ketika itu???tertekan la weii...bistu gimana aku nak tau tahap kesuburan aku bila mana period tidak datang berkunjung kan...giler sedih sangat...sampai satu masa aku dah jadi gif up...kekadang rasa pilu sangat bila nengok kengkawan yang seusia perkahwinan aku masa tu dah berbadan dua...asakan demi asakan soalan datang bertalu2...kekadang yang membuatkan aku lebih tertekan adalah soalan dari orang luar...macam2 la...

korang bayangkan la, 6 bulan period ditahan...kalu bersama pun, cam gitulah...bila rasa tak sedap badan try buat UPT...tapi hampa, sebab hasilnya negatif...hinggalah aku benar2 gif ap...siyes...gif ap giler ok...
sampaikan pernah cakap kat laki aku tu, andainya kita ditakdirkan takde anak buat selamanya gimana bang??? aku tau sure laki aku sedih...dan masa tu aku tak cukup kuat nak suh dia kahwin lain...arghh...aku bukan perempuan yang tabah gitu...sob sob...

dan waktu kena amik suntikan lucrin tu kan, tak terkira air mata aku ni tumpah...seringkali aku bertanyakan doktor,bila aku boleh mengandung...doc kata kena tunggu...arghh...sampaikan aku down sangat time tu...rasa malas nak amik suntikan tu lagi...dan disebabkan suntikan tulah berat badan aku naik mendadak...sedih bukan...bukan naik sebab mengandung tapi disebabkan rawatan susulan...

dan akhirnya, Allah masih sayangkan aku...doa kami siang dan malam untuk dikurniakan anak dimakbulkan Allah...pada ujung bulan 7 tahun 2006 aku disahkan mengandung...tu pun setelah membuat UPT untuk sekian kalinya...dan atas dasar simptom2 mengandung yang ada dalam diri aku...syukur padaMU ya Allah atas kurniaanmu ini...

dan lagi, setelah apa yang berlaku, tahulah aku bahawa  setiap rezeki itu datang dari Allah...dan rezeki manusia itu berbeza...ada yang baru kahwin terus disahkan bunting lebih tepat lagi bunting pelamin..tapi tak seme orang bernasib baik gitu...dan ada yang menunggu hingga bertahun2 untuk mendapat seorang anak...berbicara tentang ini, teringat aku pada ex opismate yang menunggu hampir 7-8 tahun untuk mendapat anak yang sulung...dan kini beliau sedang mengandung anak yang kedua...rezeki kan...dan perkara yang sama seperti aku alami juga telah berlaku pada seorang opismate aku...dan beliau pun telah menjalani minor operation sama seperti aku...syukur kerana buat masa sekarang beliau sedang hamil anak kedua...kuasa Allah bukan???tak semua wanita ni yang ada didunia ni bernasib baik...rezeki Allah yang tetapkan...

dan nasihat aku pada mereka2 yang masih lum dikurniakan cahayamata...teruskan berusaha...Allah akan makbulkan doa hambanya yang tidak mudah putus asa dengan apa yang ditetapkan...

notadijariku: cerita ni adalah catatan peribadi yang terjadi dalam idup aku sendiri...tidak ada kena mengena dengan yang idup atau yang mati...

5 comments

Saturday, November 27, 2010 12:49:00 PM

yerla.. kita hanya mampu berusaha dan yg menentukan adalah DIA..

Cam tu jugak ayat ena pd adik yg dah kawin dah 3 tahun tapi lom rezeki dia lagi wat masa nie.. dan buat kawan2 yg punyer masalah yg sama.. tp tok leh la dok setakat berdoa saja kena usaha & berubat.. InsyaAllah..

Saturday, November 27, 2010 1:04:00 PM

tuhan tu adil...ada yg jodoh cepat, rezeki melimpah luah...tp lambat dapat anak....

kalau semuanya mudah, kita xkan berdoa, dan merendahkan diri meminta pada tuhan....

Saturday, November 27, 2010 1:13:00 PM

salam
banyakkan senam..makan yang berhasiat dan jaga kesihatan..

Saturday, November 27, 2010 2:52:00 PM

ena
betul tu, kita gak kena berusaha kan...

ila haron
yup stuju...tulah lumrah lam kehidupan...

brutal solo
owhh, doc dah datang...mekasih doc atas nasihatmu itu...

Thursday, December 02, 2010 12:48:00 PM

sis,

thanks sebab tulis kisah ni. saya pun sedih sgt dgn apa yg berlaku since sy dpt tau sy ada ovarian cyst. doktor msh mempertimbangkan utk buat pembedahan atau x.

selama sis cuba utk hamil, sis ada mkn pil apa2 x? atau ada doa apa2 utk dikongsi?

sy x kawen lg tp ini utk persediaan masa dpn.

Post a Comment