Wednesday, November 10, 2010

.:Kepada Adik-Adik Yang Nak Amik SPM...Dapatkan A Good Result Kalu Nak Jadi Pilot Ye:.


 =)...wahh...panjang benar tajuk entry aku kali ni kan...kemain lagi....haah, kepada adik2 yang nak amik SPM tak lama lagi...study rerajin...jawab betul2 masa exam...dapatkan keputusan yang baik dan cemerlang kalu berkeinginan tuk jadi seorang pilot tau...pastu wat surat permohonan anto kat opis akak...bila bos akak dah approve, akak akan buat surat pelepasan tuk adik2 tau...tapi sekali lagi akak nak ingatkan, pastikan at least get 5 credit including Bahasa Inggeris, Matematik, dan salah satu matapelajaran sains bagi yang amik aliran sains ye...senang kan...

ni idak, akak nengok ada yang result memang hancur, tapi atas desakan mak ayah yang agak berpoket tebal, derang apply jugak nak masuk flying skul ni...owhh...gimana akak nak tolong...susah la kan...bukan pe, exam paper tuk jadi pilot yang melibatkan paper dari UK tu bukan murah ye adik adik...satu paper paling murah ke mahal ni ek dalam 75 pound sterling...so adik2 convert sendiri la ngan duit Malaysia tu...akak serender sebab akak memang fail math...tu sebab akak jadi kuli pilot jek...nak jadi pilot tak mampu...huhuhu...

acilah kut akak letak gambar ko kat sini dik moana...jangan saman akak tau...akak amik gambar ni kat google...so sila saman google...nanti datang opis jumpa ngan akak ye...hehehe....
Nur Moana Ishak-salah seorang pilot wanita yang berkhidmat dengan AirAsia....
lagi cerita pasal beliau leh baca kat SINI

owhh...lepas abis SPM, dalam awal tahun selalunya sure aku bz...dah aku kata bz aku kan bermusim...salah satu yang buat aku bz sebab time tulah ramai benar minta nak masuk flying skul yang terdapat kat Malaysia ni...sebelum derang ke sana, derang kena dapatkan surat dari opis aku ni...kalu idak, mang tak pat masuk la walaupun ada duit riban2...hehehe...

fyi, tuk pengetahuan adik2 akak2 atau ahbang2 yang ada anak sedara, adik sedara atau sesapa sahaja yang ingin mengikuti kursus pilot ni, kat Malaysia ada 7+1 sekolah penerbangan yang berdaftar dengan opis akak tau...ada di Melaka-Pulau Langkawi-Kota Bharu-Ipoh-Bintulu-Senai-Sabah-Kuala Terengganu...dan sekolah yang terbaik yang banyak melahirkan pilot2 muda skang yang banyak berkhidmat ngan AirAsia terutamanya adalah dari sekolah kat Melaka tu tau...so buat keputusan yang bijak ye...

eh eh...aku cam wat promotion plak...bukan apa, aku nengok nowadays kan, ramai benor anak2 muda yang nak jadi pilot ni...sampai kuota kat sekolah penerbangan pun dah terlebih2...yang susah kami jugak...tapi kebanyakkannya ada yang nak jadi pilot kerana minat...tapi ada gak atas desakan ibu dan bapa...yelah, profesyen seorang pilot ni kan nampak cam eksklusif sikit...gaji pun hurmm...riban2 sebulan kan...leh terbang tinggi di awan mengelilingi dunia kan...hurmm...aku pun nak jadi pilot la...tapi...wangnya takde...camner tu...huhuhu...

dulu, masa memula keja sini, aku selalu berangan nak naik aircraft yang drivernya adalah bos sendiri...masa tu bos lama aku ni pilot fixed wings...dan angan2 aku tu tercapai...bila mana aku dapat join p LIMA di langkawi tahun 2005 yang mana my boss masa tu yang jadi drivernya...sangat seronok sebab dapat melihat isi perut cockpit yang bukan seme orang dapat melihatnya..dan bila bos sekarang yang mana beratingkan rotary pilot, aku teringin plak nak naik helikopter yang drivernya bos aku ni...tapi, kata bos...bukan best pun naik heli...g pun berisiko...arghhh bos ni saje nak patahkan semangat aku tau...tapi tak per, at least keinginan aku tuk naik heli tercapai gak walaupun drivernya bukan bos aku...huhuhu...

eh panjang lak aku melalut...so kalu ada sesapa, adik2, sepupu sepapat, pak sedara, mak sedara atau yang setaraf dengannya yang berminat nak masuk sekolah penerbangan itu, jangan lupa ye, dapatkan surat dari opis akak ni...kalu result bagus, for sure my bos akan bagi surat pelepasan..kalu tak bagus, silalah buat appeal letter ye...dun wori, my bos seorang yang baik hati...hehehe...

one of my uitm friends yang sekarang sedang mengikuti kursus CPL/IR di salah sebuah sekolah penerbangan di Kota Bharu...

dan mereka mereka yang bakal bergelar seorang juruterbang professional sedikit masa lagi...

notadijariku: en isk, cepat sikit abiskan belajar kat APFT tu...tak sabar nak nengok kamu terbangkan pesawat A380...huhuhu...besar benar impian kawanmu ini...:P

12 comments

Wednesday, November 10, 2010 7:47:00 AM

owh.. ingtkan El arini.. Izan dah sihat ker? hehe.. kat umah pun leh on9 jugak kalo cuti.. tapi dari gaya entry macam dah sihat je... ker salah izan??;P

ok la tu.. ena nye pernah naik flight jer.. tak pernah lg naik heli ker.. aircraft ker.. mrmmm.. beruntung gak jd izan..

Wednesday, November 10, 2010 8:17:00 AM

mmm... dulu pernah dpt offer utk sambung belajar kat TUDM utk post pegawai penerbangan... abah tolong apply... tapi sbb akak tak minat masuk geng uniform... surat offer datang akak sorokkan... hehehe... pastu bila abah tanya... ckp ntah tak dapat pun... ;p

Wednesday, November 10, 2010 8:40:00 AM

wow...sure gaji beso diaorg ni kan..bestnyaaa..tapi risiko amat tinggi kan...huhuhu..

zan- tolong kirim salam kat ABG IS yg smart tu...ckp kat dia..ader org SA dah lama dah ..sian org tu..hahahahha

Wednesday, November 10, 2010 8:48:00 AM

takan nk jd pilot kena 5 kredit termasuk math ngan BI ?? sains kena 1 ...

klu aku tau lama dah apply jd pilot.... tp risiko nk terhempas sgt la tinggi ...

kak pe sal tak bgtau awal2 yg nk jd pilot tak perlu semua A ....

Wednesday, November 10, 2010 10:39:00 AM

panjang nyee..x larat nk abiskan..haha

aku pegi gak dulu interview utk kadet pilot MAS 3thn lepas..

tp x macam interview,more to main game..

time interview tu 2 org je candidate utk slot aku..

result game to dihantar ke Uk utk proses..bile sebulan tu..

die call..ckp aku x bejaya..

pendek katanya..result yg baik saja x mmpu menempatkan anda menjadi seorang pilot..kemahiran bermain game juge penting..eheh

eh, aku lak komen pnjg..daa

Wednesday, November 10, 2010 12:01:00 PM

huhu gayat tak leh jadi pilot pastu pastu pakai spek pulak tu..

**dah, duk diam2 kat opis ko

Wednesday, November 10, 2010 1:04:00 PM

cun pilot pompuan tu kan

Thursday, November 11, 2010 12:15:00 PM

adik saya minat nk jadi pilot...
tp kalau SPM xpas, bole gak jadi pilot...
tp darat r..heheheheh

Sunday, July 10, 2011 12:15:00 AM

opis akak kt mana ? macam mana nak mohon ??

Sunday, July 10, 2011 12:19:00 AM

opis akak kt mana ? camner nak hantar permohonan ??

Thursday, June 07, 2012 12:11:00 AM

Mana ofis akak ?

Sunday, December 07, 2014 3:02:00 PM

hye, saya saidah 14 tahun saya minat pilot dan matematik dan english lemah :( dan duit tabung x mencapai tahap lagi... rm 500 ribu besar bagi saya..... doakan saya dapat buat pt3 tahun 2015 yer semua..

Post a Comment