Wednesday, December 22, 2010

Aku (Bukan Bermaksud Kurang Ajar)


hurmmm...dah bis entry ringan...ni entry agak berat jugak...sebelum tu...DIMINTA jangan sesiap sentap sendiri ok...aku tak tujukan kat sesapa...bukan apa, aku namo la, tetiba jek kang, kuar entry sentap sana sini kat blog memasing...tapi kalu tak tertahan gak nak sentap...sila kasi backlink ke blog aku...hahaha...sesambil menangguk di air keruh ni...UV aku pun sure mencanak...nak jugak tu...cehh...perasan la ko zan...matiklamak kalu ada yang tersentap ni...haihh...

k, bos takde pagi ni...dia miting sepanjang hari kat nilai...aku bajet nak cuti sebenarnya, nak nengok wayang sebab tiket murah rini, tapi dia kata kalu dia takde, aku kena stay...hurmm..bos ni saje jek tau...aku dah siap muncung² mulut semalam...tapi dia masih tak faham...arghh demmmm....
tapi...takpe takpe...aku cuti besok...:p...ye ye jek kan...

ok berbalik pada tajuk entry aku ni...AKU...ce nengok ngaper aku capital lock perkataan itu...
guna AKU tak bermaksud kurang ajar...sebab rerata blog yang aku p, bahasa perantaraan adalah AKU...
bukan saya, me, ai, mama, mummy, ummi, mak, emak, omak dan macam² lagi la...
eh guna AKU tak bererti kurang ajar ok...itu terpulang pada si penulis kan...mana yang selesa tuk bahasakan diri sendiri...aku lebih selesa guna AKU...tapi bila balas komen, aku kena nengok jugak lah saper pengomen aku tu kan...kalu pengomen pertama kali, sure aku guna SAYA...kalu kengkawan gaduh seme aku guna AKU...kalu orang lebih tua dari aku...tanda hormat aku guna SAYA atau kata nama kedua...
dulu pernah la dalam 2-3 entry aku test gunakan perkataan SAYA...tapi agak kekok disitu...
cam jadi orang lain plak...so terus aku guna AKU...sampai skang...aku lebih selesa membahasakan diri dengan AKU...lain orang lain cara dia kan...ha, jangan sentap ye...sila tahan memasing...

aku ingat dulu...ngan adik beradik kan, kami tak pernah guna AKU ENGKAU bila bercakap...ada pun SAYA, AWAK, atau nama pangkat dalam famili...kalu aku cakap ngan mak selalunya aku guna panggilan KAKDE...sebab aku anak ketiga...
citernya begini...dalam famili aku kan, memang pantang la kalu berAKU engkau dengan adik beradik...
kalu mak ayah dengar jek gitu, sure kena penampar mulut tu...silap² ada yang kena cili weii...
gitu jugak dengan bahasakan diri dengan ORANG...aku tak nafikan, ada yang suka cakap gini...
"mak, orang (dia lah tu) rasa...bla bla..sebab bila guna ORANG...mak aku mula tanya...orang mana???orang atas bukit...motip???tah aku pun tak pasti ngaper orang atas bukit jadi mangsa...

dan ada jugak yang gunakan KITA...ni rasa lembut jek kan...tapi aku lak tak biasa...arghhh rasa cam aku jadi orang lain plak...so AKU jugaklah yang terbaik...
kekadang aku p jejalan makan hangin ke blog kengkawan..aku nengok dulu la...apa kata ganti diri yang sesuai tuk digunakan...tapi mostly yang lebih tua, tanda aku hormat pada mereka...aku bahasakan SAYA...tapi ada jugak hormat aku cam gini..." kak...aku...bla bla...tak semestinya guna AKU tu kita kurang ajar kan...tul dak...

so itu pendapat aku kan...bukan pendapat orang lain...dah dah...kan aku dah kata jangan sentap...sebab aku tak tujukan kat sesapa ok...ini cerita dan pendapat peribadi aku...takde maknanya aku nak karang blog aku ni guna cikmot, atau kata ganti nama yang lain...kang ada yang melugai baca...harharhar..(pinjam gelak amjah ian jap...)
weee...PEACE NO WAR...

notadijariku: i lebiu la...:p

22 comments

Wednesday, December 22, 2010 11:08:00 AM

ambo ok je..x de hal..hehe..

Wednesday, December 22, 2010 11:10:00 AM

kak ko kate ke aku la tuh ..ceh ..sound direct arrr ....
hahahha bkn dah sound ngan wat pemintaan ke ...aku yg degil still guna AKU lagi kan ... hahah

cam ko kate kak...keselesaan tu ...
tp aku still panggey ko kak lagi kan ... dimaafkan la ek ... hehe

me is me ...aku adalah aku ...
tak bisa nk merubahkan nye ...sorry ...
tetap nk guna AKU gak ...

dasar budak degil !!

Wednesday, December 22, 2010 11:10:00 AM

mmg dr awl berblog dh bahasakn diri AKU...mmg slesa..:-p

Wednesday, December 22, 2010 11:10:00 AM

Betul tu..
200% setuju.. heheh..

terpulang pd keselesaan masing2.. :D

Wednesday, December 22, 2010 11:11:00 AM

hehehe aii like this entry bery2 much muahaha
takyah aku nk huraikan kenapa ko pon paham apa maksud AKU muahahaha

Wednesday, December 22, 2010 11:13:00 AM

har har har.. penat meleleh air liur baca entri ni..pjg berjela :p

arghh mak byk kata gnti nama.. ikut kesesuai dan keselesaan mood time tu.. tp AKU (eh kekok la plk bahsakan dgn org lbih tua camtu) hahahaha

Wednesday, December 22, 2010 11:14:00 AM

@Mama Hanim
ambo??beh jugak tu...hehehe...

@eima
arghh...ko jangan nak ngengada ye nak sentap2...
aku suka cara ko...keep it up...
yang penting keselesaan...hehehe...

@mamatisya
selesa kan kak...meh comolot meh...:p

@Ena
hai ena...nak doposen...beli eskrem...lalala...

@Nana
kalu ko sentap aku tampo jek ko ni...bese ni...panggil aku akak cepat...hahahaha...

Wednesday, December 22, 2010 11:18:00 AM

hehehe saya da biasa guna aku..kami kat Sabah mmg guna kata ganti diri aku,cuma bila ngan org tua takbleh aa.sesama muda2 ok..

Wednesday, December 22, 2010 11:36:00 AM

k.izan ku comey bolat²...
gile pe klu aku sentap mana aku nk baca² lagi dah ...
happening pe blog ko ni kak ... like it ...hehe

Wednesday, December 22, 2010 11:49:00 AM

Actually pendapat fiza aku ko lebih mesra gitu kalau kita berkawan tau. Tapi dalam blog ni fiza tak kenal sangat so lebih prefer guna nama. Kena ingat satu perkara Dengan Allah SWT pun kalau kita berdoa kita sebutkan diri kita Aku kan. So kata ganti nama aku bukan kurang ajar tapi mulia..

Wednesday, December 22, 2010 11:57:00 AM

saya pun guna AKU dalam blog.. ikut keselesaan masing2 kan.. kalau nak hipkrit hati tak feel nak menulis takleh gak.. jd biarla AKU adalah AKU.

Wednesday, December 22, 2010 12:01:00 PM

hahahhaa....ade satu saya tak puas hati..awak tulis..kalo awak bahasakan SAYA utk org LEBIH tua..saya ni MUDA dari awak yer..hahahah..VOLEy???

Wednesday, December 22, 2010 12:03:00 PM

x rasa pon cm kurang ajar....

aku pon gune AKU....kdg2 kita..kdg2 kami...

Wednesday, December 22, 2010 12:07:00 PM

akak pon slalu gak guna aku... tp skang nih dah byk guna akak ler plak... bila dah baca entry nih ingat nak tuko aku balik la... rasa lebih mesra kan??? muahahahaha....

Wednesday, December 22, 2010 12:43:00 PM

betoi2! ieda sokong akak! :)

Wednesday, December 22, 2010 1:15:00 PM

kalau tulis blog biasa cakap aku. :D

Wednesday, December 22, 2010 2:13:00 PM

hai...saya nak kOmen... sini..wakakaka.. gelI .. laa hehehe

Wednesday, December 22, 2010 2:47:00 PM

biasa je guna 'aku'... rasa-rasa klu org belah selatan biasa je ngan aku ni... area KL ni je yg skema bunyi aku mcm kureng ajar... hahaha... itu laki akak la... org lain tak tau... ;p

Wednesday, December 22, 2010 5:02:00 PM

igt dulu masa sekolah :
"tak baek la wey la sebut aku, nati mati jadi hantu paku"

Teheheheh.... amenda hantu paku tah. pontianak kena paku ai tau lah.

Errr...aku juga menggunakan 'aku' utk penulisan di blog aku (wah..byk nya hantu paku disitu). Lantak pi lah situ..yg penting kita selesa :)

Wednesday, December 22, 2010 5:37:00 PM

rasanya 'aku' tu tak kurang ajar pun... dulu masa mula2 tulis blog pun guna 'aku' sebagai kata ganti diri...

pastu saja beralih angin guna 'saya' lak... hehe

**saya adik beradik selalu guna 'aku' 'hang' je bila berkomunikasi... rasa cam lagi rapat... hehe

Wednesday, December 22, 2010 5:45:00 PM

terpulanglah nak guna yg mana dalam penulisan asalkan selesa. tapi bila membalas komen, guna perkataan saya pun dah ok.. rasa lembut jer, selembut kain sutera.. ahaks!!

Wednesday, December 22, 2010 6:23:00 PM

saya tak biasa la kak guna aku...ahahahahahha

kalo saya nak guna koi atau kome leh tak kak?

Post a Comment