Tuesday, December 28, 2010

Bila Tetamu Datang Bertandang..Apa Nak Buat???


haah, apa korang nak buat???
alkisahnya petang semalam la...masa ngah syok garu bontot, tetiba bunyi tepon...rupanya mak sedara dari ganu tepon, katanya nak datang umah...adoii...aku ni kalu tetamu nak datang umah secara tetiba ni mulalah gabra semacam...lam paler dok mikir nak jamu pe kat derang...takkan nak masak nasi???lauk pauk dalam peti mana ada pe...ada pun beberapa ekor ikan jek...takkan nak masak nasi beriani ke apa...aku mana reti itu seme...nak goreng mee seme bagai pun takkanlah kut...sebab stok takde langsung ni ha...lebih kurang 2-3 minggu dah kami tak beli barang basah...sila percaya...ini betul²..bukan dugaan...hehehe

so jalan selamat terus tepon hubby...cehhh...tetiba hubby pun sama pening...adehh...tak leh jadi ni...takkan nak jamu ngan air kosong dan biskut mayat plak...masalahnya umah deme ni mana de sekut mayat...tak gemor la makan sekut tu...pikir punya pikir sampai time nak balik dah...pastu mak sedara kol...kata dia dah ada kat masjid besi tuuuu...adoii...mang tak leh buat apa la kan...

masa dia tepon tu aku tengah laju kat atas jalan raya...dah dapat lokasi terus pusing stereng ke masjid besi...cehh...benornya masjid beso belakang opis aku ni jek...kalu dia tepon awal takdenya aku pusing stereng bagai...satu jalan jek kan...eh takpelah, lupakan hal itu...hehehe...so dah amik derang, polo bontot kete aku...aku bitau kak makteh aku tu nak singgah petronas...isi minyak dulu...minyak dah nyala lip lap lip lap...keadaan dalam bahaya la tuu...kat petronas tu sempat gak la aku sambar naget ayamas tu...jadilah dari takde...gi pun sepupu² aku tu kecik² lagi...sure derang suka layan naget ni kan...hahaha...itulah jalan paling selamat...:p

pastu p amik anak² kat taska...derang pun ikut sekali la...dah petang time balik keje, gitulah rutin harian aku...takkan nak tinggal anak² plak kan...tapi siyes la, aku gelabah tul kalu orang datang umah on sudden jek...plis, kalu ada sesapa nak datang sila bitau awal²...no seprise² dalam kamus idup aku ni...kang ada korang minum air teh celup tangan sendiri jek...hahaha...kalu bitau awal ke, leh aku wat mee kari ke, mee udang ke, mee goreng ke..(cehh cam pandai sangat masak aku ni...gebang jek lebih) paling koman megi goreng...hahaha...

so nak tanya korang la kan...kalu tetamu datang umah secara tetiba ni, apa korang jamu tuk mereka..sila jawab...terima kasih...jom sarapan dulu...lapo dah ni....

33 comments

Tuesday, December 28, 2010 8:00:00 AM

klu ade org nak datang... make sure toilet bersih dulu ;p

makan?... stok frozen karipap mmg selalu ade... carrot ngan butter pun selalu ade... bancuh je la jadi kek carrot ;p

Tuesday, December 28, 2010 8:03:00 AM

@ejaMaria
aler, ko pandai masak kak...senang ar cakap...saya ni???hahaha...gelak dulu bleh ar...

Tuesday, December 28, 2010 8:05:00 AM

aduh cik mot...
pening gaks ek...
kalo ita la kan, beli je kuih-muih.. takpon tepon je 1-300-88-2525 @ 1-300-888-333... ehhehehehe...

Tuesday, December 28, 2010 8:10:00 AM

aku bli je karipap, donut frozen kat kedai bawah..

ala, masak mee goreng pon skejab jerk

Tuesday, December 28, 2010 8:13:00 AM

@ita cutevirus
memang pening pun...dah gelabah sangat...no pon apa menda tak ingat dah...hahaha...

@MRS.K
masalahnya tak sempat beli dah weii...derang datang sama jalan ngan aku...dan stok2 karipap frozen seme dah bis ari ahad lepas...ate tak makan tengahari bagai kan..hahaha...

Tuesday, December 28, 2010 8:13:00 AM

stok frozen mmg selalu kena ada..nuget ke, fries ke, bola2 ker..

pastu bhn kering cam bihun ker pun kena ada...

Tuesday, December 28, 2010 8:14:00 AM

@cik bebel sentiasa
tulah tu...tapi stok frozen yang ada ritu seme dah selamat ngap masa ari ahad...kata bersantai2 kat umah kan...hehehe

Tuesday, December 28, 2010 8:15:00 AM

mmg gabra la kalu tetamu dtg seprise2 ni....penah angkat teh bujang jer sbb x der stok mende... tp skrg selalu standby bihun...cincai2 pon blh goreng bihun..hehe

Tuesday, December 28, 2010 8:18:00 AM

sama2 gelabah la kita cikmot. tp kedai dgn umah zue dekat je. so kalau ada somebody kata nak datang.. cepat2 zue g kedai.. beli bihun/mee/kuehtiaw yang boleh masak dgn segera..hehe..

Tuesday, December 28, 2010 8:21:00 AM

@ummi sofiyyah
kak, bihun tu mang ada kat umah...tapi stok barang basah nan ado...huhuhu...takkan nak gorenng mihun kosong jek kut...sob sob..

@deelira
kalu kedai dekat senang la...ni jauh...kesian sungguh kan...

Tuesday, December 28, 2010 8:32:00 AM

hahaha...
sama la dengan kak...kalo org nk mai umah paling serabut perut...
umah bersepah...nk jamu makan lagik...huhu

Tuesday, December 28, 2010 8:37:00 AM

belli grg pisang tepi jalan je..bole mkn same2..x yh penin2..eheh

kalo die bermalam, ajak la dinner kat luar..ckp nk raikan tetamu..pegi tmn warisan tu..romantik siket..pencahayaan kurang..msti diorg x selesa psl byk nyamuk..then dpt la balik dgn cepatnya..

pstu balik, da ngntuk..trus tido..

srpn lak, buat la roti bakar yg balut ngn telur tu..

then g keje..selesai masalah..yeaa

Tuesday, December 28, 2010 8:43:00 AM

assalamualaikum cik mot & slmat pagi....

ermmm.. betui tu..better gtau awal2 kalo nk dtg sempat nk prepare apa2 kan.. jawabnya.. beli kuih manis j la..kalo x pun, beli kek je kat kedai kek tu... kalo nk lagi syokkk.. goreng kepok keping cicoh air panas.. tp ye la tetamu dr jauhkan.. msti nk kena masak nasi jugok kan.



**cik mot lya cam ni la.. ok dlm x ok.. ehehehhe.. n lg satu, bz sbb punggah brg k ofis baru.. tp minggu ni rileks dahh..last2 perpindahan ke ofis baru postpone ke bln 2 ni.. ambik tarik sempena tarikh kelahiran rasul.

Tuesday, December 28, 2010 9:11:00 AM

klu tetamu dtg....goreng mee ja..xpun maska nasi goreng ikan masak sayur campor...udah...

smlm akak ipar dtg...dah nak senja....beli roti suh layan dgn tehjap ala lapik perut pastu masak nasi goreng jer hahahahahah

Tuesday, December 28, 2010 9:13:00 AM

goreng la mee ke meehun ke..xpon masak nasik pastu lauk simple sardin n telor dadar sudah..hahaha

Tuesday, December 28, 2010 9:44:00 AM

Pernah gak bbrp kali jd cenggitu.. memg menggalabah tahap tertonggeng la kan.. so, apa lagi guna la khidmat dihujung jari tu.. tut tet tutt.. pizza pun sampai.. settle masalah.. ;D

Tuesday, December 28, 2010 9:48:00 AM

kalo org nak dtg, kemas rumah dulu cam ribut! hahahha...pastu br pikir org tu cepat ke lmbt ag...kalo dekat, aku masak mi goreng jew...kalo jauh ag, masak je nasik, lauk beli kat kedai kat umah ni ha...ekekeke...

Tuesday, December 28, 2010 9:49:00 AM

hahaha aku pn pantang org dtg ngejut2 ni
lg2 kalo mcm kes ko ni ari keje
kite dr opis kelam kabut nak amik anak bagai

aku atleast biar ade time nk clearkan umah sket2
pastu kalo xsempat masak xpe, aku tapau jek pizza ke ayam ke..
aku lg penting psl umah kot
xmo la org dtg umah xready kan
(nampak nau umah aku bersepah kan)
hahhaaa

Tuesday, December 28, 2010 10:00:00 AM

syok eh garu montot??

aku ni kalo bagi tau awal sebulan nak datang pun.. aku blur nk masak apa.. ada xde beli barang basah mari kita masak sama2.. haha cam tu la selalunya..

ehh apa kata sabtu aku datang rumah ko... nak amik kotak cantik tuu.. sila la masak mihun udang.. bleh?? ;p

Tuesday, December 28, 2010 10:09:00 AM

mihun je kot kalau ade stock. x pu n singgah ler teja tu beli roti john ke hape..ekekekeke...

Tuesday, December 28, 2010 10:10:00 AM

tulah.. bila mau amik lu punya karipap bai??? hahaha...
kalau tak, leh jamu karipap kat makcik kau.. :)

Tuesday, December 28, 2010 10:27:00 AM

beli karipap or donut frozen simpan kat umah. tapi akak ni stok bihun mesti ada, utk tetamu yg tetiba terjengok depan pintu umah. stok nugget, stok hotdog, sah2 kena ada utk bebudak
akak pun dah 2 minggu tak beli brg basah, asik melantak free kat umah tok umi ja

Tuesday, December 28, 2010 10:41:00 AM

hidang maggi letak telur kahkahkah

kalau aku mau aku cakap takde rumah

hahahahahaha

Tuesday, December 28, 2010 10:50:00 AM

risau gila2 kowt vkalo owg dtg tanpa bgtau dulu..
huhuh

Tuesday, December 28, 2010 10:53:00 AM

sy beli kt kedai jer..tak pandai msk..tp kalu bgtau awal2 leh la wat mee sup ke,laksa ke,ape2 la yg senang dicampak2 ajer hehe...

Tuesday, December 28, 2010 10:53:00 AM

tkleh nk tlg sebab tkde tetamu dtg pn sebab akak dk umh inlaw so kwn2 phm kot...hehehe

tp slalunye kalo org kj ni bli siap2 frozen food mcm karipap , samosa so kalo tiba2 ada org dtg just goreng sajork tp kalo dtg dr jauh mcm tk best je jamu kuih tkpn goreng mee ke bihun ke..pastikn sentiasa ada stok la...kalo nk lg berat jamu nasi...tgk time waktu bila yg depa dtg tu

Tuesday, December 28, 2010 10:54:00 AM

mmg glabah jgk klu tetamu dtg tiba2 nih... klu akak besenya goreng jer kopok keping.. klu tak pon, beli jer pisang goreng... hehhe...

Tuesday, December 28, 2010 10:55:00 AM

hahaha..samala..cukup gelabah kalau org kata nak datang umh..mula la bt tu tak kena bt ni pun tak kena..dlm kepala duk pk nak jamu apa ni..

biasa dlm peti ais mmg ada kuih2 frozen ni..kalau org datang mengejut, goreng tu je..

Tuesday, December 28, 2010 11:12:00 AM

klau dtg umah aku, jawapnye dorang mkn kuih raya..ataupun kepek2 saje..tp mmg leceh ar kan..klau dtg main terjah jek..nasib la labuu tp kite sbg tuan rumah plak segan tatau nk hidang ape..emm..so stok nugget or frozen tu mmg penting..

Tuesday, December 28, 2010 11:13:00 AM

skrg byk instant..org dtg amik goreng je..huhu

Tuesday, December 28, 2010 11:25:00 AM

aku sll kene serang hendap cmtu..plak tu yg dtg segerombolan manusia..adeh..mmg kelam kabut diwatnye..tp jln pnyelesaiannya adela mmbli sj mknn di kedai..hahahaha..

Tuesday, December 28, 2010 12:17:00 PM

beli buah, beli apa2 yg frozen cam nugget pun boleh, goreng kat rumah.. susah2 buat je cekodok pisang hhihihihi...

Tuesday, December 28, 2010 2:41:00 PM

aku pon...x leh ar org mai tkezut tgempaq ni....dh la kt umah tu mmg x sedai stok sgt...hahaha..sbr je la..

nasib baik kedai bwh umah ada..hehe

Post a Comment