Monday, December 20, 2010

Citer Pasal KENTUT


memula meh baca fakta di bawah ni...BUNYI itu kedengaran lagi...MENAKUTKAN...agagaga....

S: Dari mana datangnya gas kentut?
J: Gas ini datangnya dari beberapa punca: udara yang dihirup, udara yang meresap ke perut dari darah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalam perut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yang tinggal dalam perut.

S: Apakah yang membuatkan kentut busuk?
J: Bau kentut yang terdiri dari sejumlah campuran gas hidrogen sulfida dan mercaptan. Lebih banyak pengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebih banyak sulfida dan mercaptans akan dihasilkan oleh bakteria dalam perut dan lebih busuk bau kentut. Contoh: telur rebus. Kekacang akan menghasilkan kentut kurang busuk tetapi dalam jumlah yang besar.

S: Kenapa kentut menghasilkan bunyi?
J: Bunyi terhasil disebabkan getaran di pembukaan dubur. Kekuatan bunyi bergantung kepada kelajuan pelepasan gas dan keketatan otot di dubur. Bunyi kentut bukan terjadi disebabkan penggeleparan (flapping) pepipi punggung. Ini adalah suatu kesilapan.

S: Kenapa kentut yang busuk selalunya lebih panas dan senyap daripada kentut biasa?
J: Kebanyakkan kentut ialah dari hirupan udara yang terdiri dari nitrogen dan karbon dioksida. Oksigen pula diserap sebelum mencapai pembukaan dubur. Gas ini tidak berbau walaupun melalui bahagian yang kotor didalam perjalanannya ke pembukaan dubur. Ianya keluar dalam bentuk seperti bebola (bubbles) yang besar dalam suhu tubuh. Seseorang boleh mencapai bunyi yang baik (pitching tak lari) dengan cara ini. Suatu lagi ialah kentut yang dihasilkan oleh tindakan bakteria. Pembiakan dan proses penghadaman oleh bakteria menghasilkan haba dan pelbagai jenis gas tak enak. Bebola gas yang dihasilkan lebih kecil, panas dan mempunyai kandungan hasil proses tadi yang busuk yang lebih tinggi. Inilah yang dinamakan kentut yang nakal, panas, Silent-But-Deadly, jumlah yang terlalu kecil untuk menghasilkan bunyi tetapi mempunyai bau yang hebat.

S: Berapa kali seseorang itu kentut sehari?
J: Secara puratanya, seseorang boleh menghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikan kepada lebih kurang empat belas kentut sehari. Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadu kentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentut dalam sehari adalah lebih mudah.

S: Berapa lama tempoh yang diambil untuk kentut kita dihidu oleh orang lain?
J: Kentut tersebar bergantung kepada faktor atmosfera seperti kelembapan, suhu, kelajuan angin dan arahnya, berat molekul kentut itu dan jarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidak dikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akan hilang ke persekitaran. Namun ianya terkecuali jika perlepasan dilakukan dalam ruang yang kecil dan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilik yang kecil. Tempat-tempat ini menghalang penyerapan ke persekitaran dan akan kekal berbau untuk tempoh yang agak lama sehingga diserap oleh dinding-dinding. Kenapa ada sela masa 13-20 saat antara pelepasan dan pengesanan bau oleh hidung? Sebenarnya kentut berbau semenjak ianya keluar lagi, tetapi mengambil masa beberapa ketika untuk dihidu oleh pengentut itu sendiri. Jika kentut boleh bergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita boleh bau pada masa yang sama kita kentut.

S: Adakah benar sesetengah orang tak pernah kentut?
J: Tidak benar selagi mereka hidup
______________________

k, dah abis baca baru aku nak citer....aku bukan sesaje nak citer sal kentut ni tau...
hehehe...ada la sebabnya...tapi tak leh reveal kat sini...takut saspek baca...tak pasal markah LPPT aku merundum kang...hahaha...

notadijariku: sesapa tau, diam2 sudah...hahaha...

7 comments

Monday, December 20, 2010 11:41:00 AM

hikhik, memalukan klau kt tmpt org rmai....

Monday, December 20, 2010 11:41:00 AM

hahahahaaaa... habis la nko... tak dpt cemerlang la gamak nye...;p

Monday, December 20, 2010 12:03:00 PM

entry berkainta...

http://jommembebel999.blogspot.com/2010/10/mai-secawan.html


ni nk tanya 1 soalan..betul ker kalau kentut bbunyi x berbau bebanding kentut yg tidak mengeluarkan bunyi?????

wakakakakak

Monday, December 20, 2010 12:04:00 PM

hi, salam perkenalan...menarik..menarik..

Monday, December 20, 2010 1:14:00 PM

makcik cleaner kt opis aku
dia klw nk kentut
dia selamba jek
hahaha
mayb dia ingt ktorg xdgr
tp aku dgr haha

Monday, December 20, 2010 1:48:00 PM

perghh..anak aku kalo kentut, sebijik bunyi cam ayahnyer! hahahaha!

Monday, December 20, 2010 3:04:00 PM

fahim kuat kentut...
mesti bos ko kan kak ... hahahha

Post a Comment