Wednesday, December 1, 2010

Kenapa Dan Mengapa????


hurmmm...kali ni terasa nak citer sal pengalaman berpantang dulu la plak...citer dah lama, dan dah nak berpantang kali ketiga baru nak citer kan...ok, ok...aku nak citer dah ni...kalu ada yang bertanya, kat mana aku nak berpantang lepas bersalin nanti, aku akan jawab dengan mudah...kat rumah sendiri jek..sebabnya???

ada beberapa sebab yang musabab la kan...tapi 2 minggu pertama tuk memastikan kesihatan aku benar2 nak pulih dan aku leh lakukan kerja selepas tu, for sure la aku akan import my emak dari kampung datang sini...senang la aku nak berehat2 dulu...kan kan...
ok, takmo citer panjang, aku nak citer dah ni...antara sebabnya adalah...

1. toilet- yup, toilet umah mak adalah toilet cangkung ok...arghh...tak pat aku bayangkan gimana nak cangkung lepas bersalin...siyes, aku bersalin anak pertama adalah melalui pembedahan ye...anak kedua plak secara normal...dan tentu2 ada bezanya...azab tul nak membuang lepas bersalin normal dari operate...masa salin normal dalam seminggu lebih gak la aku menahan diri dari membuang segala sisa...arghhh...gile seksa diri sendiri...makan pun sikit jek...takuttt...
dan sebab tulah aku lagi suka berpantang kat umah sendiri...tunggu mak dah renovate toilet dikampung tu kasi jadi tandas duduk baru aku akan fikirkan kut...hehehe...teruk kan...

2. keadaan cuaca- yang ni pun salah satunya...bukanlah aku kata umah mak tak best...tapi rumah kampung yang atapnya hanya sepelaung jek dari kepala dan beratapkan zink buat aku jadi rimas sesangat...mak pun tau hal ni...kalu time panas, ya Allah memang panas sungguh...ritu masa bersalinkan kakak sempatlah aku berpantang di rumah mak selama 2 minggu jek...pastu terus balik ke putrajaya...nak kata umah sini ada ekon bagai tidak sama sekali...walaupun umah sini berada di tingkat 5, namun agak terhindar dari cuaca yang panas...nyaman ar...kata rumahku syurgaku...

3. berjauhan - ekseli, even dalam pantang sekali pun, aku tak sanggup nak berjauhan dengan si suami...lagi pulak nak benarkan dia berulang dari sini ke jengka pada tiap2 hari minggu tuk bersama isteri dan anak2...owhh tidak sama sekali...buat aku makin bimbang jek...so senang citer pantang sendiri dan suami berada di depan mata lagi puas hati...hehehe...alasang kan... :-p

mesti ada yang ingat aku hebat la sangat kan...berpantang di rumah sendiri...nak2 berpantang anak kedua...siyes aku kata tekanan tu ada...sebab masa berpantangkan irfan, si kakak lagi banyak fiil dari si adik...hubby ada offer nak anta si kakak ke taska time dia p keje...tapi hati ibu...tak sanggup aku biarkan kakak kat sana...lagi pulak hubby selalu balik lewat la jugak...bistu jam berapa kakak nak sampai kerumah...dan aku takmo kakak rasa terasing...senang citer, aku harung jaga dua2 sekali...bila aku dah cukup kuat, masak memasak pun aku wat sendiri la jugak...tu belum lagi wat keje2 rumah seme...sib baik tak bentan...huhuhu....lor, dah dok umah sendiri, takkan nak goyang kaki plak...aku takde helper la...

hurmm...mikir panjang aku ni...anak ketiga sok???hurmm...kena suh mak aku cepat2 bina tandas duduk kat kampung...pastu buh ekon lam bilik aku tu...hahah...giler demand kan??? eh ok per, tuk keselesaan bersama...lalala....

notadijariku: berpantang maut sebelum ajal...

12 comments

Wednesday, December 01, 2010 2:00:00 AM

tengah pikir nanti nak berpantang kat umah sendiri atau kat umah mak atau kat umah mertua..ekekekee



kawen pon tak lagikk...muehehe

Wednesday, December 01, 2010 7:21:00 AM

cemana la orang dulu dulu kan... masa tu lagi serba serbi tak lengkap...

Wednesday, December 01, 2010 7:30:00 AM

ena pun berpantang sendiri masa dak irfan tu.. si kakak memg duduk taska dari dier baby.. so, tak de la hal terasing ke apa.. pagi2 huby sediakan semua keperluan baru die rp kijer.. heheh..

jarak antara KL -Trg memg sangat jauh.. tak sanggup biarkan huby ulang alik setiap minggu.. so, berdikari je la kan!.. ;D

Wednesday, December 01, 2010 7:45:00 AM

wah, mencabar jugak ek..

ryna pantang di taiping nih..nasib baik parents dok sekali..best2..hik2..

pk2 atas exp sepupu2..macam leceh sket pantang umah mentua..nak perintah2 lagi..seganla kan..yelah, tgh sakit kan..kalau mak kita..mintak jer..huhu..( bertuah punya anak..)

Wednesday, December 01, 2010 7:59:00 AM

hehehe... akak?... anak sulung je pantang kat umah mak sekerat sambung pantang kat umah mertua sekerat... anak ke 2 ngan 3... pantang sendiri kat umah sendiri... sepanjang pantang sume benda husband tolong uruskan... alhamdulillah dapat suami yg prihatin... ;p

Wednesday, December 01, 2010 8:08:00 AM

salam kak,
tula saya dulu pun tak sanggup nak jauh ngan suami nak balik mesia semata nak bersalin padahal beranakkan anak dia. tapi cukup sampai 2nd kot. kalo anak 3rd rasanya tak sure la mampu ke tak handle 2 anak ngan bb baru lahir.
errr citer pasal pantang ni akak nak tambah tahun depan ke? lallala..

Wednesday, December 01, 2010 8:41:00 AM

nak suh mak renovate ko hulur la...cepat la dia renovate....ehehehehheee

Wednesday, December 01, 2010 9:08:00 AM

yes..berpantang dirumah sendiri..hihi saya vote utk itu.i like ok.dua2 anak sanggup pantang sendiri takde org jaga sbb kalau pantang kat msia kena jauh dgn hubby berbulan2..eii ngeri gile meroyan kang :-p

Wednesday, December 01, 2010 9:25:00 AM

aku ngn suami mmg da plan nak pntg kat umh sndri je utk ank no 3 ni..tp mama aku awl2 da sound suh pntg ngn dia..katenye dgn 2 anak aku yg lasak sgt tu nnti kang jd ape2 ssh.dahla suami keje jauh..so tepksa la pntg blk jb..sib baik laki aku keje MAS.so lehla dpt hrga murh blk jb..

tp kan..kwn aku dia pntg umah mak dia yg gune jmbn cgkung tu..ko tau dia mmbuang cmne..smbil bediri la katenye..hahahaha..nak cangkung tkut koyak blk so kenela bdiri..sggup tak..hahahaha..tu sndri kene pk..

Wednesday, December 01, 2010 10:43:00 AM

amboi...cite pasla berpantang nampak..teringin nak menambah ke?? hahahaha

Wednesday, December 01, 2010 11:08:00 AM

wah dah plan anak ke3 ...hehehe
slalu kena tindih ke memalam ... byk bc ayat² ye...haha

Thursday, December 02, 2010 8:17:00 AM

aku pantang yg sulung n 2nd ni pantang sendiri.. takde import mengimport bagai.. lepas 2minggu hubby masuk kerja baru mertua dtg tengok tolong apa yg patut..

ermm yg sulung dlu pantang kejap kt kg.. jamban cangkung lg.. hah pepandai la ko nk ejas montot ko cam ne.. silap ejas jahitan koyak cam haku ni haaa.. lalalala padan muke aku ;p

Post a Comment