Sunday, December 19, 2010

Keselamatan Dirumah Itu Penting


hurmm...nak tanya korang la kan...
anak korang suka main plug tak???
aler tempat cucuk plug tu...dipanggil apa ek???
lupa dah...(cehh lupa konon, walhal aku tak tau korang panggil apa...hahaha)

aku tanya ni bukan per...sebab si bujang aku ni ha...suka tul main plug tu...buka tutup, buka tutup...hangin jugak selalu...aku heran la, naper plug ni dibuat rendah ek...sebab rasa aku, masa zaman dahulu kala, seme plug gini berada di kedudukan yang agak tinggi....tempat yang tak leh dicapai oleh anak2...tapi skang lain lak jadinya...riso gak, tetiba kalu tanpa disedari meke2 tu cucuk menda yang leh mengalirkan arus elektrik ke apa...tak ke naya...mak jugak yang nangis beria...haihh....leh mengundang BAHAYA wooo...

ni rupa plug yang aku maksudkan itu..rendah bukan...

eh korang jangan terkejut la...aku anak beranak memang tak tido atas katil...sejak kawin dah nak masuk tahun ke 5 ni ha, masih lum ada katil...sib baik 'projek' tetap berjalan lancar...ada gak hasilnya tu...hahaha...tetiba jek kan...:p

sebab apa aku tanya soklan tentang ni...aku hangin gak selalu sebab irfan ni tebiat dia, tak leh nengok plug ni terpasang...ritu masa aku tengah menggosok...dengan tak semena dia tutup plug tu...
aku lak tak sedar...patutlah tak panas2 iron tu...tu sal iron...kalu aku ngah cas netbook, aku tinggal kejap, datang balik beberapa jam kemudian, dengan dia nak guna netbook tu, nengok2 plug dah tertutup...
perghhh...hangin berbadan2 gini...rasa nak guna megik yang aku ada, alih kat tempat tinggi sikit...haihh...

mak marah ni tau...klah, tu citer mak tengahari ni...sambung bebel malam ni plak...huh...

notadijariku: anak2 tido, beh gak kalu aku leh berjemaah sama...:p

10 comments

Sunday, December 19, 2010 12:13:00 PM

hahaha... akak biar je anak main plak tu... klu kena karan pun voltan rendah je... biar la diorg rasa... nnt serik la diorg nak usik.... hahaha... kejam punya mak... ;p

Sunday, December 19, 2010 12:51:00 PM

irfan nk jimatkn letrik..kekekekke

Sunday, December 19, 2010 1:40:00 PM

tulah pasal..saye pun pelik kenapa skrg diorg suke buat plak tu rendah2 camtu...jose pun ikut suke dia nak tekan2 plak tu..belum kira cucuk2 lagi hah

Sunday, December 19, 2010 2:07:00 PM

tu la kan.. pelik jugak.. pehal la buat rendah2.. memg budak2 suka main.. haihh!!

awalnya irfan tido..
irfan ena tu selalunya pas asar baru la terkedek2 nak tido.. si kakak pun sama.. tu yg malam terlebih energy.. adeihh!!

izan.. nak tumpang gelak jap!! hahahhah.. pasal apa?? tu ayat tu!!..baik punyer statement!.. wakakakka..

Sunday, December 19, 2010 4:12:00 PM

anak saya x reti main plug2 nie..sebab dier anak kucing kot

Sunday, December 19, 2010 4:57:00 PM

soket

dulu gua pernah terpelanting kat dinding bila cucuk soket tu ngan kunci rumah..masa budak budak

Sunday, December 19, 2010 5:11:00 PM

klu hana dia tak heran benda ni sbb dia dh tau aku dok bebel BAHAYA!

haziq ni yg aku takut skit sbb tiap kali aku tgh iron mesti dia dtg tekan on & off byk2 kali. dh mcm mainan dia plak. aku ada beli protector 4 segi yg lekap tu tp pandai gak dia bukak. dh le semua plug kt bwh. bilik2 semua aku cover supaya dia tak nmpk tp dlm bilik solat/bilik iron tu satu la juga yg dia suka tekan2.

Sunday, December 19, 2010 6:01:00 PM

ermm anak2 aku pun suke main on off plug.. ada jek penutup plug tuh.. tapi pandai la meke ni mencabutnye..

ermm last nasrul ni main masa dia umur staun lebih la.. dia pandai dh pasang plug vacum pam.. haha aku pandang jek sampai la vacum tu bunyi sendiri.. haha pastu tobat la pai la ni takut nk main plug..n takut munyik mesin bagai nie..

adik eipullah skrg dlm proses yg sama.. haha pandai dh pasang plug seme nie.. cuma dia tu mmg langsung takde serik.. ishh..

Sunday, December 19, 2010 7:21:00 PM

mmg bahaya wpun nampak bende remeh je..lg2 klau budak kecik..silap2 g cium kat cne mau kena karen.

Sunday, December 19, 2010 9:11:00 PM

hmm kenapa buat rendah?? sbb tu design nye... cuba byg kan....plug anda berada 1.5m dr lantai..dan anda punye lampu tu..jenis atas lantai... pjgggg perginye wayar tu nti... jd d situ..dr segi interior design nye adalah out...

hmmmm xde ke cover utk plug ni eh... klu telefon ade cover utk nombor tu... siap leh mangga lg..
switch x taw lak ade ke tak

Post a Comment