Monday, December 6, 2010

Mistik | Seekers !!!


hurmm...tetiba rasa cam nak berkongsi sebuah kisah mistik yang pernah melanda our famili satu ketika dahulu...
takdelah mistik mana pung...cuma citer sal terkena buatan orang...
hurmm...sebelum tu, aku nak tanya korang la...korang percaya tak menda2 gini...
atau korang anggap ianya adalah khurafat atau tahyul??? takpe, takpe, tepuk dada tanya minda sendiri...
hehehe....
aku tak tau dimana nak mulakan sebab citer ni dah lama...dah lama sangat ianya berlaku dalam famili aku...satu ketika dahulu..tapi tulah, aku tak suka sangat nak bercerita...sebab sesetengah orang maybe anggap ianya cam tahyul jek kan...tapi...pepun menda gini berlaku di sekeliling kita....

eh aku syak ekseli n3 aku ni takdelah berkisar sal buatan orang 100%...dan maybe sikit2 melencong ke cerita alam mistik....eh ni bukan buatan orang sebab ngandung ke apa...ni adalah citer di alam mistik...
alkisahnya, rumah mak aku ni dalam utan...eh bukan utan..tapi tanah felda yang dahulunya adalah hutan belantara yang telah diteroka oleh mereka2 yang berkenaan...sebab tulah pekerjaan bapak aku dalam surat beranak tertera PENEROKA...hehehe....
so kalu dah bekas tanah hutan belantara tuuuu...for sure la saki baki 'menda halus' masih ada kan....
aku ingat lagi masa adik lelaki aku berumur dalam lingkungan 4-5 tahun...
setiap kalu dia demam, sure meroyan, meracau teruk...pandang atap zink kat atas, tunjuk2 pastu siap cakap 'dia' nak makan adik....MENAKUTKAN...siap describe lagi 'dia' tu macam mana rupanya...
besar, berbulu dan MENGGERUNKAN...haih, kalulah aku diberi peluang, takmo la aku ada sixth sense cam gini...for sure tak aman idup aku ni kang....

dan kata dukun, line rumah aku memang panas...tetambah tu memang line laluan dia ke rumah dia la...haihhh...meremang seme bulu roma seme....dan di belakang rumah mak aku ni ada paya tau...dulu masa kecik2, kami adik beradik selalu jugaklah bermain kat paya sana...tangkap ikan laga la, cari ikan sungai...dan macam2 aktiviti leh dilakukan...
tapi itu dulu...kalu ditanya skang, aku tak tau apa kabar paya kat belakang tu...cam seram jek aku nak p nengok...takut kena 'tegur' jek...takmolah....
bukan takat paya...p belakang umah pun cam aku segan nak p...ni kan pulak paya...owhhh nooo....
aku syak aku jadi penakut bila dah beso ni...cehhhh....

eh, citer sal terkena buatan orang ni, panjang citernya...nak citer lelebih dikhuatiri akan mengaibkan orang lain plak...so senang citer nak tanya koranglah...korang percaya ke pasal ni...
tetambah sal makhluk di alam SANA....
kalu ditanya aku balik, aku percaya...sebab apa pun 'mereka' jugak makhluk ciptaan Allah kan....
cuma kekadang buatan orang ni terhasil dari sikap manusia yang ada phd...yang cemburukan orang lain...tak bleh nengok orang lain senang, dendam dan macam2 hal la...
entahlah, kita ni manusia...rambut sama kaler itam, putih, oreng, merah seme...
tapi hati lelain...aku hati batu dahhh....so memang tak leh nak dijangka kan....

tapi selagi ada asa, kita kenalah berusaha...mungkin apa yang terjadi itu, adalah dugaan untuk kita dari
Allah kan...

notadijariku : santau???

3 comments

Monday, December 06, 2010 7:39:00 PM

takut...
seram...

Tuesday, December 07, 2010 11:42:00 AM

bab antu je aku belum pernah tanya lagi pak mentua peneroka aku.

Wednesday, December 08, 2010 9:33:00 AM

aku percaya !!
sbb aku dah byk kali di beri peluang utk melihat 'diorg' ni
diberi peluang utk dgt 'diorg' nih

bab buatan org pun sama kak ....
my mum suffering till death ...
bkn nk percaya sgt pun tp perubatan moden pun tatau sakit ape ...
mudahan Allah membalas atas ape yg org tu buat ... kite sebagai manusia hanya mampu berdoa ... Dia maha berkuasa ... jgn plak kite jd cam org buat"buatan org" tu ....

Post a Comment