Monday, January 31, 2011

Beberapa Perkara Yang Perlu Dibuat/Dilakukan Sebelum Pulang Bercuti Ke Kampung Halaman


yey, esok dah stat cuti panjang...paling panjang pun maybe hingga isnin depan...tapi aku just minta cuti hari rabu ni jek...hari isnin kena standby jelah sebab kenduri sedara hubby tu jatuh hari ahad...so kul baper nak gerak balik sini kan...sure fenat punya...tapi sebagai co pilot, aku tau tido jek...harharhar....

so, cam biasa, sebelum pulang bercuti ni...ada beberapa perkara yang aku kena setelkan...memang dah kira cam wajib dah ni...
* top up touch and go-ni mesti buat ni...paling koman top up dalam RM100...tu kira tuk perjalanan pergi balik ar...eh tak koselah guna tunai kan...tetambah musim perayaan ni...sure jammed giler lorong tunai....

* pastikan kenderaan berada di dalam keadaan yang baik(yang ni pun dah setel..alignment, break seme dah di cek...

* isi minyak kereta sampai penuh...( ni pagi sok lah...sebab nak guna duit hubby...hahaha...bertuah punya bini kan...)

* beli lagi satu mangga solek yang baru...for da safety, aku paksa hubby beli lagi satu solek...bukan apa...riso la skang kejadian pecah rumah di musim cuti...arghh...BERINGAT SEBELUM KENA kan...

* bawa naik motor hubby kedalam rumah..(haah, jangan tak tau, tiap kali balik kampung dalam jangkamasa yang panjang, sure motor tu akan dibawa naik hingga ke dalam rumah...huhuhu...sudah pasti la, tinggal kat bawah tu tak selamat...dah banyak kali dah kejadian ilang motor ni berlaku...owhhh, tak sanggup aku weii..nak dapat sebijik moto bukannya cam beli bawang kat kedai..huhuhu..

* siapkan keje opis (yang ni seme dah setelkan...keje tuk opismate pun aku tolong buat...bislah bos aku, dia sorang jek keje ari rabu ni...camner la nanti...huhuhu...

* pastikan kepala gas kat dapur dicabut...dan meter utama ditutup...

* angkat kain dijemuran...ingat kalu tak ujan nak mendobi baju yang membukit dalam bilik tu...

dan last sekali...

*ingatkan hubby beli ikan bilis...esok dia rekues nak sambal bilis...cam biasa tiap kali kalu balik penang, sure kami akan bawa bekal...so senang nak berhenti makan kat memana...
so selamat bercuti semua...jumpa lagi lepas raya...hehehe...

3 comments

Monday, January 31, 2011 5:41:00 PM

bestnya blk kg ye..cuti pjg ko...blk png kan?

hati2 djlnraya ye..

pstt; klik yr HB

Monday, January 31, 2011 6:13:00 PM

tak agak-agak... macam raya puasa pulak... ketupat dah anyam ???... ;p

Monday, January 31, 2011 7:52:00 PM

oh oh dikk tkasih atas ingatan ini :)
eppy olidays dikk :))

Post a Comment