Tuesday, January 4, 2011

Kalau Aku Seorang Surirumah


Diari seorang surirumah...

pepagi mestilah bangun awal...tatkala ayam sedang berkokok..(ada ayam ke kat bando ni...hahaha)...anak2 dan suami masih diulit mimpi, aku dah bangun...mata digosok2....kepala  masih berpinar...eh aku mesti kuat...aku kan surirumah sekarang...

6:30 pagi- bangun pagi seperti biasa...solat subuh...sesudah itu...mula menyediakan sarapan untuk suami dan anak2...

7:00 pagi- kejut suami suruh bangun...ishh...liat tul...abang sila bangun sekarang....

7:30 pagi- melayan suami bersarapan..."sedap ke bang.....sedap, jawabnya pendek...eleh, ayat penyedap hati jek tu..mana taknya aku wat roti telur jek....hahaha...

7:45 pagi- hantar suami ke muka pintu jek...perghh...isteri mithali beb...salam2 cium sana sini...dengan pesanan, jaga diri bebaik bang...bawa motor slow and steady...semoga selamat sampai ke tempat yang hendak dituju...amin

8:00 pagi- kejut anak2 bangun...mandikan si kakak...manakala si adik masih lena diulit mimpi

8:30 pagi- kejut si adik sebab nak anto kakak ke sekolah...kemas katil,(tipuuuuuuuuuuu...aku mana tidur atas katil...atas tilam jek...hahaha) lipat blanket semua...

9:00 pagi-maka bermulalah rutin harian seorang surirumah...weee....nak mulakan dari mana ek...ok, memula setelkan dulu pinggan mangkuk dalam singki...sesambil tu masukkan kain baju kotor ke dalam mesin basuh....buat dua keje dalam satu masa...dah siap basuh pinggan seme,
 baju pun mesin tengah basuh...
sapu sampah di dalam rumah...mulakan dari bilik utama, bilik kedua, ketiga dan ruang tamu terus ke dapur...eh lupa lak pada anak bujang nan sorang tu...biarkan dia dok dalam bilik, pasang cd barney cd kegemaran...dan bekalkan dengan sebotol susu...jap2 lagi dia boring sure tertido la tu....owhhh baju dah siap dibasuh...mari menjemur baju sekarang...eh baru teringat lantai belum mop...mop lantai dululah...dah siap mop, jemur kain...
eh baju dalam bilik lum berlipat...ok, amik mud nak lipat baju...memula klasifikasikan baju memasing...baru ada mud nak melipat...jam sudah menunjukkan kul 11 pagi...

11:30 pagi- cubaan untuk memasak makan tengahari...jenguk si anak bujang dalam bilik...owhhh tido rupanya...senang keje mak...apa menu nak masak tengahari ni....kuarkan ikan dalam peti, wat nasi goreng sudah...berdua jek pun nak makan...ok layan...mulakan kupas bawang segala perencah yang diperlukan...tung tang tung tang..siap...lupa nak cakap basuh beras tanak nasi la...hahaha....

12:30 tengahari-layan tb jap sementara anak bujang masih tido...beberapa minit kemudian kedengaran suara anak bujang memanggil ibu...ok dia dah bangun...lepak2 jap...mandi time...berjemaah...weee...

1:35 petang-amik si kakak di sekolah...sori lambat amik, adik baru bangun nak...:p...balik rumah makan bersama anak2...

2:50 petang-mandikan si kakak...kasi susu, suh tido...adik jangan kaco kakak, sila main kat luar...
tetiba baru teringat...ada beberapa baju belum digosok...ok gosok sekarang....sesambil  kemas baju2 dalam gobok...bersihkan toilet, buat itu buat ini...pendek kata banyak keje la nak buat...kata surirumah kan...

5:00 petang-siapkan makan malam tuk santapan hubby pulang dari keje....klung tang klung kentang...maka siaplah menu tak seberapa....eh lupa angkat kain dijemuran...

6:30 petang- hubby pulang...masa tuk menghidang...dah siap hubby mandi seme bagai, masa tuk menikmati  makan malam....mandikan anak2..tukar uniform nak tido

7:30 malam-layan tibi jap bersama anak2...solat, ....susukan anak2...kasi derang main kejap...sementara aku masih sibuk di dapur...tak abis2 keje....

8:30 malam-masa tidorkan anak2...sesambil tepuk2 suh lena, aku layan tenet jap...update blog...nengok fb...itu ini begitu begini...

9:15 malam-dua2 dah lena....ok masa tuk kutip botol2 susu anak2...kemaskan dapur lagi sekali...kemaskan ruang tamu....kemaskan beg sekolah si kakak....mop lantai lagi sekali....sapu sampah berkali2...

10:30 malam-masa tuk tido....PENGSAN...fuhhhh....penat makkk....tido pun kena wat keje jugak...hahaha...

____________

zan...owhhh zan...pen yang aku pegang terpelanting jatuh ke bawah....lamunanku tiba2 terhenti...ye capt...jawabku pendek...baru aku tersedar dari lamunan yang panjang...ya Allah aku mengelamun rupanya, getus hati kecilku....mana fail yang saya minta tadi...tanya nya lagi..ada ada...jawabku tanpa segan dan silu...bos hanya memandang aku...dia tersenyum...mungkin dia tahu yang aku sedang mengelamun....

notadijariku: syukur, sekarang aku masih bekerja...bukanlah seorang surirumah sepenuh masa....weeeee...weekend surirumah pun penat...ada hati tu nak jadi full housewife...owhhh noooo....
mungkin sekarang belum tiba masanya...:p

24 comments

Tuesday, January 04, 2011 10:41:00 AM

ena gelak terkekeh2 zan baca ayat yg last tu.. " tengah tido pun kena wat keje" kah kah kah..

Tuesday, January 04, 2011 10:44:00 AM

eh, jiran aku bela ayam lah! satu reban lagi dekat parking depan umah.. muahahahah...

Tuesday, January 04, 2011 10:46:00 AM

owh... simple je life surirumah nko Zan... klu akak lagi complicated... masak sarapan + lunch + minum petang + makan malam... basuh baju + gosok baju + lipat baju... sapu + mop lantai... basuh bilik air... lap cermin pintu + tingkap... bersih laman... owh... patut la akak migrain... ;p

Tuesday, January 04, 2011 10:49:00 AM

pernah jugak la berangan nak jadi full time housewife...

tapi tu la, rasa cam tak berdaya je... hehe

Tuesday, January 04, 2011 10:50:00 AM

hahahahhaha! lucu lah kak, memula memang ingat akak dah berenti koje. eh kak, tapi memang penat gila kot jadi suri rumah, kesian pulak kat diorang..rasanya penat kat ofis lain dengan penat surirumahkan tapi 2 2 mmg penatlah! hahahha!

Tuesday, January 04, 2011 10:59:00 AM

@Ena
hahaha...beselah, lipat kain, basuh kain, jemur kain....bukak kain..seme kain la...weee

@MRS. K
ko dok kampung...memanglah ada ayam weii...

@ejamaria
ahhh ko ni kak...takkan seme perkara aku nak citer..hagak2 la kak..yang global jek tu...hahaha...

@Lady Salwa
hahaha...nasib baik berangan jek tu...

@Ieda Al-Habsyi
weee....lambat lagi la dik...
skang lum mampu nak pikul status full housewife...hahaha

Tuesday, January 04, 2011 10:59:00 AM

awal anak tido ek ..hehe.

housewife time wekend pun sgt la penat ..hehe

Tuesday, January 04, 2011 11:04:00 AM

kalau dapat laki kaya...cik bebel nk jadi suri rumah tp mintak gak maid...



ops...berangan rupanya...ngeeeee

Tuesday, January 04, 2011 11:06:00 AM

housewife pon penat tue....byk nk kena arrange xtvt..hehe.....

Tuesday, January 04, 2011 11:08:00 AM

memang penat kan kalau jadi housewife angah pun kalau weekend memang penat sangat sampai tak ada masa nak rest

apa pun singgah sini 4llow uuu

Tuesday, January 04, 2011 11:12:00 AM

wah! beso pengorbanan...maka beso pahala kalau ikhlas...ngeee!

Tuesday, January 04, 2011 11:13:00 AM

beso pahala kalau ikhlas

Tuesday, January 04, 2011 11:18:00 AM

k.izan
kite dok bandar kan ... manade ayam... fahim perak jumpa ayam kat langkawi ari tuh ..hahahha

Tuesday, January 04, 2011 11:19:00 AM

suri rumah??
oh tu cita2 aku time skolah rendah ;p

rasa smp skrg tu la cita2 aku
hahhaa

Tuesday, January 04, 2011 11:27:00 AM

aku rasa mcm gitu la rutin aku
3 thn akn dtg kot?

Tuesday, January 04, 2011 11:31:00 AM

kalo idak mesti skrg tgh masak kari kan..

Tuesday, January 04, 2011 11:32:00 AM

wah
bagus la kamo nieyh...

Tuesday, January 04, 2011 11:50:00 AM

bz kan jd hwife ni..tak tau la if btl Hdua jd hwife, mau 2nd day.trus resign cr keje baru.. huhuhuh

Tuesday, January 04, 2011 12:10:00 PM

bangun2 tido terus wat keje kan kak??
penat ek ...
syukur sebab kite bekerje..
at least dapt ler rehat..
cume time sabtu ahad yg wat keje tanpa henti..
penat..sungguh penat..
tapi balik keje pun kene wat keje umah jugak..

*malam tadi tgn kanan rase sangat2 lenguh..terlalu banyak gune tangan kanan..sudahnyer x leh menggosok baju keje hubby..pasni kene ajar tangan kiri wat keje jugak..

Tuesday, January 04, 2011 12:51:00 PM

mcm bc cerpen:-p tkde ms ek suri rumah nk ngadap blog or fb??heheheh tp btul la suri rumah lg byk kj dr org bekerja...

Tuesday, January 04, 2011 12:58:00 PM

suri rumah ke working mom ke, semua ada byk tanggungjawab kan.. redha je lah..kui3..

Tuesday, January 04, 2011 1:10:00 PM

kerja surirumah yang tak pernah selesai

P/S : Contest Dari Proton! Menangi Hadiah Percutian Ke Monte Carlo Monaco!

Tuesday, January 04, 2011 2:35:00 PM

huhu..ada la sket2 sama mcm aktiviti sy...tp sy x bgn pg2 buat sarapan utk hubby sy...dia sarapan kt ofis ajer...yg lain tu mcm seminggu skali buat pun ade...malas2...

Wednesday, January 05, 2011 9:12:00 AM

kagum dgn mak-mak yg leh wat sume keje2 ni.. ai surrender siap2 la..

Post a Comment