Thursday, January 27, 2011

Peringatan Kepada Semua Blogger Terutamanya...Hati-Hati Ye, Bila Buat Review Sal Restoran Yang Anda Pergi...


salam semua...ekseli hari ni aku EL...sebabnya anak dara plak tak sehat...malam tadi panas badannya...tapi rini dah ok skit...berkat masuk ubat ikut bontot semalam la kut...giler ngeri aku nak masukkan ubat tu..riso tul...sib baik la berjaya jugak...selalunya hubby yang buatkan...ishh...

dan ari ni malas nak celoteh sal diri sendiri ke, sal anak ke, so aku amik inisiatif nak kongsi berita2 yang hangat suam suam suku jek tuk bacaan kita bersama...tadi, aku ada p jejalan blog abang kita NI...pastu dek sikap ingin tahu terus aku p direct ke link yang dia kasi tu...owhh...bahasa omputih...merangkak jugaklah aku membacanya...antara faham dan cuba memahami la...bleh tak gitu...hehehe....

kisahnya sal seorang blogger yang telah disaman oleh pihak restoran di sabah sebanyak RM6 juta sebab review beliau tentang masakan kari kepala ikan di restoran tersebut tidak disenangi oleh pihak restoran...agagaga...takutnya aku gini...sib baiklah aku jarang sekali nak review sal masakan restoran yang aku p...lagipun leh dikira la baper kerat jek restoran yang aku p kan...alahaii...tetiba rasa bahaya jugak kan menda2 gini..tak pasai kena saman...arghh...mana nak cari RM6 juta tu..tak agak2...eh yang aku riso sangat ni ngaper...bukan aku pun yang kena saman...adehhh...

^____^


 Lonely place: Tharumaraj says business at his restaurant in Kota Kinabalu has been affected by the blogger’s negative postings.
KOTA KINABALU: The director of a fish head curry restaurant which is recommended by Lonely Planet is suing a blogger and Google for defamation.

Jothys Sdn Bhd director Tharumaraj Sivaperumal filed a RM6mil civil suit at the Kota Kinabalu High Court, naming blogger Poh Huai Bin as the first defendant and California-based Google Inc as the second defendant.

The suit filed on Monday is over allegedly defamatory statements made about Jothys Fish Head Curry Restaurant here which was posted in May last year by Poh, who is originally from Sibu, Sarawak and now resides in Kuala Lumpur.

The company, which is represented by counsel Marcel Jude Joseph, is seeking exemplary or punitive damages and an order to restrain Poh from defaming the restaurant on the Internet.

The company is also seeking an order from the court to remove the offending articles from Google and other popular search engines used on the Internet.

The company claimed that the alleged defamatory statements published by both defendants would be injurious to its business.

Tharumaraj said he felt very let down when the blogger demeaned his fish head curry and banana leaf restaurant and urged the people to “avoid it like a bad case of herpes”.

“There were many people who posted positive things about my restaurant in his blog but it was removed and only the negative chats were kept,’’ he said, adding that he did not know the blogger.

On why he decided to sue Google, he said if one used Yahoo or other search engines, the offending blog does not appear immediately but in Google, it would show up first.

As a result of the defendants’ action, Tharumaraj claimed he suffered losses and damages and his restaurant’s reputation had been affected, both locally and internationally.

The plaintiff claimed that the restaurant, which opened in 1987, was known globally and had been reported as a well-known destination in Sabah in a global TV and book series known as Lonely Planet, which was an authority for tourists throughout the world.

The company also claimed that Google conducts business within the jurisdiction of Malaysian courts by reason of the fact that its search engine is used regularly by Internet users in the country.

When contacted, a Google official in Kuala Lumpur said the company could not comment on cases that were in litigation.
Sumber Dari The Star Online

perghh..bukan takat blogger yang disaman..malah pihak GOOGLE juga turut dinamakan sebagai defendan kedua...aduhh..jangan pihak google buat tindakan drastik tutup blogspot ni sudah...

memang mati kutu la mak...huwaaa....

22 comments

Thursday, January 27, 2011 11:40:00 AM

kutuk makanan tu ke..mmg la tokey marah...hish.,tak bani la..huhuhu

Thursday, January 27, 2011 11:40:00 AM

kalo gi tk sedap pon tkpyg review ckp xsdp..ckp je sedap..hahaha

Thursday, January 27, 2011 11:41:00 AM

wah. bahaya ni. tak tersilap tulis melayang beribu-ribu ringgit. nak pecah tabung Nuffnang alahai bape yang ada. hukhuk

Thursday, January 27, 2011 11:45:00 AM

dh mmg tk sedap tu org komen tk sedap...smp 6juta kena saman...

akak pn pernh dpt gk komen dr owner restoran tu tp die ckp die akan perbaiki..

Thursday, January 27, 2011 11:45:00 AM

ceh..takkan semua nak review baik aje! terima aje lah sebagai sudut positip, lagi pon setiap org ada pandangan masing2..kata..'customer always right'..relevan lagi kah? ececece..over lak ieda ni kak, hahahaha! :)

Thursday, January 27, 2011 11:48:00 AM

restoren tak sedap.. nak saman2 orang lak.. (ehh.. apa yag orang tu komen..) ahh.. lantak la dak tu komen apa.. haha.. sepatutnya terbuka la sikit.. ambik iktibar :D

Thursday, January 27, 2011 11:55:00 AM

eeuuwwww nyampahnye aku ngan owner gitu
kalo org komen tu, cuba la perbaikikan
ni nk tegakkan benang basah saman2 org plak

Thursday, January 27, 2011 12:13:00 PM

mentang2 la dia da masuk lonely planet...tak sedap kasik sedap la ko punya makanan..bukan nak saman org yg kata tak sedap..tp blogger ni pun satu,jgn le kutuk kaw2 skt2 suda..

Thursday, January 27, 2011 12:14:00 PM

sy selalu juga buat review tntng tmpt makan...tp yg sedap2 jer la.. :)

tu la kan..tak elok memburukkan org lain...kan dah kena...huhu..

kot yer pun nak cerita..cover2 la sikit...jgn detail sngt.. :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
SAKIT GIGI

Thursday, January 27, 2011 12:23:00 PM

ader gak terbaca pasal nih tadi.. tapi nape owner tuh cpat panas??? anggap ler tuh teguran dari customer... tp tak taulah, kot2 blogger tuh komen yg sgt menyakitkan hati... huhu...

lenkali klu mkn kt restoren takyah review makanan tak sedap ker hape... senyap2 sudah... shhhhhhh...

Thursday, January 27, 2011 12:50:00 PM

adeyh!
takunya!
xmo la review apa2!
pasal dr rozmey pun tak akan kutuk dh pasnieyh!

Thursday, January 27, 2011 1:02:00 PM

Aku try nak bukak blog tu, tapi lamanya nak loading.

Poyo lah owner tu, nak saman sampai 6 juta, terima jer lah kenyataan, mana yg tak sedap tu, bagi lah sedap.

Ishhhh...org skang ni silap skey jer nak saman².

Thursday, January 27, 2011 1:08:00 PM

eii memang bahaya kan ..
ermmm sib baik akak x pernah layie buat review pasal makanan di rest2 nie .. ekkekek

kalau review pasal masakan akak tuu adalahhh ekekke

Thursday, January 27, 2011 1:40:00 PM

wah bahyenyer.. cz lya selalu review restoran y lya pegi..

tp bkn restoran eksludif pon... tp sib baik owner restoran y lya review bg kebenaran. cthn cam fatisha garden mushroom cafe.. smpai dh jd kenal dgn tokey, sbb dia support.

tp nape smpai kena saman?? sbb dia tulis y x baik ke?? takutnyer...

Thursday, January 27, 2011 1:46:00 PM

saja nak kaya cepat~lalala

Thursday, January 27, 2011 1:56:00 PM

dah tak sedap... mmg la org komen tak sedap... baiki la mutu makanan... ini lagi nak saman org... org komplen marah pulak... alamat mmg dah takde org nak masuk la kedai tu... ape punye toke kedai... ceh

*review dan semua komen dlm entry ini juga akan digunakan di mahkamah sebagai bahan bukti - harap maklum... ;p

Thursday, January 27, 2011 2:23:00 PM

sendiri salah.. klu mmg masakan die tak sedap... blogger tu wat ke tak ke.. sama je..
ssh ar klu nk kena puji je kan....
poyo je die nih...

ke die nak wat publisiti murahan nih?
supaya org dtg reramai nak taw sdap ke tak.. pastu jgn malu sndiri bile org makan x sedap...

aritu ade baca sorg blogger mkn mee udang kt perak yg femes tu.. die kata tak sedap..mahal lak tu.. PR failed.. camne org TV leh kata sedap... ha kan tipu tu..

Thursday, January 27, 2011 2:51:00 PM

saja la tu. pas nie ramai la g kdi tu nk cuba try test. ceh

komen cm ni kne saman x ex??

Thursday, January 27, 2011 3:36:00 PM

takut2.harap2 blog gua tak kena benda2 macam ni.

Thursday, January 27, 2011 3:49:00 PM

ish menakutkan aja .

Thursday, January 27, 2011 4:55:00 PM

sampai macam 2 sekali? hmm..

Wednesday, February 02, 2011 10:16:00 AM

errrrr lepas ni nak buat review kena berhati hati lah..

Post a Comment